Architekci: Skończmy z landrynkami na fasadach!
O ratunek prosiła pani mieszkająca w modernistycznym budynku przy Królowej Jadwigi, w którym nie wiadomo po co zaczęto przemalowywać balkony na czerwono. Walczyła do końca, nie chciała wpuścić budowlańców na swój balkon. Weszli przez rusztowanie. Rozmowa z architektami Tomaszem Osięgłowskim i Marcinem Kościuchem.
Czytaj dalej
Michał Wybieralski: Odnowione blokowiska wyglądają tak, jakby ktoś wylał na nie barwnik do landrynek. Dlaczego po ociepleniu bloków malujemy je jak pisanki na Wielkanoc? Czy to odpowiedź na szarość dominującą na polskich ulicach?
Marcin Kościuch: Według mnie to przede wszystkim wynik braku wykształcenia osób, które projektują te nowe elewacje. Z tego, co obserwuję, najczęściej zajmują się tym ludzie, którzy są najniżej w fachu architektonicznym. Ale też, niestety, osoby odpowiedzialne za termomodernizacje w spółdzielniach mieszkaniowych chyba oczekują takich projektów, bo dla nich kolor to czerwony, żółty czy zielony.
Czytaj więcej...
Komentarze
Tagi
Czytaj też…
Czytaj na forum
- Sposób na zdrowie Liczba postów: 648 Grupa: Trudne tema... Zadbaj o zdrowie swoich bliskich poprzez regularne badania profilaktyczne. To świetny sposób, by uniknąć problemów zdrowotnych i zapewnić rodzinnie spokój ducha...
- Dobry warsztat samochodowy Liczba postów: 857 Grupa: Trudne tema... Jak ktoś szuka sprawdzonej firmy instalacyjnej z ofertą usług i sprzętu, to firmainstalco.pl daje radę. Mają doświadczenie, fachowe podejście i dużo przydatnych...
- Agencje ochrony Liczba postów: 318 Grupa: Trudne tema... Taki wątek warto również założyć na forum bardziej tematycznym.
- Tłumaczenia dla budownictwa Liczba postów: 4 Grupa: Trudne tema... Przy publikacji artykułu naukowego potrzebowałam kogoś ogarniętego i trafiłam na Alingua – mega profesjonalnie, widać, że znają specyfikę trudniejszych tekstów.
- Uniwersalna i oryginalna dieta Liczba postów: 519 Grupa: Trudne tema... Ja mam zawsze problem, co zrobić na szybko, jak wpadają goście. Ratują mnie wtedy przepisy do air fryera, bo jest tam masa przekąsek.

