Nagroda Aluminium 2009 dla Wyższej Szkoły Plastycznej w Dreźnie

Nagroda Aluminium 2009 dla Wyższej Szkoły Plastycznej w Dreźnie

Kompleks budynków jest obecnie ponownie wykorzystywany przez Wyższą Szkołę Sztuk Plastycznych w Dreźnie. Omawiany projekt został zaplanowany i zrealizowany przez biuro architektoniczne CODE UNIQUE z siedzibą w Dreźnie Czytaj dalej

Wyższa Szkoła Sztuk Plastycznych sięga swą historią aż do roku 1680, do Szkoły Rysunku i Malarstwa. Dzisiejszy budynek przy Güntzstrasse został wzniesiony w latach 1902 do 1907 i był wykorzystywany jako Szkoła Sztuki Użytkowej oraz Muzeum Sztuki Użytkowej.  W czasie II wojny światowej budynek został w dużym stopniu uszkodzony, skutkiem czego w latach 50-tych dokonano dużej liczby niekiedy prowizorycznych napraw i przebudów. Ten niezadowalający stan utrzymał się aż do czerwca roku 2006, kiedy to rozpoczęto remont generalny.

Harmonijna i efektywna koncepcja remontu generalnego                                    
Celem modernizacji, z którego wynikało podstawowe podejście do planowania, były poprawa struktur użytkowych przy uwzględnieniu istniejących warunków przestrzennych, odtworzenie pierwotnej struktury budynku, reorganizacja punktów dostępu, utworzenie jasnych planów poziomych oraz zasadnicze odnowienie substancji budynku. Elementy koncepcyjne powierzchni wnętrz, elementów wbudowanych i dachu zostały wykonane przy zastosowaniu mniejszej liczby i bardziej powściągliwych materiałów, z dyskretnym i rzeczowym wzornictwem.
                          
Na budynku zachowały się dachy płatwiowe z drewna, o nachyleniu ok. 30°, położone w około 1950 roku, w ramach usuwania szkód wojennych. W stosunku do dawnych, utworzonych dużym nakładem pracy dachów mansardowych, które stanowiły kontynuację pionowej konstrukcji budynku, powstały dach zatracił proporcje i stanowił niezadowalające zwieńczenie fasady.
Zamiast tego zastosowano dach dwuspadowy, pokryty płytami warstwowymi ALUCOBOND®, który wystającą fugą poziomą łączy się z fasadą.  Górne zwieńczenie fasady zostaje w ten sposób optycznie przedłużone, tworząc przejście z fasady do dachu.  Krawędź dachu wyróżnia się znacząco z perspektywy ulicy, zachowując przy tym harmonijny dystans od budynku. Pokrywa dachu składa się z aluminiowych płyt warstwowych typu ALUCOBOND®, z fugą między poszczególnymi warstwami. Aby zapewnić spokojniejszy wygląd pokrywy przyjęto maksymalną szerokość warstw zewnętrznych, tj. 1,20 m. W ten sposób powstaje gładka, metaliczna powierzchnia dachu, tworząc pełen napięcia dialog między żywą, historyczną substancją budynku i techniczną, nowoczesną formą dachu, oraz łącząc dwa rozdzielone dotychczas architektonicznie skrzydła budynku w jednolity kompleks. Wyjątkowa konstrukcja dachu z ALUCOBOND® zapewnia idealną wentylację ustroju dachowego, co latem obniża temperaturę pomieszczeń znajdujących się poniżej, a tym samym także obciążenie ekologiczne.
Ponadto przy tej konstrukcji dachu nie jest potrzebny piorunochron, ponieważ dzięki nitom w płytach aluminiowych zarówno konstrukcja dolna, jak i otaczające ją ramy tych płyt pełnią rolę piorunochronu dla całego budynku.

Innowacyjne rozwiązania szczegółowe i niezwykłe wzornictwo dachu nagrodzone
Dodatkowa nagroda za rozwiązania dachowe „Aluminium in Renovation Award 2009“, tj. „Nagroda Aluminium w Renowacji 2009”, została przyznana za realizację kompleksu budynków Wyższej Szkoły Sztuk Plastycznych w Dreźnie. Nagroda „Aluminium in Renovation Award 2009” jest inicjatywą Building Group stowarzyszenia European Aluminium Association (EAA), a także Aluminium For Future Generations (AFFG) przyznawana we współpracy z wieloma organizacjami w różnych krajach europejskich. Nagrody dla architektów zostały wręczone przez zastępcę przewodniczącego Parlamentu Europejskiego, panią Isabelle Durant, w listopadzie 2009 r., w Brukseli.

Nagroda specjalna EAA Aluminium za rozwiązania dla dachów została uzasadniona przez jury w następujący sposób: „Jury było pod wielkim wrażeniem niezwykłego wzornictwa konstrukcji dachu, polegającego na pokryciu aluminiowymi płytami warstwowymi aluminiowych płyt profilowanych. Poza innowacyjnymi rozwiązaniami szczegółowymi w zakresie połączenia z osłonami przeciwsłonecznymi, konstrukcja całego kompleksu charakteryzuje się także systemem wentylacji, pustki powietrznej, która jest bardzo wydajna fizycznie. Z estetycznego punktu widzenia szczególną uwagę skupiono na łagodnym zintegrowaniu oszklenia dachu”.

”Fakty w skrócie”:

•    Projekt: Wyższa Szkoła Sztuk Plastycznych w Dreźnie
•    Adres: Güntzstrasse 34, 01307 Dresden
•    Inwestor: Wolne Państwo Saksonia – Saksońskie Ministerstwo Finansów, reprezentowane przez przedsiębiorstwo państwowe Sächsisches Immobilien- und Baumanagement, Oddział II w Dreźnie
•    Produkt: Aluminiowe płyty warstwowe ALUCOBOND®
•    Powierzchnia: Silbermetallic 500
•    Powierzchnia całkowita budynku: 24.100 m²
•    Konstrukcja metalowa: Böhme Haustechnik, Boxdorf & Henke Dächer Fassaden, Drezno
•    Powierzchnia dachu ogółem: ok. 4.800 m²
•    Architekt: CODE UNIQUE Architekten, Drezno


Fotografie

 
Zdjęcie.1: Krawędź dachu harmonijnie komponuje się z budynkiem.

 

Zdjęcie.2: Gładkie metaliczne pokrycie dachu.
 

 

Zdjęcie.3: Specjalna konstrukcja dachu zapewnia idealną wentylację.

 

Zdjęcie.4: Elementy kreatywne – pomieszczenia, wyposażenie oraz dach zostały odnowione z wykorzystaniem materiałów, które nadają projektowi dyskretny i ponadczasowy wygląd.

 

Źródło fotografii: CodeUnique Architekten, Dresden

 

Źródło: Headlines / budnet.pl

Tagi

Czytaj też…

Czytaj na forum

Ostatnio na forum

Kalkulator izolacji ścian

Społeczność budnet.pl ma już 16317 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 204

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >