
Bony 500+ na posiłki dla pracowników wspomogą gospodarkę i branżę gastronomiczną
Federacja Przedsiębiorców Polskich (FPP) zwraca uwagę, że wprowadzenie zwolnionych z PIT i ZUS bonów o wartości 560 zł miesięcznie na posiłki dla pracowników – dobrowolnie finansowanych przez pracodawcę – to 7,6 mld zł dodatkowego PKB. To szczególnie ważne dla branży gastronomicznej – dotkniętej mocno skutkami pandemii koronawirusa – której wzrost mógłby dzięki temu sięgnąć ponad 4 mld zł rocznie.
„Uwzględniając przepływy między gałęziami gospodarki oraz efekty mnożnikowe, wzrost ilości zakładów pracy przekazujących pracownikom dofinansowania posiłków w formie kart przedpłaconej lub bonu z 3% do 18% zatrudnionych przyczyniłby się do zwiększenia PKB o 7,6 mld zł. System benefitów związanych z wyżywieniem korzystnie wpłynąłby również na kondycję branży gastronomicznej, będąc najbardziej stabilnym źródeł stałych przychodów dla wielu podmiotów. Obecnie rynek benefitów związanych w wyżywieniem działa na niewielką skalę – co oznacza, że zwolnienie ze składek nie istniejącego jeszcze obrotu nie skutkowałoby uszczupleniem dochodów sektora finansów publicznych. Wygenerowany przez zachęty fiskalne popyt stałby się przedmiotem opodatkowania na dalszym etapie obrotu gospodarczego – w momencie opodatkowania konsumowanych posiłków VAT oraz dochodów z działalności sektora gastronomicznego” – podkreśla Marek Kowalski, przewodniczący Federacji Przedsiębiorców Polskich (FPP), prezes Centrum Analiz Legislacyjnych i Polityki Ekonomicznej (CALPE).
Czytaj również: Jak skutecznie zarządzać firmą w obecnych czasach pandemii?
Obecnie pracodawca może zapewnić dobrowolnie pracownikowi benefit w postaci posiłków i artykułów spożywczych, wykorzystując do tego karty lub bony żywieniowe (z pominięciem przypadków, w których jest to jego obowiązek wynikający z przepisów) – jednak zwolnienie tych świadczeń ze składek może być jedynie do kwoty 190 zł miesięcznie. Limit ten nie był zmieniany od 2004 r. – w przeliczeniu na dzień roboczy zwolnienie wynosi zaledwie ok. 9 zł.
Czytaj również: Pandemia Covid-19 a stopy procentowe
Z kart i bonów żywieniowych w Polsce korzysta 3% uprawnionych ze względu na nieprecyzyjność przepisów prawnych i niską wartość kwoty zwolnionej z ZUS. W krajach Unii Europejskiej, gdzie benefity te korzystają z szerszego zakresu zwolnienia ze składek oraz PIT – np. Belgii, Słowacji, Rumunii – udział pracowników korzystających z kart lub bonów żywieniowych przekracza średnio 30%.
Komentarze
Czytaj też…
Czytaj na forum
- Alvla – Niezawodne Wózki dla Logistyki i Przemysłu Liczba postów: 4 Grupa: Trudne tema... Uwielbiam gry online i często tu gram recenzja VulkanSpiele . To nie tylko gry online, to o wiele bardziej interesujące.
- poprawne zarządzanie magazynem Liczba postów: 15 Grupa: Trudne tema... W przypadku nieruchomości komercyjnej musisz mieć firmę taką jak ta https://gproperties.pl/ która zajmie sprawami technicznymi oraz serwisowaniem wszelkich inst...
- Potrzebuję porady prawnej Liczba postów: 1 Grupa: Trudne tema... Witam, mam nietypową sytuację – zajmuję mieszkanie, które było opuszczone przez poprzedniego właściciela ponad 15 lat temu. Nie mam umowy ani żadnych dokumentów...
- Wino białe Chile Liczba postów: 19 Grupa: Trudne tema... Kiedyś ten temat mnie trochę przerastał, ale teraz coraz częściej zaglądam na https://www.wine-express.pl/, żeby lepiej ogarnąć co z czym pić i nie strzelać w c...
- WYPOŻYCZALNIA SAMOCHODÓW WROCŁAW Liczba postów: 1 Grupa: Trudne tema... Zawsze warto wypożyczyć bardzo dobry samochód. Kilka dni temu dowiedziałem się o https://rebrand.ly/comfortcarwroclaw .