Jaka forma ogrzewania

« Powrót do grupy: Robimy instalację hydrauliczną i grzewczą

Stron: 17 ▾ Skocz do strony
◂◂  ◂  5 6 7 8 9  ▸  ▸▸

4 lutego 2014, 22:42

Zgadzam sie: good 0 bad

A wyliczenie, ile pelletu idzie w ciągu roku - przypomnij po sezonie, Dżonatan, to Ci podam.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

5 lutego 2014, 20:48

Użytkownik Gość: Dżonatan napisał: A macie jakieś dane ile tak średnio idzie pelletu w ciągu
roku?

Witam

Ilość zużywanego materiału zależy od wielkości mieszkania, rodzaju instalacji jak i zapotrzebowania na ciepłą wodę oraz sezonu. Rozpiętość może wahać się aż między 3kg a 20kg na dobę. Ta największa wartość dotyczy najmroźniejszych dni zimy gdy nasz piec musi ogrzać całe mieszkanie, najczęściej z podłogówką, a najmniejsza dni w lecie, gdy ogrzewamy tylko wodę.

Pozdrawiam
Andrzej Wysocki

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

10 lutego 2014, 13:39

dwa dni temu rozmawiałem z moim sąsiadem, który pali pelletem i powiedział mi że od początku listopada do końca stycznia spalił prawie 2 tony pelletu, a ma piętrowy dom

Zgłoś | Cytuj | Link

11 lutego 2014, 14:50

Kaloryfery to raczej klasyczne, tego typu - http://e-inclusive.pl/grzejniki/grzej-panel-i-konwekt/7626-7 626-grzejnik-stalowy-plytowy-purmo-cv22-600x1200-2051w-venti l-compact-5907814707918.html Purmo ma długie gwarancje i nie generuje problemów. Da się oczywiście to załatwić za mniejszą kasę, ale wcale to się nie przekłada na jakość. A problemy z kaloryferami to masakra.

Zgłoś | Cytuj | Link

21 lutego 2014, 10:30

Użytkownik Andrzej Wysocki napisał: Użytkownik Gość: Dżonatan napisał:
A macie jakieś dane ile tak
średnio idzie pelletu w ciągu

roku?

Witam

Ilość zużywanego materiału zależy od wielkości
mieszkania, rodzaju instalacji jak i zapotrzebowania na
ciepłą wodę oraz sezonu. Rozpiętość może wahać się
aż między 3kg a 20kg na dobę. Ta największa wartość
dotyczy najmroźniejszych dni zimy gdy nasz piec musi
ogrzać całe mieszkanie, najczęściej z podłogówką, a
najmniejsza dni w lecie, gdy ogrzewamy tylko wodę.

Pozdrawiam

Andrzej Wysocki

eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP

Co do mnie to mój dom ma 150m2, parterowy, ocieplony, kaloryfery purmo. Chętnie popatrzę po sezonie rudamaryla jak to wyszło u Ciebie. Ja teraz palę olejem i myślę właśnie przerobić piec na palenie pelletami.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

21 lutego 2014, 15:27

A co powiesz na układ Co z dobrym kotłem węglowym? W moim przekonaniu jeżeli metraz domu to 150m2- spokojni esie sprawdzi i będziecie zadowoleni.

www.Kociol.net

Zgłoś | Cytuj | Link

21 lutego 2014, 19:20

Użytkownik Gość: Dżonatan napisał: Ja teraz palę olejem i myślę
właśnie przerobić piec na palenie pelletami.

Na pewno wyjdzie Pan dużo na plus.
Ogrzewanie olejowe jest w tym momencie najdroższe na rynku,
a pellet należy do jednego z najekonomiczniejszych materiałów
grzewczych na rynku.

Pozdrawiam
Andrzej Wysocki

Zgłoś | Cytuj | Link

21 maja 2014, 05:35

ja aktualnie jestem w trakcie budowy domu i wybieram ogrzewanie... nastawiony jestem na kocioł CO, w zamyśle chciałbym palić węglem / eko groszkiem, ale dobrze by było żeby kocioł był też przystosowany do spalania innych rodzajów opału. no i interesuje mnie taki, który może pracować bez wygaszania, ogrzewając np. tylko samą wodę. możecie polecić jakiś konkretny model / firmę / moc kotła? powierzchnia do ogrzania 250mkw. najlepiej z okolic woj. mazowieckiego.

Zgłoś | Cytuj | Link

24 maja 2014, 23:27

ja mam kocioł z Piecbudu z Radomia i wszystko działa bez zarzutu - piec mam przeszło 3 lata, w lecie ogrzewa tylko wodę, do tego mam panel pokojowy. no i przystosowany jest do spalania różnorodnego opału, co jest w praktyce ogromnym plusem. jak masz jakieś pytania to chętnie odpowiem.

Zgłoś | Cytuj | Link

29 maja 2014, 23:27

Mój ojciec mam kocioł tego producenta i wszystko trzyma się ładnie od lat, kocioł ma, żeby Cię nie skłamać, z 8 czy 9 lat, i wszystko jest ok.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 17 ▾ Skocz do strony
◂◂  ◂  5 6 7 8 9  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Observatory of Shifting Energies Liczba postów: 2 Grupa: Robimy inst... Das Observatory of Shifting Energies ist ein Ort, an dem Dynamik und Wissenschaft unmittelbar erfahrbar werden. Bereits beim Betreten entsteht der Eindruck eine...
  • Laboratory of Moving Shadows Liczba postów: 2 Grupa: Robimy inst... Laboratory of Moving Shadows est un espace où les ombres se déplacent et se transforment en réponse aux déplacements des visiteurs. L’expérience est souvent déc...
  • Castle of Temporal Memory Liczba postów: 1 Grupa: Robimy inst... Castle of Temporal Memory to przestrzeń, w której wizualizacje pamięci i przeszłych wydarzeń zmieniają się w zależności od ruchu odwiedzających. Wielu użytkowni...
  • Park of Holographic Tales Liczba postów: 1 Grupa: Robimy inst... Park of Holographic Tales je prostor, kjer se zgodbe holografsko projicirajo in premikajo v skladu z gibanjem obiskovalcev. Obiskovalci pogosto opisujejo izkušn...
  • Palace of Temporal Bridges Liczba postów: 1 Grupa: Robimy inst... Palace of Temporal Bridges je prostor, kjer mostovi vizualno prikazujejo tokove časa, ki se odzivajo na gibanje obiskovalcev. Izkušnja je pogosto opisovana kot....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 20451 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 144

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >