Bony 500+ na posiłki dla pracowników wspomogą gospodarkę i branżę gastronomiczną
Federacja Przedsiębiorców Polskich (FPP) zwraca uwagę, że wprowadzenie zwolnionych z PIT i ZUS bonów o wartości 560 zł miesięcznie na posiłki dla pracowników – dobrowolnie finansowanych przez pracodawcę – to 7,6 mld zł dodatkowego PKB. To szczególnie ważne dla branży gastronomicznej – dotkniętej mocno skutkami pandemii koronawirusa – której wzrost mógłby dzięki temu sięgnąć ponad 4 mld zł rocznie.
„Uwzględniając przepływy między gałęziami gospodarki oraz efekty mnożnikowe, wzrost ilości zakładów pracy przekazujących pracownikom dofinansowania posiłków w formie kart przedpłaconej lub bonu z 3% do 18% zatrudnionych przyczyniłby się do zwiększenia PKB o 7,6 mld zł. System benefitów związanych z wyżywieniem korzystnie wpłynąłby również na kondycję branży gastronomicznej, będąc najbardziej stabilnym źródeł stałych przychodów dla wielu podmiotów. Obecnie rynek benefitów związanych w wyżywieniem działa na niewielką skalę – co oznacza, że zwolnienie ze składek nie istniejącego jeszcze obrotu nie skutkowałoby uszczupleniem dochodów sektora finansów publicznych. Wygenerowany przez zachęty fiskalne popyt stałby się przedmiotem opodatkowania na dalszym etapie obrotu gospodarczego – w momencie opodatkowania konsumowanych posiłków VAT oraz dochodów z działalności sektora gastronomicznego” – podkreśla Marek Kowalski, przewodniczący Federacji Przedsiębiorców Polskich (FPP), prezes Centrum Analiz Legislacyjnych i Polityki Ekonomicznej (CALPE).

Czytaj również: Jak skutecznie zarządzać firmą w obecnych czasach pandemii?
Obecnie pracodawca może zapewnić dobrowolnie pracownikowi benefit w postaci posiłków i artykułów spożywczych, wykorzystując do tego karty lub bony żywieniowe (z pominięciem przypadków, w których jest to jego obowiązek wynikający z przepisów) – jednak zwolnienie tych świadczeń ze składek może być jedynie do kwoty 190 zł miesięcznie. Limit ten nie był zmieniany od 2004 r. – w przeliczeniu na dzień roboczy zwolnienie wynosi zaledwie ok. 9 zł.
Czytaj również: Pandemia Covid-19 a stopy procentowe
Z kart i bonów żywieniowych w Polsce korzysta 3% uprawnionych ze względu na nieprecyzyjność przepisów prawnych i niską wartość kwoty zwolnionej z ZUS. W krajach Unii Europejskiej, gdzie benefity te korzystają z szerszego zakresu zwolnienia ze składek oraz PIT – np. Belgii, Słowacji, Rumunii – udział pracowników korzystających z kart lub bonów żywieniowych przekracza średnio 30%.
Komentarze
Czytaj też…
Czytaj na forum
- Czym jest skuteczne oszczędzanie pieniędzy? Liczba postów: 32 Grupa: Trudne tema... Wiesz, że w dłuższej perspektywie tradycyjne palenie może być mniej ekonomiczne niż opcje nowoczesne? E-papierosy jednorazowe stanowią ciekawą alternatywę. Elim...
- Jak dbać o samochód? Liczba postów: 526 Grupa: Trudne tema... Jeśli posiadasz samochód z instalacją gazową, regularna konserwacja jest kluczem do stabilnej i ekonomicznej pracy. Serwis Gaz-Time.pl specjalizuje się w kontro...
- Kopalnia inspiracji i dobre miejsce na biznes - po... Liczba postów: 5 Grupa: Aktualności Patrząc na zakres działań Prevent4You https://prevent4you.pl/, interesuje mnie, czy przedsiębiorcy chętnie powierzają firmie zewnętrznej kontrolę nad terminami....
- Pieniądze - inwestowanie Liczba postów: 389 Grupa: Trudne tema... Od dłuższego czasu lokuje pieniądze w złoto.
- Sposób na zdrowie Liczba postów: 648 Grupa: Trudne tema... Zadbaj o zdrowie swoich bliskich poprzez regularne badania profilaktyczne. To świetny sposób, by uniknąć problemów zdrowotnych i zapewnić rodzinnie spokój ducha...

