Bony 500+ na posiłki dla pracowników wspomogą gospodarkę i branżę gastronomiczną
Federacja Przedsiębiorców Polskich (FPP) zwraca uwagę, że wprowadzenie zwolnionych z PIT i ZUS bonów o wartości 560 zł miesięcznie na posiłki dla pracowników – dobrowolnie finansowanych przez pracodawcę – to 7,6 mld zł dodatkowego PKB. To szczególnie ważne dla branży gastronomicznej – dotkniętej mocno skutkami pandemii koronawirusa – której wzrost mógłby dzięki temu sięgnąć ponad 4 mld zł rocznie.
„Uwzględniając przepływy między gałęziami gospodarki oraz efekty mnożnikowe, wzrost ilości zakładów pracy przekazujących pracownikom dofinansowania posiłków w formie kart przedpłaconej lub bonu z 3% do 18% zatrudnionych przyczyniłby się do zwiększenia PKB o 7,6 mld zł. System benefitów związanych z wyżywieniem korzystnie wpłynąłby również na kondycję branży gastronomicznej, będąc najbardziej stabilnym źródeł stałych przychodów dla wielu podmiotów. Obecnie rynek benefitów związanych w wyżywieniem działa na niewielką skalę – co oznacza, że zwolnienie ze składek nie istniejącego jeszcze obrotu nie skutkowałoby uszczupleniem dochodów sektora finansów publicznych. Wygenerowany przez zachęty fiskalne popyt stałby się przedmiotem opodatkowania na dalszym etapie obrotu gospodarczego – w momencie opodatkowania konsumowanych posiłków VAT oraz dochodów z działalności sektora gastronomicznego” – podkreśla Marek Kowalski, przewodniczący Federacji Przedsiębiorców Polskich (FPP), prezes Centrum Analiz Legislacyjnych i Polityki Ekonomicznej (CALPE).

Czytaj również: Jak skutecznie zarządzać firmą w obecnych czasach pandemii?
Obecnie pracodawca może zapewnić dobrowolnie pracownikowi benefit w postaci posiłków i artykułów spożywczych, wykorzystując do tego karty lub bony żywieniowe (z pominięciem przypadków, w których jest to jego obowiązek wynikający z przepisów) – jednak zwolnienie tych świadczeń ze składek może być jedynie do kwoty 190 zł miesięcznie. Limit ten nie był zmieniany od 2004 r. – w przeliczeniu na dzień roboczy zwolnienie wynosi zaledwie ok. 9 zł.
Czytaj również: Pandemia Covid-19 a stopy procentowe
Z kart i bonów żywieniowych w Polsce korzysta 3% uprawnionych ze względu na nieprecyzyjność przepisów prawnych i niską wartość kwoty zwolnionej z ZUS. W krajach Unii Europejskiej, gdzie benefity te korzystają z szerszego zakresu zwolnienia ze składek oraz PIT – np. Belgii, Słowacji, Rumunii – udział pracowników korzystających z kart lub bonów żywieniowych przekracza średnio 30%.
Komentarze
Czytaj też…
Czytaj na forum
- Jaki samochód dla kobiety? Liczba postów: 54 Grupa: Trudne tema... Osobiście mogę Wam wszystkim polecić sprawdzić stronę kobiecykat.pl , na której znajdziecie portal informacyjny stworzony z myślą o kobietach, które chcą mieć p...
- Jak prowadzić biznes w XXI wieku - czym jest elast... Liczba postów: 143 Grupa: Aktualności W nowoczesnym biznesie gadżety reklamowe to nie tylko logo, ale przede wszystkim użyteczność. Klient chętniej przyjmie i później użyje praktyczny powerbank, słu...
- Mieszkania deweloperskie Liczba postów: 7 Grupa: Trudne tema... Przy zakupie mieszkania w Warszawie warto brać pod uwagę nie tylko cenę, ale też lokalizację i komunikację. Ursus to dzielnica, która łączy wygodny dojazd z wię...
- Porady jak wychowywać dziecko Liczba postów: 137 Grupa: Trudne tema... Przy szukaniu sensownych porad wychowawczych trafiliśmy na psycholog https://www.facebook.com/profile.php?id= 100086708755113 Duży plus za konkretne podejście do...
- Szczoteczka elektryczna, czy tradycyjna? Liczba postów: 211 Grupa: Trudne tema... Jeżeli szukacie sprawdzonych usług stomatologicznych w Poznaniu, to polecam Wam ofertę kliniki stomatologicznej EBM - Klinika Stomatologiczna Poznań . Wszystkie...

