Ogrzewanie podłogowe - jaki koszt?

« Powrót do grupy: Robimy instalację hydrauliczną i grzewczą

Stron: 9 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3 4  ▸  ▸▸

25 lipca 2014, 10:22

Zgadzam sie: good 0 bad

Jeżeli chodzi o Kermi to bardzo dobry wybór. Mają w swojej ofercie grzejniki z technologią x-2 pozwalającą sporo zaoszczędzić

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

3 sierpnia 2014, 10:39

Akurat tak się składa,że zajmujemy się ogrzewaniem podłogowym i nie tylko,bo również pompami ciepła i kotłami, na co dzień więc możemy pomóc i doradzić w przypadku wątpliwości,wszystkie szczegóły dostępne są na
www.Mufka-Instalacje.pl

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

4 sierpnia 2014, 17:46

koszt ogrzewania zależy też w dużym stopniu od tego, czym ogrzewamy. obecnie pompy ciepła to jeden z najtańszych sposobów i na takich chyba się zdecyduję. do tego scienne dorzucić i mamy cieplutko z każdej strony.

Zgłoś | Cytuj | Link

11 sierpnia 2014, 21:40

Ścienne i podłogowe jednocześnie to już chyba nie jest tak tanio... ale na pewno ciepło

Zgłoś | Cytuj | Link

12 sierpnia 2014, 11:18

Ja też szczerze polecam kermi u mnie bardzo dobrze się sprawdziły

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

14 sierpnia 2014, 16:55

Użytkownik matylda napisał: Ścienne i podłogowe jednocześnie to już chyba nie jest
tak tanio... ale na pewno ciepło

a to nie koniecznie tak działa, przy pomie ciepła rozprowadza się to równomiernie więc enegii zużywasz tyle samo, a dodatkowo masz opcję chłodzenia domu latem

Zgłoś | Cytuj | Link

17 sierpnia 2014, 13:27

Jednak ta opcja chłodzenia latem zupełnie do mnie nie przemawia, uważam, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego, dlatego do chłodzenia mam klimatyzator

Zgłoś | Cytuj | Link

28 sierpnia 2014, 13:18

Wręcz przeciwnie,jeżeli wykonujesz instalację ogrzewania podłogowego na etapie budowy domu,to wcale nie jest drogie rozwiązanie,przynajmniej nie trzeba wszystkiego przerabiać i modernizować.

www.PieceMans.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

28 sierpnia 2014, 18:42

Ogrzewanie podłogowe w połączeniu z ogrzewaniem ściennym to obecnie najtańsze systemy grzewcze, w połączeniu z pompą ciepła (obecnie jeszcze stosunkowo droga ale najbardziej komfortowa i energooszczędna) lub gazowym kotłem kondensacyjnym (stosunkowo atrakcyjny cenowo, bardzo komfortowy w użytkowaniu i wysoko energooszczędny choć na pewno mniej niż pompa ciepła) stanowią najbardziej komfortowy i oszczędny układ grzewczy.

Trwałość takich systemów grzewczych szacuje się na poziomie trwałości całego budynku (systemy te stanowią nieodzowny element konstrukcyjny budynku) i przewyższają znacznie trwałość samego źródła ciepła.

Prosty przykład: w ogrzewaniach płaszczyznowych (ścienne, podłogowe) ciepło oddawane jest do pomieszczenia praktycznie w większości na drodze promieniowania co oznacza miłe ciepło na poziomie głowy i brak zbędnego podgrzewania powietrza pod sufitem - komfort cieplny na poziomie głowy w inst. grzejnikowej uzyskujemy podgrzewając powietrze w pomieszczeniu nawet do 22-23 st. C, w ogrzewaniu podłogowym uzyskujemy go przy temperaturach 19 st. C.

Zgłoś | Cytuj | Link

31 sierpnia 2014, 16:18

Podłogówka to przyjazne i zdrowe promieniowanie, grzejniki to czasami zdradziecka konwekcja ciepła i niepotrzebne podgrzewanie powietrza pod sufitem.

A ja mam spokój z żoną, od czasu gdy podczas generalki zainstalowałem ogrzewanie podłogowe, w końcu nie ma błota w domu, w wiatrołapie wszystko pięknie wysycha w mgnieniu oka.

Polecam... to w ogóle inny komfort.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 9 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3 4  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Observatory of Shifting Energies Liczba postów: 2 Grupa: Robimy inst... Das Observatory of Shifting Energies ist ein Ort, an dem Dynamik und Wissenschaft unmittelbar erfahrbar werden. Bereits beim Betreten entsteht der Eindruck eine...
  • Laboratory of Moving Shadows Liczba postów: 2 Grupa: Robimy inst... Laboratory of Moving Shadows est un espace où les ombres se déplacent et se transforment en réponse aux déplacements des visiteurs. L’expérience est souvent déc...
  • Castle of Temporal Memory Liczba postów: 1 Grupa: Robimy inst... Castle of Temporal Memory to przestrzeń, w której wizualizacje pamięci i przeszłych wydarzeń zmieniają się w zależności od ruchu odwiedzających. Wielu użytkowni...
  • Park of Holographic Tales Liczba postów: 1 Grupa: Robimy inst... Park of Holographic Tales je prostor, kjer se zgodbe holografsko projicirajo in premikajo v skladu z gibanjem obiskovalcev. Obiskovalci pogosto opisujejo izkušn...
  • Palace of Temporal Bridges Liczba postów: 1 Grupa: Robimy inst... Palace of Temporal Bridges je prostor, kjer mostovi vizualno prikazujejo tokove časa, ki se odzivajo na gibanje obiskovalcev. Izkušnja je pogosto opisovana kot....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 20459 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 248

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >