Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica) - krzew ozdobny z kwiatów i owoców

Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica) - krzew ozdobny z kwiatów i owoców

Krzew z rodziny różowatych pochodzi z Japonii, jego odmiany uprawne występują na całym świecie. Nadaje się do uprawy w polskim klimacie. Roślina o rozłożystym, szerokim pokroju i bezkolcowych pędach, u młodej rośliny. Dorasta do 60-120 cm wys. Kwitnie na pomarańczowo w kwietniu. Na przełomie IX-X owocuje małymi (śr.ok. 5cm), żółtymi bardzo aromatycznymi, kwaśnymi owocami przypominającymi jabłka. Czytaj dalej

 

Cechy charakterystyczne rośliny:

Liście zielone odwrotnie jajowate lub łopatkowate o długości do 5 cm.  Kwiaty o średnicy 3-4 cm, łososiowo-różowe  lub pomaranczowo-czerwone , wyrastają z kącików liści na całej długości pędu, pojawiają się przed rozwinięciem liści.  Owoce typu jabłka o żółtej skórce, czasmi czerowno nakrapiane. Miąższ żółty, twardy, z komorami nasiennymi zawierającymi pestki. Niezebrane owoce pozostają na roślinie do końca zimy.  U straszych roślin na pędach pojawiają się kolce. 

 

Pigwowiec japoński (chaenomeles japonica)

 

Czytaj również: Cudze chwalicie, swego nie znacie, czyli trend na stare odmiany drzew owocowych

 

Pigwowiec japoński jest rośliną wieloletnią. Najlepiej rośnie na stanowiskach nasłonecznionych ale w półcieniu również sobie poradzi. Ten gatunek ma niewielkie wymagania co do gleby. Jest odporny na suszę i mróz. Po duzych mrozach część pędów może przemarznąć, jednak po przycięciu krzew wypuści nowe pędy. Nowozasadzonej roślinie warto przyciąć pędy, aby krzew lepiej się  rozkrzewił.  Sezonowe cięcia przeprowadza się wiosną, po kwitnieniu.  Roślinę  można  łatwo rozmnażać za pomocą odkładów lub odrostów korzeniowych.

 

Pigwowiec japoński (chaenomeles japonica)Pigwowiec japoński (chaenomeles japonica)

 

Zastosowanie:

W ogrodach pigwowiec często wykorzystuje się na niskie żywopłoty albo naturalne przegrody odzielające strefy ogrodowych kompozycji. Idelanie sprawdzi się na rabatach bylinowych ale  też na skarpach i ogródkach skalnych.

 

Pigwowiec japoński (chaenomeles japonica)

W kuchni zastosowanie mają owoce kwaśne w smaku, które zawierają dużo pektyny, witaminy C, kwasy organiczne i soli mineralnych. Do spożycia w stanie surowym nadaje się tylko do herabty zamiast cytryny.  Owoce idealnie za to nadają się na przetwory, dżemy, konfitury i nalewki. Można je łączyć z innymi owocami. 

 

Czytaj również: Kielichowiec Raulstona - krzew o długokwitnących kwiatach

 

Pigwowiec japoński (chaenomeles japonica)

 

Właściwości lecznicze:

Pigwowiec japoński ma podobne właściwości do pigwy pospolitej.  Z nasion można sporządzać napar wykorzystywany w stanach zapalnych przewodu pokarmowego i gardła. Ponadto zewnętrznie stosuje się go do pielęgnacji skóry podrażnionej i suchej 

 

Pigwowiec japoński (chaenomeles japonica)

Źródło: budnet.pl
Autor: K.K

Czytaj też…

Czytaj na forum

Kalkulator zebranej deszczówki

Społeczność budnet.pl ma już 17771 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 91

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >