Co z kolektorami?

« Powrót do grupy: Robimy instalację hydrauliczną i grzewczą

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸

22 lipca 2010, 14:15

Zgadzam sie: good 0 bad

Mam pytanko... czy przy adaptacji projektu trzeba wiedzieć jaki kolektor będzie zamontowany? dodam że pow użytkowa to 80m2 ogrzewanie standardowe, bardzo proszę o poradę i wstepny koszt.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

5 sierpnia 2010, 11:26

Cóż na temat kosztów trudno mi się wypowiedzieć. Natomiast montaż kolektorów powinien być uwzględniony w projekcie. Po co później wykonywać jedną i tą samą pracę dwa razy?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

30 grudnia 2010, 10:38

Lepiej żebyś wiedział jaki kolektor będziesz u siebie instalować. Bez względu na to, jak wielkim jesteś entuzjastą energii odnawialnej, nie rezygnuj ze standardowych źródeł zasilania. Niestety w Polsce mamy średnio około 1600 godzin bezchmurnego nieba rocznie.

Zgłoś | Cytuj | Link

10 lutego 2011, 11:24

Też się nad tym zastanawiałam. Nie wiem czy skorzystać z kolektorów jako dodatkowe źródło i czy to się opłaca? Znalazłam taki artykuł o nasłonecznieniu w Polsce http://pnd.pomyslnadom.pl/forum,post,pol,glow na,1927,0,1019,1008,6,,plus.html ale niewiele mi to mówi. Jak jest w praktyce?

Zgłoś | Cytuj | Link

28 lutego 2011, 13:58

Wg mnie czy to kolektory czy panele słoneczne są przyszłością i już za pare lat będą naprawdę opłacalne i popularne. Wiadomo że na zachodzie już są i jest to jedno z najlepszych odnawialnych źródeł energii.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

9 marca 2011, 10:09

Oczywiście że przy projekcie lepiej jest uwzględnić jakie kolektory będą montowane. Z pewnością łatwiej jest wtedy dokonać montażu paneli słonecznych, niż później dopasowywać je do projektu domu. Polecam też skorzystać z konfiguratora ogrzewania, np. http://www.pakietypromocyjne.pl/components/co m_konfigurator/konfigurator.php

Zgłoś | Cytuj | Link

9 stycznia 2012, 22:29

A co myslicie o takim kolektorze ? LUX 3-4 os http://www.solar-tech.pl/index.php/systemy-solarne
Obiecuja gwarancję satysfakcji dla klienta i cena tez przystepna a jestem na etapie wyboru , doradxcie, moze ktoś ma kolektory z tej firmy?

Zgłoś | Cytuj | Link

9 stycznia 2012, 22:29

A co myslicie o takim kolektorze ? LUX 3-4 os http://www.solar-tech.pl/index.php/systemy-solarne
Obiecuja gwarancję satysfakcji dla klienta i cena tez przystepna a jestem na etapie wyboru , doradxcie, moze ktoś ma kolektory z tej firmy?

Zgłoś | Cytuj | Link

10 stycznia 2012, 12:20

Hehehe a to dobre, teraz każda firma obiecuje satysfakcje albo zwrot pieniędzy tylko szkoda że nie pokrywa się to z czynami... no ale ja tam nie wiem

Zgłoś | Cytuj | Link

19 czerwca 2012, 10:26

Solar jako dodatkowe źródło jak najbardziej. Więc satyfakcja będzie bo bedzie dodatkowe zasilanie. Ale wszystko zalezy od zamieszczenia i lokalizacji. Jednym spłaci się po 10 latach innym po 50. Może i stają się popularne, ale nikt z głową na karku nie zasila chałupy tylko solarami. Nie w Polsce. Ale fakt, staja się tańsze.
Wiele firm bierze udział w dotacjach, np ravisson, galmet, czy hewalex.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Laboratory of Moving Shadows Liczba postów: 2 Grupa: Robimy inst... Laboratory of Moving Shadows est un espace où les ombres se déplacent et se transforment en réponse aux déplacements des visiteurs. L’expérience est souvent déc...
  • Castle of Temporal Memory Liczba postów: 1 Grupa: Robimy inst... Castle of Temporal Memory to przestrzeń, w której wizualizacje pamięci i przeszłych wydarzeń zmieniają się w zależności od ruchu odwiedzających. Wielu użytkowni...
  • Park of Holographic Tales Liczba postów: 1 Grupa: Robimy inst... Park of Holographic Tales je prostor, kjer se zgodbe holografsko projicirajo in premikajo v skladu z gibanjem obiskovalcev. Obiskovalci pogosto opisujejo izkušn...
  • Palace of Temporal Bridges Liczba postów: 1 Grupa: Robimy inst... Palace of Temporal Bridges je prostor, kjer mostovi vizualno prikazujejo tokove časa, ki se odzivajo na gibanje obiskovalcev. Izkušnja je pogosto opisovana kot....
  • Hall of Clouded Narratives Liczba postów: 1 Grupa: Robimy inst... Hall of Clouded Narratives er et rom hvor historier og fortellinger projiseres som skyer av lys og lyd, som reagerer på besøkenes bevegelser. Opplevelsen blir o...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 20450 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 289

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >