Nowe Muzeum Czartoryskich w Krakowie - prezentacja online

Nowe Muzeum Czartoryskich w Krakowie - prezentacja online

W tym roku Nagroda Roku SARP została przyznana pracowni Lewicki Łatak oraz ART FM za projekt rozbudowy i modernizacji zabytkowego Pałacu Książąt Czartoryskich, siedziby Muzeum Książąt Czartoryskich w Krakowie. I właśnie ten obiekt będzie tematem kolejnej prezentacji online organizowanej w ramach cyklu Nowe Realizacje. Spotkanie odbędzie się 10 grudnia 2020 o godz. 11:00, poprowadzą go autorzy projektu: Piotr Lewicki i Kazimierz Łatak z Biura Projektów Lewicki Łatak oraz Mieczysław Bielawski z pracowni ART FM. Zapraszamy do rejestracji. Czytaj dalej

 

Pałac powstał w wyniku połączenia ze sobą trzech kamienic z lat 70. XIX wieku; choć kilkukrotnie modernizowany, od dawna nie spełniał oczekiwań, jakie stawia się muzeom, był także ciasny, by wyeksponować cenną kolekcję sztuki (zawierającą wiele wartościowych dzieł, z których najsłynniejszym jest obraz Leonarda da Vinci).

 

Jak piszą autorzy projektu „Postawiono przed nami zadanie powiększenia powierzchni ekspozycyjnej, stworzenia w budynku przestrzeni publicznej adekwatnej do rangi obiektu, udostępnienia całości oferowanego programu osobom niepełnosprawnym, wyposażenia gmachu we wszystkie niezbędne systemy instalacyjne, wymiany zdegradowanej substancji – przy oczywistej pełnej ochronie konserwatorskiej Pałacu


Nowe Muzeum Czartoryskich w Krakowie - prezentacja online\

 

Czytaj również: Zapraszamy do zapisów na wydarzenie - Chronourbanistyka - magiczne 15 minut?

 

Architekci zaproponował wizję dialogu między unikatowym charakterem tradycyjnego muzeum, a współczesnym podejściem charakteryzującym nowoczesne muzea. Opiera się ona m.in. na połączeniu przyjętych rozwiązań projektowych i materiałowych z zastaną substancją zabytkowych wnętrz czy wykorzystaniu i dostosowaniu części istniejących gablot muzealnych w zestawieniu z współczesnymi nowo projektowanymi gablotami.

 

Najbardziej widoczną ingerencją w bryłę było zadaszenie dziedzińca – tylko w ten sposób można było powiększyć powierzchnię użytkową budynku. Pod szklanym dachem powstał więc hol wejściowy; powstały tu arkady, umożliwiające lepszą aranżację tej przestrzeni (np. powstanie kawiarni). Same sale wystawowe zachowały w większości swój pierwotny układ, wyremontowano paradną klatkę schodową, nowe i nowoczesne gabloty zestawiono tu z tym istniejącymi wcześniej, dzięki czemu widz ma szansę zorientować się, gdzie pojawiają się współczesne ingerencje. Autorzy projektu architektonicznego starali się zachować klimat i wygląd budynku, szanując fakt, że do jego wyglądu przyzwyczajone były całe pokolenia widzów.

 

Rejestracja na prezentację: TUTAJ

Wydarzenie na FB: TUTAJ

 

Czytaj również: 20 stopni dla klimatu - kampania społeczna, której celem jest promocja rozsądnego korzystania z energii cieplnej przez Polaków

 

Partnerzy

durlum Polska, fermacell®

 

Patroni medialni:

TVP Kultura, LaVie, NOWY MAGAZYN, MAGAZIF

budnet.pl, mieszkaniezpomyslem.pl, swiatnaobcasach.pl

Wydział Architektury Politechniki Wrocławskiej

2020-11-27
Źródło: Klaxon Communications / budnet.pl

Czytaj też…

Czytaj na forum

Kalkulator izolacji ścian

Społeczność budnet.pl ma już 16310 użytkowników

Użytkownicy online (3)

gości: 179

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >