Analizy, badania, raporty – lista artykułów

W Europie średnia temperatur rośnie najszybciej - wzrost jest dwukrotnie wyższy od średniej światowej

Marzec 2024 roku był 10. miesiącem z rzędu, który pobił rekord temperatur w historii globalnych pomiarów dla danego miesiąca roku – wskazują dane Copernicus Climate Change Service (C3S). Średnia temperatura wyniosła 14,14 st. C, czyli o 0,73 st. C więcej niż średnia dla marca z lat 1991–2020. Marzec był też o 1,68 st. cieplejszy niż w okresie przedindustrialnym, do którego odnoszą się globalne cele zawarte w porozumieniu paryskim. Kolejny miesiąc z rekordem ciepła oznacza nasilone zjawiska klimatyczne, również te ekstremalne. 2023 rok był w Europie okresem rekordów w tym zakresie, m.in. największych pożarów, powodzi czy fal upałów – wynika z raportu C3S i Światowej Organizacji Meteorologicznej.
22-04-2024

Wyniki ogólnopolskiego raportu pt. „Depresja wciąż mocno dotyka Polaków. Ile to kosztuje gospodarkę?”

Jak wynika z najnowszego raportu, obecnie 66,6% dorosłych Polaków odczuwa przynajmniej jeden z syndromów najczęściej kojarzonych z depresją. Od początku ub.r. nastąpił spadek o 6,2 p.p. Wśród przeważnie wskazywanych objawów widać uczucie zmęczenia i braku energii – 34,3%, obniżenie nastroju – 32,3%, a także zaburzenia snu – 27,6%. Z kolei najrzadziej wymieniane są myśli i czyny samobójcze – 4,4%. Autorzy badania łączą ogólną poprawę wyników z obniżeniem inflacji. Niemniej ostrożnie szacują, że gospodarka wciąż traci w związku z depresją co najmniej blisko 3 mld zł rocznie. I to wyliczenie zakłada tylko nieobecność w pracy osób doświadczających epizodów depresyjnych i zaburzeń depresyjnych nawracających.
18-04-2024

Raport „Odzysk materiałów budowlanych: możliwości i wyzwania”

W obliczu rosnących globalnych wyzwań związanych ze zmianami klimatycznymi, zanieczyszczeniem środowiska oraz nieustającą urbanizacją, firmy Saint-Gobain i INNOWO opracowały szczegółowy raport o odzysku materiałów budowlanych oraz możliwościach i trudnościach, które się z nim wiążą. Dokument rzuca światło na aktualny model konsumpcji zasobów i wskazuje przyszłe kierunki transformacji sektora budowlanego.
16-04-2024

Dodatki spożywcze, chemia gosp. oraz słodycze i desery obecnie najbardziej napędzają drożyznę w sklepach

Ceny w sklepach nadal hamują, niemniej wiele kategorii wciąż notuje wzrosty w okolicach 10%. Ostatnio najmocniej podrożały dodatki spożywcze – o ponad 15% rdr. Chemia gospodarcza zaliczyła podwyżkę o blisko 10% rdr. Podobnie było ze słodyczami i deserami. Z kolei napoje poszły w górę o nieco ponad 9% rdr. Zestawienie najbardziej drożejących kategorii zamykają środki higieny osobistej ze zwyżką rdr. o niecałe 5%. Tak wynika z najnowszego raportu pt. „INDEKS CEN W SKLEPACH DETALICZNYCH”. Eksperci tłumaczą to sytuacją na światowych rynkach, choćby rekordowo drożejącym kakao, ale także kosztami pracy w Polsce. Przypominają też, że producenci szykują się na nowy sezon. Podwyżki cen w zeszłym miesiącu w niektórych przypadkach były również efektem świątecznych zakupów. Ponadto widać, że jesteśmy tuż na progu sezonu grillowego.
16-04-2024

Jaki wpływ na zieloną transformację w budownictwie będzie miała nowa dyrektywa UE

W marcu w Strasburgu, Parlament Europejski zatwierdził zmiany w przepisach dotyczących ogrzewania domów. Zgodnie z nowymi zapisami dyrektywy, do 2040 roku planowane jest całkowite wycofanie z użytku kotłów na paliwa kopalne. Ponadto, już od przyszłego roku wprowadzony zostanie zakaz dotowania zakupu takich urządzeń. Tym samym era ogrzewania gazowego dobiega końca, co oznacza duże zmiany m.in. dla branży deweloperskiej. Nowe regulacje UE mają szansę stać się impulsem do rozwoju ekoinwestycji.
15-04-2024

Dynamika wzrostu cen w sklepach detalicznych wyraźnie hamuje. Jest drożej średnio o 2,1 proc. r/r.

Dynamika jednocyfrowego wzrostu cen hamuje kolejny miesiąc z rzędu. W marcu codzienne zakupy w sklepach zdrożały o 2,1% rdr. Tym razem na 17 analizowanych kategorii już tylko jedna zaliczyła dwucyfrową podwyżkę. Poza tym 7 grup towarów wykazało jednocyfrowy wzrost i aż 9 segmentów było na minusie. Rok do roku najbardziej poszły w górę ceny dodatków spożywczych, bo o 15,4%. W czołówce drożyzny widać też chemię gospodarczą z podwyżką rdr. na poziomie 9,7%, słodycze i desery – 9,6%, napoje bezalkoholowe – 9,1%, a także środki higieny osobistej – 4,8% rdr. Z kolei największy spadek zaliczyły tłuszcze – o 22,1% rdr. Pozostałe ujemne wyniki wynoszą od 0,2% do 6,6% rdr. Jednak, mimo ww. wyników, autorzy raportu obawiają się, że już niedługo ta tendencja się odwróci, m.in. z powodu wygaśnięcia zerowego VAT-u na żywność i przyszłego odmrożenia cen energii. Do tego dojdzie też zwrot w walce na ceny wśród dyskontów.
11-04-2024

Podatnicy są winni fiskusowi ponad 115 mld złotych. Rok do roku widać delikatny spadek w zaległościach

Według danych udostępnionych przez resort finansów, na koniec 2023 roku zaległości podatkowe przekroczyły 115 mld złotych. To o 2% mniej niż rok wcześniej. Ponad 81% z ww. kwoty stanowi VAT, a na następne pozycje w tym zestawieniu zajmują akcyza i PIT. Z kolei biorąc pod uwagę podział na województwa, blisko 50 mld złotych do uregulowania dotyczy podatników z woj. mazowieckiego. W przypadku woj. śląskiego to ponad 13 mld złotych, a wielkopolskiego – 11 mld złotych.
08-04-2024

Częściowe zastąpienie spożywanego mięsa i żywności przetworzonej znacząco zmniejszy ślad węglowy

O jedną czwartą może się zmniejszyć ślad węglowy związany z żywieniem, jeśli częściowo zrezygnujemy z czerwonego mięsa i żywności przetworzonej. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Montrealu i Londynu, analizując dane żywieniowe mieszkańców Kanady. Zmiana diety pozwala także zwiększyć oczekiwaną długość życia. Co ciekawe, korzyści zdrowotne są u mężczyzn dwukrotnie większe niż u kobiet. Ciemną stroną takiego podejścia może być jednak zwiększenie problemu niedoborów wapnia.
04-04-2024

Warunki hodowli kur mają kluczowe znaczenie podczas zakupu jaj dla 68,5 proc. badanych konsumentów

Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.
29-03-2024

Protesty rolników zwiększyły zainteresowanie jakością żywności i lokalnym pochodzeniem

60% Polaków ma w planach kupować więcej polskich owoców i warzyw - wynika z badania przeprowadzonego przez Kantar Polska. Wśród owoców dominują jabłka, truskawki, czereśnie oraz maliny, śliwki, gruszki i borówki, wśród warzyw pomidory, ogórki, ziemniaki, marchew, cebula, kapusta i papryka.
29-03-2024


Stron: 290 ▾ Skocz do strony
◂◂  ◂  24 25 26 27 28  ▸  ▸▸

Czytaj też…

Kalkulator izolacji ścian

Społeczność budnet.pl ma już 19692 użytkowników

Użytkownicy online (3)

gości: 167

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >