Nowoczesny szpital w krainie wulkanów

Nowoczesny szpital w krainie wulkanów

Szpital Nouvel Hôpital d’Estaing, zlokalizowany we francuskiej Owernii, stanowi pod każdym względem ogromne wyzwanie. Inwestycja posiada między innymi elewację zewnętrzną o powierzchni prawie 8 000 m2, która została stworzona z wykorzystaniem systemów Reynaers Aluminium. Czytaj dalej

Nouvel Hôpital d’Estaing, będący wybitnym przykładem planowania urbanistycznego, został zaprojektowany przez francuskich architektów z biura Groupe-6, znanych z tworzenia architektury przyjaznej lokalnej społeczności. Stanowi on zakrojoną na wielką skalę inwestycję architektoniczną, która zapoczątkowuje nową erę kompleksów szpitalnych. Obiekt będzie miał łączną powierzchnię 70 000 m2, a koszt jego powstania zamknie się w kwocie ponad 138 mln Euro. Zakończenie budowy kompleksu planowane jest na grudzień br.

Wulkaniczny krajobraz Owernii


Nouvel Hôpital d’Estaing wznoszony jest na placu budowy należącym do największych tego rodzaju w Europie. Szpital, którego tłem jest wulkaniczny krajobraz Owernii, ma pod wieloma względami przełomowy charakter. Architekci z Groupe-6 zmierzyli się z nowymi wyzwaniami dla projektowania urbanistycznego, dzięki czemu obiekt w dużej mierze przyczynia się do rewitalizacji dystryktu Clermont-Ferrant. Podkreślając jedność urbanistyczną miasta, będzie mieścić cztery ważne oddziały: ginekologiczno-położniczy, pediatryczny, gastroentorologiczny oraz chirurgiczny (łącznie 530 łóżek).

Zadaszone wejście w stylu miejskim


Nouvel Hôpital d’Estaing posiada własny skwer, zadaszone wejście oraz wnętrze, którego długość po wschodniej, wysuniętej stronie, wynosi prawie 300 metrów. Majestatyczne zadaszenie wydaje się wyrastać z wyłożonego naturalnym kamieniem podjazdu. Dach wieńczący wejście posiada satynowo-metaliczne wykończenie i spoczywa na czterech filarach, tworzących obramowanie wejścia do obiektu, którego transparentna bryła położona jest pomiędzy skwerem a tarasem. Wykorzystując obfity dopływ naturalnego światła, stworzono tu przestrzeń, w której odwiedzający, zanim zostaną poprowadzeni wewnętrzną drogą komunikacyjną, mogą zorientować się w rozkładzie szpitala, patrząc przez przejrzyste fasady.
Wzdłuż tej swoistej „arterii” zostały zlokalizowane wszystkie oddziały szpitala. Przeszklone windy, usytuowane przy drodze komunikacyjnej, zapewniają dostęp do recepcji poszczególnych oddziałów.

Szpital wtopiony w krajobraz

Budynki należące do Nouvel Hôpital d’Estaing mają wysokość nie przekraczającą 15 metrów. Dzięki temu wtapiają się w otoczenie na całej, wynoszącej 350 metrów, długości kompleksu. W projekcie obiektu zastosowano modularne platformy, które można transformować i rozszerzać, dzięki czemu w przyszłości będzie możliwa rozbudowa szpitala. W projekcie ujęto również biegnące w układzie ciągłym panele dla wszystkich pomieszczeń biurowych, które zostały wyposażone w otwierane na zewnątrz okna. Zostały one wykonane w systemie okienno-drzwiowym Reynaers TS 57 z izolacją termiczną. Okna posiadają ukryte otwory wentylacyjne, wykonane także w systemie Reynaers XS 50.

Czarny kamień i srebrzyste aluminium Reynaers

Elewację Nouvel Hôpital d’Estaing zaprojektowano z zastosowaniem pięciu różnych rodzajów powierzchni. Głównym budulcem był czarny kamień z Chin, przypominający lawę Owernii. Zostało z niego wykonane prawie 4 000 m2 elewacji. Na skonstruowanie dalszych 3 800 m2 jej powierzchni przeznaczono: panele z kolorowej żywicy kompozytowej Trespa, panele z blach stalowych, powierzchnie malowane, surowy beton i ściany osłonowe z aluminium i szkła.
Do wykonania recepcji poszczególnych oddziałów użyto system elewacyjny CW 86-EF VEC firmy Reynaers Aluminium. Z jego zastosowaniem została także stworzona największa ściana osłonowa, o powierzchni około 1 000 m2.
Inny system Reynaers – CW 50-FV został użyty do budowy 760 m2 pozostałych fragmentów ścian osłonowych obiektu.

Po ukończeniu, kompleks Nouvel Hôpital d’Estaing będzie wyznaczać standardy dla architektury całego dystryktu. Ogromna powierzchnia transparentnej elewacji, wykonanej w systemach Reynaers, przyczynia się do podkreślenia otwartego charakteru kompleksu oraz nadaje mu silną nowoczesną tożsamość.

Źródło: PUBLINK PR / budnet.pl

Tagi

Czytaj też…

Czytaj na forum

  • Hale magazynowe producent Liczba postów: 635 Grupa: Innowacje w... Jeżeli chodzi o meble magazynowe oraz hale to serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu - https://biuromarket.com.pl/ gdzie znajdziecie za...
  • Budowa hali Liczba postów: 183 Grupa: Innowacje w... Podczas budowy hali będziesz musiał przemyśleć także wybór odpowiedniej posadzki przemysłowej. Ja zdecydowałem się na posadzkę żywiczną poliuretanową. Jej położ...
  • Stalowe hale Liczba postów: 450 Grupa: Innowacje w... Ja polecam firmę, która oferuję usługi z zakresu wykonywania instalacji przemysłowych oraz konstrukcji stalowych i jest to firma https://www.hubeny.pl/o-firmie....
  • Zabezpieczenia przeciwpożarowe Liczba postów: 77 Grupa: Innowacje w... Wiele osób bagatelizuję ochronę przeciwpożarową w budynkach przemysłowych. Dlatego niestety dochodzi do tak wielu nieszczęśliwych zdarzeń. Ja w ubiegłym roku ko...
  • Dom energooszczędny Liczba postów: 141 Grupa: Innowacje w... Moim zdaniem teraz łatwo zbudować energooszczędny dom z dużymi przeszkleniami od podłogi do sufitu. Pozwalają na to okna i drzwi tarasowe w bardzo stabilnych sy...

Ostatnio na forum

Kalkulator zużycia materiałów do budowy sufitów podwieszanych

Społeczność budnet.pl ma już 16319 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 208

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >