taniej wychodzi woda na ryczałt czy wg liczników?

« Powrót do grupy: Spółdzielnie mieszkaniowe

5 marca 2010, 14:13

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam. Mam zamontowany licznik jednakże przez wszystkie lata za wodę płaciłam nie według jego odczytu ale po prostu na ryczałt (w czynszu za wodę ciepłą i zimną wychodzi jakieś ponad 100 zł). Zaczęłam się jednak zastanawiać czy nie lepiej zrezygnować z tego rozwiązania właśnie na rzecz odczytów z licznika? Ostatnio doszły mnie słuchy, że spółdzielnia chce zmienić zasady opłat ryczałtowych - w sensie że ich wysokość będzie dzielona wyłącznie na osoby będące w takiej sytuacji jak ja a nie na wszystkich lokatorów budynku stąd istnieje możliwość iż owa opłata znacznie wzrośnie. Prosiłabym o pomoc ...

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

2 czerwca 2010, 11:54

Wszystko zalezy od tego jakie ilości tej wody złużywasz jeśli w mieszkaniu mieszka większa ilość osób to wiadomo, że zwiększa się korzystanie z wody więc w takim przypadku lepiej się opółaca ryczałt, jeśli jednak mieszkasz np. sama to w tym przypadku taka opcja nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

23 lipca 2010, 00:44

To kwestia obliczeń. Generalnie możesz zamontować u siebie licznik i np po miesiącu zrobić odczyt, porównać i sama dojdziesz do wniosku co ci się bardziej opłaca. Jeśli to będzie licznik, to zgłosisz instalację do spółdzielni, jeśli nie to nie :P

--
Instalacje solarne

Zgłoś | Cytuj | Link

18 maja 2026, 18:56

Przy ryczałcie wszystko wygląda dobrze do momentu, aż zaczyna się realnie kontrolować zużycie

Zgłoś | Cytuj | Link

18 maja 2026, 18:56

Przy ryczałcie wszystko wygląda dobrze do momentu, aż zaczyna się realnie kontrolować zużycie. Jeśli ktoś zużywa mało wody, liczniki zwykle wychodzą uczciwiej, ale przy większym domu sporo zależy też od jakości samej wody — bo twarda woda to nie tylko rachunek za zużycie, ale też szybsze zużycie AGD, armatury i większe zużycie detergentów. Znajomy po analizie tematu zamiast skupiać się wyłącznie na opłatach zaczął patrzeć szerzej i sprawdzał rozwiązania typu https://tcwsystem.pl/systemy/stacje-uzdatnian ia-wody/, a później konkretnie https://tcwsystem.pl/systemy/zmiekczacze-wody /, bo przy kilkuosobowej rodzinie różnicę odczuł bardziej w codziennym użytkowaniu niż na samej pozycji „woda” na rachunku.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 21086 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 315

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >
/* */