Witam. Mam zamontowany licznik jednakże przez wszystkie lata za wodę płaciłam nie według jego odczytu ale po prostu na ryczałt (w czynszu za wodę ciepłą i zimną wychodzi jakieś ponad 100 zł). Zaczęłam się jednak zastanawiać czy nie lepiej zrezygnować z tego rozwiązania właśnie na rzecz odczytów z licznika? Ostatnio doszły mnie słuchy, że spółdzielnia chce zmienić zasady opłat ryczałtowych - w sensie że ich wysokość będzie dzielona wyłącznie na osoby będące w takiej sytuacji jak ja a nie na wszystkich lokatorów budynku stąd istnieje możliwość iż owa opłata znacznie wzrośnie. Prosiłabym o pomoc ...
offline pechowa doświadczony
|
|
|
| |
| Reklamy Google | |
offline justyna85 fachowiec
|
Wszystko zalezy od tego jakie ilości tej wody złużywasz
jeśli w mieszkaniu mieszka większa ilość osób to
wiadomo, że zwiększa się korzystanie z wody więc w takim
przypadku lepiej się opółaca ryczałt, jeśli jednak
mieszkasz np. sama to w tym przypadku taka opcja nie jest
najlepszym rozwiązaniem. |
|
| |
| Reklamy Google | |
offline wasyl doświadczony
|
To kwestia obliczeń. Generalnie możesz zamontować u
siebie licznik i np po miesiącu zrobić odczyt, porównać
i sama dojdziesz do wniosku co ci się bardziej opłaca.
Jeśli to będzie licznik, to zgłosisz instalację do
spółdzielni, jeśli nie to nie :P |
|
| |
offline lalalas majster
|
|
|
| |
offline lalalas majster
|
Przy ryczałcie wszystko wygląda dobrze do momentu, aż zaczyna się realnie kontrolować zużycie. Jeśli ktoś zużywa mało wody, liczniki zwykle wychodzą uczciwiej, ale przy większym domu sporo zależy też od jakości samej wody — bo twarda woda to nie tylko rachunek za zużycie, ale też szybsze zużycie AGD, armatury i większe zużycie detergentów. Znajomy po analizie tematu zamiast skupiać się wyłącznie na opłatach zaczął patrzeć szerzej i sprawdzał rozwiązania typu https://tcwsystem.pl/systemy/stacje-uzdatnian ia-wody/, a później konkretnie https://tcwsystem.pl/systemy/zmiekczacze-wody /, bo przy kilkuosobowej rodzinie różnicę odczuł bardziej w codziennym użytkowaniu niż na samej pozycji „woda” na rachunku. |
|
| |
| Reklamy Google |