Bony 500+ na posiłki dla pracowników wspomogą gospodarkę i branżę gastronomiczną
Federacja Przedsiębiorców Polskich (FPP) zwraca uwagę, że wprowadzenie zwolnionych z PIT i ZUS bonów o wartości 560 zł miesięcznie na posiłki dla pracowników – dobrowolnie finansowanych przez pracodawcę – to 7,6 mld zł dodatkowego PKB. To szczególnie ważne dla branży gastronomicznej – dotkniętej mocno skutkami pandemii koronawirusa – której wzrost mógłby dzięki temu sięgnąć ponad 4 mld zł rocznie.
„Uwzględniając przepływy między gałęziami gospodarki oraz efekty mnożnikowe, wzrost ilości zakładów pracy przekazujących pracownikom dofinansowania posiłków w formie kart przedpłaconej lub bonu z 3% do 18% zatrudnionych przyczyniłby się do zwiększenia PKB o 7,6 mld zł. System benefitów związanych z wyżywieniem korzystnie wpłynąłby również na kondycję branży gastronomicznej, będąc najbardziej stabilnym źródeł stałych przychodów dla wielu podmiotów. Obecnie rynek benefitów związanych w wyżywieniem działa na niewielką skalę – co oznacza, że zwolnienie ze składek nie istniejącego jeszcze obrotu nie skutkowałoby uszczupleniem dochodów sektora finansów publicznych. Wygenerowany przez zachęty fiskalne popyt stałby się przedmiotem opodatkowania na dalszym etapie obrotu gospodarczego – w momencie opodatkowania konsumowanych posiłków VAT oraz dochodów z działalności sektora gastronomicznego” – podkreśla Marek Kowalski, przewodniczący Federacji Przedsiębiorców Polskich (FPP), prezes Centrum Analiz Legislacyjnych i Polityki Ekonomicznej (CALPE).

Czytaj również: Jak skutecznie zarządzać firmą w obecnych czasach pandemii?
Obecnie pracodawca może zapewnić dobrowolnie pracownikowi benefit w postaci posiłków i artykułów spożywczych, wykorzystując do tego karty lub bony żywieniowe (z pominięciem przypadków, w których jest to jego obowiązek wynikający z przepisów) – jednak zwolnienie tych świadczeń ze składek może być jedynie do kwoty 190 zł miesięcznie. Limit ten nie był zmieniany od 2004 r. – w przeliczeniu na dzień roboczy zwolnienie wynosi zaledwie ok. 9 zł.
Czytaj również: Pandemia Covid-19 a stopy procentowe
Z kart i bonów żywieniowych w Polsce korzysta 3% uprawnionych ze względu na nieprecyzyjność przepisów prawnych i niską wartość kwoty zwolnionej z ZUS. W krajach Unii Europejskiej, gdzie benefity te korzystają z szerszego zakresu zwolnienia ze składek oraz PIT – np. Belgii, Słowacji, Rumunii – udział pracowników korzystających z kart lub bonów żywieniowych przekracza średnio 30%.
Komentarze
Czytaj też…
Czytaj na forum
- Hurtownia śrubek Liczba postów: 10 Grupa: Trudne tema... Coraz częściej spotykam opinie o hurtowni Chle-Mar https://chle-mar.pl/ i trudno się dziwić. Firma bardzo się rozwinęła nowoczesna siedziba, duży wybór towarów....
- Dlaczego ważne jest sprawdzenie licencji kasyna on... Liczba postów: 6 Grupa: Trudne tema... http://almarokna.pl to bardzo przejrzysta i wygodna platforma do gry. Strona działa szybko i bez opóźnień. Proces rejestracji jest prosty i intuicyjny. Zdecydow...
- praca i co dalej Liczba postów: 234 Grupa: Trudne tema... W dzisiejszych czasach coraz więcej osób szuka elastycznych sposobów na dodatkowy zarobek. Trafiłem na opcję, która pozwala sprzedawać produkty kosmetyczne wedł...
- Dobry warsztat samochodowy Liczba postów: 855 Grupa: Trudne tema... Zastanawiasz się, jak można zoptymalizować koszty jazdy? Instalacja LPG to jeden ze sposobów na oszczędności. Jeśli ktoś zastanawia się nad taką inwestycją, war...
- Nowe połączenie lotnicze z Krakowa do Paryża-Orly... Liczba postów: 2 Grupa: Aktualności Dla tych, co jeszcze szukają – może to się sprawdzi. Namibia ma totalnie zmienne warunki pogodowe, więc dobrze przemyśleć termin. Sama się nad tym głowiłam i ta...

