Jaka pompa ciepła?

« Powrót do grupy: Robimy instalację hydrauliczną i grzewczą

Stron: 19 ▾ Skocz do strony
◂◂  ◂  13 14 15 16 17  ▸  ▸▸

14 kwietnia 2016, 16:03

Zgadzam sie: good 0 bad

i jakiej mocy dobrano dla ciebie pompę? pytam, bo to dość nie duża powierzchnia i nie zawsze znajduje się pompy o małej mocy, które można tak dopasować. jedna z mniejszych jakie widziałem to 5,5kW vikersonn bjorn

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

10 maja 2016, 16:10

Użytkownik Gość: Kasia KL napisał: Szukam pompy powietrznej. Zapotrzebowanie na CWU dla 3-4-5
osób. Zależy mi żeby miała zasobnik z weżownicą do
podłączenia drugiego źródła-kotła. Dodam, że
powierzchnia do ogrzewania około 110 m kw. Polećcie coś.

czyli o ile dobrze zrozumiałem, szukasz czegoś zarówno do cwu i co?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

2 sierpnia 2016, 11:16

Co do doboru pompy ciepła, czy jakiegokolwiek innego urządzenia grzewczego, nie wystarczy sama powierzchnia ogrzewana. Ważne czy to budynek nowy czy modernizowany, jeśli nowy, to w jakiej technologii wykonany - najpewniej jest zrobić dokładne OZC i na jego podstawie szukać modelu o odpowiedniej mocy.

Co ja mogę polecić? Jeśli chodzi o pompy ciepła powietrze woda, małej mocy to np Vitocal 200-S. To jest pompa ciepła powietrze-woda typu Split, o znamionowej mocy grzewczej 5,6 kW, zasilanie 230 V:
 temperatura wody grzewczej: do 55°C
 o modulowanej mocy grzewczej w zakresie: 1,3-7,7 kW
 typ AWB-AC - z zabudowanym elektrycznym podgrzewaczem przepływowym i z funkcją aktywnego chłodzenia pomieszczeń
 łatwy w obsłudze regulator pogodowy Vitotronic 200
 z funkcją optymalizacji zużycia prądu fotowoltaicznego na własne potrzeby
 z możliwością sterowania pracą rekuperatora Vitovent 300-F

W razie pytań służę pomocą!

Zgłoś | Cytuj | Link

19 września 2016, 09:53

W dłuższej perspektywie na pewno pompa ciepła się opłaci, tylko wiadomo, że na początku trzeba się nastawić na koszt. Ja zamawiałam taką instalację od A-pic Design ze Skierniewic (ich stronka – a-pic.pl). Idealnie mi dobrali moc pompy, ogólnie cały kontakt z obsługą przebiegał bardzo fachowo. Odpowiadają na wszystkie pytania, doradzają, organizują całą instalację.

Zgłoś | Cytuj | Link

17 stycznia 2017, 12:55

Prawda jest taka, że tego typu technologie dość mocno się rozwijają cały czas, dlatego też warto wziąć sobie poprawkę i zdać się na firmę, która w tym siedzi. Różnice czasami są niezauważalne dla przeciętnego człowieka, a robią ogromną różnice. Nie wiem czy kojarzycie - http://www.sistherm.pl/pompa-ciepla.html firma naprawdę się w tej tematyce specjalizuje i warto się z nimi skontaktować chociażby, żeby nakreślili problem.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

18 stycznia 2017, 22:54

Ciekawy artykuł o kosztach związanych z użytkowanie pomp ciepła https://remont.biz.pl/pompa-ciepla/koszty-zwi azane-z-pompa-ciepla/

Zgłoś | Cytuj | Link

20 stycznia 2017, 16:00

troszkę stronniczo, bo artykuł naciągany pod wybór pompy ciepła powietrze-woda, co w mojej opinii nie jest najlepszym rozwiąznaiem w naszym klimacie. w taki mroźne zimy jak obecnie, zdecydowanie lepiej i sprawniej działać będzie pompa gruntowa

Zgłoś | Cytuj | Link

22 stycznia 2017, 14:11

Do domu metraż 153m2 starcza mi pompa ciepła. Sam koszt w firmie http://ekosunkoszalin.pl nie był najniższy, ale taka już cecha tych urządzeń że zwracają sie z czasem. Jeśli chodzi o moje rachunki to znacznie zmalały po zmianie ogrzewania.

Zgłoś | Cytuj | Link

18 lutego 2017, 12:11

Pompy Viessmanna należą do solidniejszych i do ogrzewania sprawdzają się jak najbardziej odpowiednio. Dobierałem taki sprzęt we wrocławskim 3e-heating i oprócz montażu, w cenie znalazł się również całodobowy serwis na wypadek nagłej awarii.

Zgłoś | Cytuj | Link

28 lutego 2017, 18:29

Użytkownik Gość: patronhr napisał: Do domu metraż 153m2 starcza mi pompa ciepła. Jeśli chodzi o moje rachunki to znacznie zmalały po zmianie ogrzewania.

a konkretniej ile teraz? u mnie przy bardzo podobnym metrażu Vikersønn Bjørn 8 - gruntowa pompa ciepła to jakieś 310 zł za ostanie 2-3 miesiące.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 19 ▾ Skocz do strony
◂◂  ◂  13 14 15 16 17  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Observatory of Shifting Energies Liczba postów: 2 Grupa: Robimy inst... Das Observatory of Shifting Energies ist ein Ort, an dem Dynamik und Wissenschaft unmittelbar erfahrbar werden. Bereits beim Betreten entsteht der Eindruck eine...
  • Laboratory of Moving Shadows Liczba postów: 2 Grupa: Robimy inst... Laboratory of Moving Shadows est un espace où les ombres se déplacent et se transforment en réponse aux déplacements des visiteurs. L’expérience est souvent déc...
  • Castle of Temporal Memory Liczba postów: 1 Grupa: Robimy inst... Castle of Temporal Memory to przestrzeń, w której wizualizacje pamięci i przeszłych wydarzeń zmieniają się w zależności od ruchu odwiedzających. Wielu użytkowni...
  • Park of Holographic Tales Liczba postów: 1 Grupa: Robimy inst... Park of Holographic Tales je prostor, kjer se zgodbe holografsko projicirajo in premikajo v skladu z gibanjem obiskovalcev. Obiskovalci pogosto opisujejo izkušn...
  • Palace of Temporal Bridges Liczba postów: 1 Grupa: Robimy inst... Palace of Temporal Bridges je prostor, kjer mostovi vizualno prikazujejo tokove časa, ki se odzivajo na gibanje obiskovalcev. Izkušnja je pogosto opisovana kot....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 20469 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 271

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >