ogrzewanie podłogowe

« Powrót do grupy: Robimy instalację hydrauliczną i grzewczą

Stron: 14 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

28 maja 2011, 17:37

Zgadzam sie: good 0 bad

Mam pytanie dotyczące ogrzewania podłogowego. Czy oprócz tego, że nie trzeba chodzić po zimnych płytkach, jest to faktycznie efektywna forma ogrzewania? Warto to w ogóle rozważyć?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

30 maja 2011, 09:41

Są dwa rodzaje ogrzewania podłogowego. Jeżeli mowa o takim tradycyjnym systemie rurek pod podłogą to w rzeczywistości zwiększa ono przede wszystkim komfort stąpania po podłodze. Jest jednak ogrzewanie kanałowe. Polega ono na rozprowadzenia ciepłego powietrza kanałami znajdującymi się w podłodze po pomieszczeniu. Jest to taki ciepły nadmuch, który eliminuje konieczność zakładania grzejników. Odpowiedź na pytanie nie może być jednoznaczna. Zresztą jest to kwestia osobistych upodobań.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

30 maja 2011, 10:21

Ja mam od roku ogrzewanie podłogowe i żałuje że nie zainwestowałem w nie wcześniej bo to naprawdę niesamowite rozwiązanie, ciepło równomiernie rozprowadza się po mieszkaniu, no rewelka

Zgłoś | Cytuj | Link

31 maja 2011, 22:16

Ogrzewanie podłogowe to zdecydowanie nie tylko przyjemność, ale także efektywność, bardzo fajnie ogrzewa. Wykorzystywane jest też w tzw. "zintegrowanym ogrzewaniu". Więcej o tym systemie tutaj http://www.makroterm.pl/akademia-wiedzy/akademia-wiedzy-i a tak z grubsza to ogrzewanie skladające się z kilku źródeł energii w tym odnawialnych dzięki zastosowaniu kolektorów słonecznych.

Zgłoś | Cytuj | Link

7 sierpnia 2011, 10:38

Zdecydowanie lepszym sposobem na ogrzanie domu od ogrzewania podłogowego jest zamontowanie mat kapilarnych. Jest to wodne ogrzewanie płaszczyznowe, a maty w odróżnieniu od podłogówki można montować nie tylko na podłodze ale i też na ścianach i suficie. Maty kapilarne mają mniejszą bezwładność cieplną, niższą temperaturę czynnika niż ogrzewanie podłogowe. W przypadku awarii np. przy przebiciu układu gwoździem przy podłogówce wysiada cały układ i trzeba skuwać posadzkę, przy kapilarach „wysiada” jedynie jedna rurka kapilara (mała część całego układu), można zrobić naprawę punktową - przylutować, a reszta działa. Poza tym maty kapilarne można wykorzystać również do chłodzenia pomieszczeń.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

8 sierpnia 2011, 11:57

Jest w tym jakiś sens ale mało to obiektywistyczne tym bardziej, że masz na avatarze własnie mate ?!

Zgłoś | Cytuj | Link

26 sierpnia 2011, 12:20

@BBBbudowniczy powinieneś mieć nick o nazwie spam :) Który już post a Ty ciągle wymieniasz nazwę tej firmy, która jak dla mnie jest śmieszna rozsyłając takich spamowiczów :) gratuluje podejścia :) Nikt głupi nie jest

Zgłoś | Cytuj | Link

26 sierpnia 2011, 15:18

Ehhh niektórzy myślą, że ludzie są naiwni...

Zgłoś | Cytuj | Link

10 listopada 2011, 19:59

jeśli chodzi o ogrzewanie podłogowe to jak njabardziej, ale chyba raczej tylko do dużych powierzchniowo pomieszczeń jeśli w ogóle, w mniejszych jednak chyba lepiej pozostac przy grzejnikach

Zgłoś | Cytuj | Link

15 listopada 2011, 14:53

Pozostaje nam chyba jedynie ignorować spamowiczów, albo zainteresować tym moderatorów, podobnie jest z kotłami Zębiec na innych wątkach, wkurzają jak nie wiem, ao matach kapilarnych, to widze posty wszędzie....wracająć do tematu, Krzysiek, na dużych powierzchniach lepiej sprawdzi się chyba ogrzewanie łączone, czyli podłogówka z grzejnikami, ale mówię o na prawdę dużych powierzchniach

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 14 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• armatura przemysł. Liczba postów: 216 Grupa: Robimy inst... W automatyce i mechanice precyzja ruchu często decyduje o tym, czy cały układ będzie działał płynnie przez długi czas. Dlatego koła zębate modułowe są wykorzyst...
  • jakie grzejniki Liczba postów: 249 Grupa: Robimy inst... Ja mogę zaproponować grzejniki pionowe od ART Grzejniki, jeśli ktoś chce zaoszczędzić miejsce i jednocześnie mieć nowoczesny design - https://www.artgrzejniki.p...
  • Praca dla hydraulików BELGIA Liczba postów: 33 Grupa: Robimy inst... U mnie w rodzinie był wyjazd do Niemiec przez agencja pracy Mondi i ogólnie bez niespodzianek. Praca prosta, magazyn, sortowanie. Język tylko podstawy. Zakwater...
  • Ogrzewanie węglem Liczba postów: 206 Grupa: Robimy inst... Użytkownik warzechus napisał: Wygodniej już mieć regulator temperatury i palić gazem, ale jak kto lubi oczywiście i jak kto ma możliwości finansowe. Zdecydowan...
  • Jakie wybrac ogrzewanie? Liczba postów: 12 Grupa: Robimy inst... Wybór systemu ogrzewania to rzeczywiście ważna decyzja, zwłaszcza gdy masz dostęp do różnych źródeł energii. Warto rozważyć nowoczesne rozwiązania, takie jak po...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 21044 użytkowników

Użytkownicy online (4)

gości: 335

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >
/* */