Zdrowy biznes w centrum warszawskiego Powiśla

Zdrowy biznes w centrum warszawskiego Powiśla

W samym sercu warszawskiego Powiśla pojawił się nowy punkt. To niewielki, klimatyczny sklep ze zdrową, ekologiczną żywnością – Bio Brain. Zachwyca nie tylko bogaty asortyment, ale i samo wnętrze. Malutkie, ale jakże przytulne i funkcjonalne. Projekt urządzenia i wyposażenia sklepu przygotowała pracownia architektoniczna Forma Alternatywna.

 

Właściciele poszukiwali rozwiązań, które potrafiłyby wydobyć zalety tej małej powierzchni – sklep ma jedynie 12 m kw. Jednocześnie wnętrze miało być odpowiednie do prowadzenia sklepu ze zdrową żywnością. Stąd duża liczba regałów i półek. - Niewielka powierzchnia i szeroka gama produktów, które musiały się na niej zmieścić, wymagały od nas przemyślanych rozwiązań – podkreśla Magdalena Grosiak, architektka, współautorka projektu z pracowni Forma Alternatywna.

 

Czytaj również: Ciekawy dom jednorodzinny

 

 

Każdy metr kwadratowy pomieszczenia jest przemyślany i zagospodarowany w 100%. Podstawowym elementem wnętrza są wysokie regały z półkami w ciepłym odcieniu beżu. To na nich umieszczono większość produktów, które zostały odpowiednio wyeksponowane. Na szczytach regałów ustawiono puste drewniane skrzynki, które nawiązują do ekoklimatu, jaki charakteryzuje to miejsce. Centralnym punktem wnętrza jest wysoki okrągły stojak, który poza elegancko zapakowanymi produktami na półkach mieści także kosz ze świeżym pieczywem usytuowany na najwyższej półce. Dzięki temu klienci od razu po przekroczeniu progu otrzymują wszystko, co nierozerwalnie łączy się z naturalnością i zdrową żywnością.

 

Czytaj również: Na rynku mieszkaniowym coraz bardziej kuszące oferty

 

 

Na szczególną uwagę zasługuje jednak ściana znajdująca się tuż przy ladzie kasowej. To jedyne miejsce, gdzie nie zaplanowano półek i regałów. Naturalna ściana z cegły została jedynie zabielona. - Mogłoby się wydawać, że taki zabieg stworzy surowe wnętrze, jednakże dzięki odpowiednio dobranemu oświetleniu nadaje mu klimatycznego charakteru – zaznacza Dorota Maksymowicz, architektka z pracowni Forma Alternatywna.

 

 

Mimo niewielkiej powierzchni – sklep zajmuje jedno pomieszczenie w zabytkowej kamienicy w al. 3 Maja - wnętrze wydaje się zaskakująco przestrzenne. To w głównej mierze zasługa rozmieszczenia mebli, które ustawiono na planie kwadratu, tuż przy ścianach. - Dzięki temu udało się wyeksponować okrągły stojak, a centrum sklepu pozostało otwarte – podkreślają autorki projektu. 

 

 

 

Źródło: Core PR / budnet.pl

Tagi

Apartamenty w Kołobrzegu
Sprzedaż apartamentów nad morzem.
Baltic Plaza **** to miejsce niezwykłe,
to Twój elegacki apartament
www.sea-development.pl

Czytaj też…

Czytaj na forum

Kalkulator wydajności inwestycji

Społeczność budnet.pl ma już 16089 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 211

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >