Nowoczesna szkoła

Nowoczesna szkoła

Centrum Edukacji i Sportu w Mysiadle jest jedną z największych inwestycji realizowanych w gminie Lesznowola, co więcej jest także jednym z najbardziej innowacyjnych projektów tego typu w Polsce – wyróżnia je architektura, funkcjonalności oraz wykorzystane technologie. Czytaj dalej

 

 Centrum Edukacji i Sportu w Mysiadle – nowoczesna szkoła projektu 81.WAW.PL

 

Za projekt wnętrza nowoczesnej szkoły odpowiadała pracownia 81.WAW.PL. Centrum Sportu i Edukacji ma za zadanie pełnid funkcję edukacyjno-kulturalną oraz sportową dla uczniów oraz dorosłych mieszkaoców gminy. Na multi-funkcyjne centrum składa się zespół szkół z ogólnodostępną częścią sportowo-rekreacyjną, salą audiowizualną i salą konferencyjną oraz częśd zewnętrzna, a więc stadion z trybunami i boiska. To, co szczególnie wyróżnia projekt, to uniwersalnośd układu funkcjonalnego. Centrum Edukacji i Sportu to szkoła, dom kultury, lokalne centrum konferencyjne, zespół sportowy ze stadionem, lokalne centrum zabaw i gier dla dzieci i młodzieży. Obiekt ten z założenia ma byd nie tylko ośrodkiem edukacji dzieci i młodzieży, ale także miejscem, gdzie mogą korzystad z wielu rozrywek kulturalnych i sportowych Oprócz funkcjonalności i uniwersalnego charakteru obiekt zachwyca również swoją architekturą, znakomicie dostosowaną do otoczenia. Mimo ogromnej kubatury, obiekt nie przytłacza sąsiadującej niskiej zabudowy jednorodzinnej, a jednocześnie jest dominantą porządkującą przestrzeo publiczną Mysiadła. Białe segmenty ścian, wydzielone przeszklonymi przestrzeniami komunikacji wewnętrznej, stanowią tło dla zielonego ogrodu. Budynek Centrum Edukacji i Sportu składa się z trzech kondygnacji, które zostały klarownie wydzielone pod względem funkcji. Projektem wnętrza obiektu zajęli się architekci z pracowni architektonicznej 81.WAW.PL.

 

 

 

 

Czytaj również: Osiedle Nowiec

 

Poziom -1 to częśd przeznaczona tylko na zajęcia sportowe. Została tam zlokalizowana zamknięta sala do dwiczeo fitness, siłownia oraz szatnie sportowe dla chłopców oraz dziewczynek. Wejścia do szatni zostały wyróżnione kolorystycznie -   czerwone dla chłopców, a zielone dla dziewczynek. Kolorystyka szatni została utrzymana w białej barwie z charakterystycznym ułożeniem kolorowych płytek. Takie rozwiązanie jest analogią do kolorystyki ludowych strojów łowickich. Szatnie oraz łazienki dla chłopców nawiązują kolorystycznie do spodni łowickich z dominującym kolorem czerwonym oraz charakterystycznymi czarnozielonymi prążkami. Łazienki dziewczynek zostały potraktowane w podobny sposób, z tą różnicą, że kolorystyka nawiązuje do tradycyjnego łowickiego stroju damskiego, na którym pojawiają się kolory biały, niebieski, zielony oraz żółty w różnych konfiguracjach, w charakterystycznych długich pasach. Motyw kolorowych ścian w łazienkach pojawia się na każdej kondygnacji budynku, jednak na każdej kondygnacji jest on inny. W łazienkach męskich zwiększa się ilośd zielonych pasków. Łazienki damskie są bardziej zróżnicowane kolorystycznie, podobnie jak to jest na tradycyjnych spódnicach łowickich. Z zaplecza szatni jest bezpośredni dostęp do hali sportowej, w której każde boisko do gry nawiązuje do kolorystyki herbu gminy Lesznowola. Główne ciągi komunikacyjne w szkole zostały wyłożone zieloną wykładziną, w nawiązaniu do proekologicznego charakteru szkoły oraz w głównej mierze do zielonego dachu, na którym rosną rośliny. Kolorystyka posadzki w budynku szkolnym jest bardzo ważnym elementem, ponieważ wpływa na psychikę dzieci. Trawiastozielony kolor przynosi ukojenie i relaks - kojarząc się z odpoczynkiem na łonie natury, pozwala odnaleźd harmonię i ład. Korytarze na parterze mają jednolitą barwę. W strefie wejśd do szatni na posadzce zaprojektowano plansze gier, które mogą wciągad dzieci do zabawy.

 

 

 

 

 

Znajdują się tam pola do gry w szachy, klasy oraz do gry w statki. Na piętrze posadzka została ułożona we wzór z zielonych prostokątów o różnym odcieniu. Charakterystyczna mozaika nawiązuje do różnobarwnych łąk oraz jest lustrzanym odbiciem podziału słupków i rygli, które znajdują się na szklanym suficie. Wnęki, w których zlokalizowano wejścia do klas, dodatkowo podkreślono żywym żółtym kolorem - to barwa stymulująca, a właściwy jej odcieo poprawia nastrój i zwiększa poczucie własnej wartości. Jest kolorem pewności siebie, optymizmu, siły emocjonalnej, życzliwości i    twórczości. Jaśniejszy kolor żółtego, został też zastosowany na posadzkach w klasach. Umeblowanie stanowią drewniane krzesła oraz stoły z białymi blatami. Główny hol z wejściem do szkoły to otwarta dwukondygnacyjna przestrzeo z charakterystyczną okrągłą klatką schodową, która spina wszystkie kondygnacje. Wokół klatki zlokalizowano świetlicę dla najmłodszych dzieci. Hol został zaprojektowany jako monochromatyczna przestrzeo - z białymi ścianami, szarymi stropami i gresową posadzką przeciętą polerowanymi pasami - która stoi w opozycji do kolorowej aranżacji szkoły. Dzięki temu częśd wejściowa zyskała bardziej oficjalną rangę.  

 

 

 

 

Czytaj również: Apartamentowiec w Szklarskiej Porębie

 

 

Źródło: corepr / budnet.pl

Tagi

Apartamenty w Kołobrzegu
Sprzedaż apartamentów nad morzem.
Baltic Plaza **** to miejsce niezwykłe,
to Twój elegacki apartament
www.sea-development.pl

Czytaj też…

Czytaj na forum

Kalkulator wydajności inwestycji

Społeczność budnet.pl ma już 17345 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 259

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >