jak wykonać hydroizolację i ocieplenie fundamentu

« Powrót do grupy: Robimy fundament

Stron: 5 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3 4  ▸  ▸▸

8 lipca 2010, 11:19

Zgadzam sie: good 0 bad

Użytkownik nike napisał: witam,
chciałem w podpiwniczonym budynku wykonać hydroizolację a także ocieplić fundament, gdyż zaczyna się pojawiać wilgoć.
jak się do tego zabrać?

Jeśli już dotąd doczytałeś, nike, to po odsłonięciu ścian fundamentowych, należy je osuszyć i wyrównać powierzchnie. Nakładanie jakichkolwiek mas na wilgotną ścianę jest nieskuteczne!
Folię proponuję, ponieważ starannie ułożona (sklejona na zakładach - oby było ich jak najmniej) może okazać się jedyną skuteczną izolacją. Do tego jest stosunkowo tania.

Jak się układa sączek, znajdziesz w googlach, pozostaje pytanie: co z wodą w sączku?
Jeśli uda się ją odprowadzić grawitacyjnie, to zasypujesz i zapominasz o sprawie, ale jeśli nie, to studzienka i pompa, a wtedy też i obsługa studzienki.
W całym przedsięwzięciu trzeba zwrócić uwagę na fakt, aby nie dochodziło do mieszania wód opadowych (z dachu - bo jest ich dużo) z wodami gruntowymi. Chodzi o odprowadzenie wody z rynien możliwie jak najdalej od budynku.
Jeśli któraś faza roboty sprawia Ci kłopot, to pisz.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

9 lipca 2010, 05:36

Użytkownik Dariusz_JM napisał: Użytkownik Radex napisał: mozna i glebiej kopac, tylko trzeba pamietac o zabezpieczeniu specjalnymi rozporami i plytami, zeby sie nie zawalilo

Z tym głębiej to już faktycznie ostrożnie, ale ten JBZBZ, to przegina! Jest na wszystkich topicach i wtłacza makulaturę.

Panie JBZBZBZBZB, ja NIE SZUKAM KLIENTÓW BO ONI SZUKAJĄ MNIE.

O BETONIE W4, W6, W8, TO PAN W OGÓLE SŁYSZAŁ!!!

Uważa Pan, że pisząc na forum szukam klientów? :lol:
Pracy mam dużo a najwięcej leczenia głupot wyczynianych przez "fachowców" co nawet z ortografią mają kłopoty. Z mojej "makulatury" może Pan się wiele nauczyć, a przyda się bardzo.

A Pana poradę, pytający nike powinien poprosić o przelanie na pismo z podpisem - przyda się w sądzie, gdy się okaże, że dalej mokro w piwnicy.

-------------------------------

od tej pory wpisy nie majace nic wspolnego z odpowiedzia na pytanie glowne beda kasowane

pozdrawiam Radex

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

11 lipca 2010, 00:59

Użytkownik JBZ napisał:
A Pana poradę, pytający nike powinien poprosić o przelanie na pismo z podpisem - przyda się w sądzie, gdy się okaże, że dalej mokro w piwnicy.

nie widze żadnego problemu

Zgłoś | Cytuj | Link

5 sierpnia 2010, 13:53

Użytkownik nike napisał: witam,
chciałem w podpiwniczonym budynku wykonać hydroizolację a także ocieplić fundament, gdyż zaczyna się pojawiać wilgoć.
jak się do tego zabrać?

Witam. A ja polecam skorzystać z nowej TECHNOLOGII!
http://www.drycon.pl/kalmatron.html

Zgłoś | Cytuj | Link

5 sierpnia 2010, 14:10

ja tam słyszałem o matach izolacyjnych. Podobno łatwo sie je zakłada. Nie wiem tylko na ile to trwałe jest.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

16 maja 2014, 13:01

roboty hydroizolacyjne ja bym zlecił jakimś fachowcom np z http://www.iniekt-system.pl/ robili u mnie hydroizolację i bardzo sprawnie wszystkim się zajęli

Zgłoś | Cytuj | Link

5 grudnia 2014, 12:38

Chyba trzeba będzie troszke pokopac, tak mi się przynajmniej wydaje, jeżeli będziesz potrzebowal sprawdzona ekipe to polecam www.pl-kraz.pl naprawde chłopaki wiedza jak się zabrac za prawdziwa robote

Zgłoś | Cytuj | Link

23 marca 2015, 18:26

Zastanów się najpierw jakich materiałów chcesz użyć, najlepiej wybrać te droższe i lepsze jakościowo bo to będzie potem rzutować na jakość zamieszkania w danym budynku :)Fajny artykuł o ilozacji fundamentów znajdziesz na http://www.mgprojekt.com.pl/blog/termoizolacj a-hydroizolacja-fundamentow

Zgłoś | Cytuj | Link

28 marca 2015, 00:30

Najważniejsze zasady przy wykonywaniu takich prac:
1. Podstawowa izolacja termiczna musi być ciągła i wykonana w pełnej grubości projektowej. Nie należy zastępować izolacji cieńszą warstwą - np. na grubszej warstwie klejowej ; nie wskazane jest również układanie warstwami np. 2 grubości 3 cm zamiast 6 - zabieg ten może bowiem spowodować podwójny błąd w ciągłości izolacji, a ponadto nie ustrzeżemy się powstania rozdzielnia izolacji przy obwodzie od strony fundamentu na górnej krawędzi na połączeniu z nadziemną izolacją termiczną - warstwa kleju oddzieli warstwy izolacyjne.

Ten post był edytowany przez e-rzecznik Knauf Therm dnia: 28 marca 2015, 00:31
Zgłoś | Cytuj | Link

28 marca 2015, 00:33

2. Należy ograniczyć do minimum przebicia izolacji, najlepiej przez zastosowanie klejów które dopuszczają eliminację łączników (kołków) - każde punktowe przebicie izolacji powoduje lokalne osłabienie ocieplenia, a ponadto możliwość penetracji wody.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 5 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3 4  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• POMPA CIEPŁA Liczba postów: 11 Grupa: Robimy fund... Pompy ciepła split aktualnie są najczęściej wybierane np. AIWA HPS8VIN lub HPS10VIN już do większego domu gdzie zapotrzebowanie na ciepło jest wyższe. Energoosz...
  • izolacja fundamentow Liczba postów: 128 Grupa: Robimy fund... Jeżeli chodzi o wykonanie izolacji przeciwwilgociowej to jak najbardziej wybór WB Duo Flex będzie słusznym rozwiązaniem. Jedna z najbardziej elastycznych hydroi...
  • obawy o fundamenty Liczba postów: 30 Grupa: Robimy fund... Od jakości wykonania fundamentów zależy stabilność całego budynku. Na pewno ochrona fundamentów przed wilgocią ma ogromne znaczenie dla solidności całej konstru...
  • Praca w Niemczech - rekrutacja Liczba postów: 41 Grupa: Robimy fund... Zdecydowanie mogę Wam polecić sprawdzić stronę https://www.assecuro.pl/cw04-worek-trans portowy-rozmiar-l-60-l.html , na której znajdziecie ofertę firmy ASSECURO...
  • W jaki sposób szukać dla firmy pracowników Liczba postów: 3 Grupa: Robimy fund... One cube, one tap, and one killer soundtrack. Geometry Dash delivers nonstop action as you jump and fly your way through traps and portals. Survive to the beat....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19931 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 164

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >