Konfiguracja kotła - jakie parametry

« Powrót do grupy: Robimy instalację hydrauliczną i grzewczą

24 stycznia 2014, 13:58

Zgadzam sie: good 0 bad

Witajcie, mam problem z kotłem Gamlet na groszek. W tamtym roku ustawiłem wszystko na tip top. Świetne spalanie, itd. W okresie letnim ogrzewałem wodę, zmieniłem parametry. Od grudnia znowu się męczę, nie mogę optymalnie ustawić spalania. Wiem, że każda instalacja ma swoje nastawy, ale moje pytanie dotyczy "idealnego paleniska". Jak u Was wygląda takie palenisko, czy groszek tworzy duży kopiec, sięgający aż do tej tacki? Czy takie rozwiązanie jest przesadne i wpływa na zwiększenie spalania opału? Obecnie ilość powietrza zmniejszyłem na "2", a wydajność na 86%. I mimo dużego kopca, strasznie szybko wychładza się, nie potrafi utrzymać temperatury. Nie jest to kwestią pomp itp. - te są ustawione standardowo. Do tego kupiłem jakiś chyba oszukany groszek, każdy worek inaczej się spala..

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

26 stycznia 2014, 13:37

Każda instalacja jest inna. Wpływ na ilość powietrza (poza opałem, wilgotnością, samym kotłem) ma też ciąg w kominie, jak i szczelność kotła. W niektórych przypadkach optymalnym rozwiązaniem (w odniesieniu do spalania opału) jest wyłączenie wentylatora. Wadą takiego rozwiązania jest większa ilość osadów i możliwa korozja kotła w niektórych jego obszarach.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

26 stycznia 2014, 18:05

Na obecnych parametrach opał u mnie produkuje dosyć dużo syfu. W tamtym roku pamiętam, potrzebowałem dużo więcej powietrza, aby opał spalał się. Jak zmniejszyłem poniżej ok 10% na średniej wydajności, groszek nie spalał się. W tym roku, niezależnie od źródła opału mogę wyłączyć powietrze a i tak spala się w 100% do popiołu. Pisałeś o szczelności kotła. Kocioł ma 3 lata, wydaje się szczelny. Za to faktycznie, mam trochę skomplikowane wejście do komina. Kotłownia była dobudowywana do budynku. Komin jest oddalony o ok 1.5 - 2m od wyjścia z pieca. W kotłowni nie śmierdzi dymem, mam sprawne czujniki dymu i czadu, nie wykazują jakiś nieprawidłowości. Możliwe, że samo wejście do komina może być nieszczelne. Do tego mam stare drewniane drzwi, które z każdym sezonem coraz gorzej trzymają szczelność. Może w tym wejściu jest jakaś nieszczelność, ale wtedy czad lub dym powinien ulatniać się do kotłowni. W sumie, jeśli ciąg jest duży, to nie będzie się ulatniał, tylko wyciągał na zewnątrz.

Zgłoś | Cytuj | Link

5 lutego 2014, 19:26

Dla pewności sprawdź całą kotłownię. Jeśli jest nieszczelność przy kominie a jakieś strugi dymu są wywiewane natychmiast w taki sposób, że czujniki nie reagują to może mieć to wpływ na spalanie.
Sprawdź przede wszystkim szczelność pieca i komina. Do tego możesz zainwestować w jakieś lepsze i szczelniejsze drzwi ;) + racjonalną wentylację kotłowni, a nie hulaj dusza z wiatrem w drzwiach.
Z drzwiami to poważnie, bo dzięki temu czujki na pewno będą pracowały poprawnie.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Observatory of Shifting Energies Liczba postów: 2 Grupa: Robimy inst... Das Observatory of Shifting Energies ist ein Ort, an dem Dynamik und Wissenschaft unmittelbar erfahrbar werden. Bereits beim Betreten entsteht der Eindruck eine...
  • Laboratory of Moving Shadows Liczba postów: 2 Grupa: Robimy inst... Laboratory of Moving Shadows est un espace où les ombres se déplacent et se transforment en réponse aux déplacements des visiteurs. L’expérience est souvent déc...
  • Castle of Temporal Memory Liczba postów: 1 Grupa: Robimy inst... Castle of Temporal Memory to przestrzeń, w której wizualizacje pamięci i przeszłych wydarzeń zmieniają się w zależności od ruchu odwiedzających. Wielu użytkowni...
  • Park of Holographic Tales Liczba postów: 1 Grupa: Robimy inst... Park of Holographic Tales je prostor, kjer se zgodbe holografsko projicirajo in premikajo v skladu z gibanjem obiskovalcev. Obiskovalci pogosto opisujejo izkušn...
  • Palace of Temporal Bridges Liczba postów: 1 Grupa: Robimy inst... Palace of Temporal Bridges je prostor, kjer mostovi vizualno prikazujejo tokove časa, ki se odzivajo na gibanje obiskovalcev. Izkušnja je pogosto opisovana kot....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 20469 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 331

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >