Światło dzienne w pomieszczeniach

« Powrót do grupy: Innowacje w budownictwie

22 grudnia 2023, 12:53

Zgadzam sie: good 0 bad

Witajcie.

Wraz z grupą przyjaciół opracowaliśmy nowy system doświetlania pomieszczeń światłem dziennym SunFiber - naświetle światłowodowe. Skupiamy światło na zewnętrznym panelu przypominającym swoim wyglądem PV, wprowadzamy do światłowodu i transportujemy do 10-12m do wnętrza budynku (pokoje, korytarze, kondygnacje podziemne) i tam rozpraszamy. Taka lampa, ale świecąca dziennym światłem (więcej tu: http://sunfiber.tech/)

Rozwiązanie jest bardziej efektywne niż świetliki tunelowe (zbieramy więcej światła), przewód można prowadzić z mniejszymi ograniczeniami niż tunel, a sam "zbieracz" światła może być położony nie tylko na dachu ale też na elewacji a nawet na gruncie. Koszt około 9000 zł za sztukę

Chciałem Was zapytać o opinie dotyczące stosowanych form doświetlania pomieszczeń światłem dziennym. Czy i co stosujecie? jakie widzicie wady i zalety? Co wam brakuje w istniejących rozwiązaniach? No i czy widzicie przestrzeń dla naszego rozwiązania.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Straż pożarna / akcesoria Liczba postów: 7 Grupa: Innowacje w... To zależy, o jakich akcesoriach dla straży mówimy — bo zakres jest naprawdę szeroki, od podstawowego wyposażenia po sprzęt do konkretnych działań operacyjnych.....
  • Czy kupować już mieszkanie? Liczba postów: 114 Grupa: Innowacje w... Wybór odpowiedniego miasta na Cyprze jest jedną z najważniejszych decyzji podczas planowania zakupu nieruchomości. Każdy region wyspy ma nieco inny charakter i....
  • Budowa hali Liczba postów: 268 Grupa: Innowacje w... Budowa hali to spory wydatek, więc warto dobrze sprawdzić wykonawcę przed podpisaniem umowy. Dobrze jest szukać firm, które oferują kompleksową obsługę od proje...
  • Nowoczesne budownictwo?] Liczba postów: 70 Grupa: Innowacje w... Tego typu rozwiązania coraz mocniej ewoluują i kto wie, może w przyszłości faktycznie zastąpią tradycyjne budownictwo. Producenci budynków modułowych, jak np. f...
  • Zarządzanie pracownikami na budowie Liczba postów: 55 Grupa: Innowacje w... Zarządzanie kadrami nie musi już oznaczać sterty dokumentów, te czasy powoli odchodzą. Coraz więcej firm stawia na nowoczesne rozwiązania, takie jak platforma h...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 21044 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 212

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >
/* */