
Jak zaprojektować kuchnię idealną?
W niemal każdym domu kuchnia stanowi jego serce. Jest ona nie tylko miejscem przechowywania i przygotowywania potraw, ale także najczęściej odwiedzanym pomieszczeniem. Coraz więcej rodzin rezygnuje z projektowania jadalni przekształcając tę przestrzeń w funkcjonalne i eleganckie kuchnie.
Czytaj dalej
Projekt Cristallo – funkcjonalna i ponadczasowa kuchnia
O tym, jak zaprojektować idealną kuchnię oraz jak osiągnąć idealny kompromis dyskutowano podczas panelu zorganizowanego z wspólnej inicjatywy WFM oraz REHAU.
Dyskusja panelowa, która odbyła się 16 października w wolsztyńskim Salonie WFM Kuchnie poświęcona była wymianie poglądów dotyczących uwarunkowań miejsca i funkcji kuchni. Pomysł zorganizowana spotkania narodził się podczas rozmów WFM i REHAU na temat możliwości zastosowania produktów REHAU w kuchniach WFM. Obie firmy doszły do wspólnego wniosku – kuchnia to coś więcej niż tylko komponenty, z których jest stworzona - to przede wszystkim komfort dla jej użytkownika i długoletnia funkcjonalność.
Celem dyskusji, w której wzięli udział architekci, projektanci, inwestorzy oraz eksperci REHAU i WFM było znalezienie odpowiedzi na pytania: Czym jest dzisiaj kuchnia? Miejscem do gotowania? Magazynem żywności? Miejscem spożywania posiłków czy może czymś więcej? Czego najczęściej dotyczą oczekiwania klienta? O co należy pytać klientów przed przystąpieniem do projektowania kuchni?
Podczas dyskusji prowadzonej przez moderatora prof. Henryka Mruka z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu omówiono istotę kuchni, oraz czym ona jest dla klientów. Rozmowa udowodniła, że znaczenie tego pomieszczenia oraz jego funkcje nieustannie ewoluują. Kuchnia jest nie tylko miejscem przygotowywania i spożywania posiłków, ale także miejscem spotkań domowników oraz ich gości. Jest ogniskiem - sercem każdego domu. Ustalenie istoty tego pomieszczenia w każdym gospodarstwie domowym umożliwiło uczestnikom panelu rozpoczęcie dyskusji nad drugim zagadnieniem, jakim jest 5 etapów procesu projektowania kuchni.
Czytaj również: Rozwój energetyki odnawialnej na wsi
5 kroków do przemyślanej kuchni
Pierwszym i najważniejszym krokiem podczas projektowania powinna być rozmowa z klientem, która pozwoli określić jego potrzeby i oczekiwania. Pomoże to nie tylko ocenić, jaki jest profil psycho-demograficzny zleceniodawcy, ale także określi jak często korzysta on z kuchni i w jakich celach. Rozmowa z klientem jest fundamentem projektu kuchni. Podczas rozmów specjalista pyta m.in. o wielkość rodziny, o częstotliwość i wielkość zakupów, o zwyczaje związane z gotowaniem i jedzeniem, a także o takie szczegóły, czy klient jest prawo czy leworęczny. To wszystko pozwoli zaprojektować kuchnię „na miarę”. Od architektów i projektantów zależy czy czas spędzony w tym pomieszczeniu będzie przyjemnością, czy udręką.
Następnym etapem projektowania kuchni jest analiza przestrzeni, w której ona powstanie. Obejmuje to zarówno informacje o rozmieszczeniu przyłączy takich jak woda, prąd czy kominy, jak i pobranie dokładnych wymiarów i wysokości parapetów, okien, spiżarni oraz pozycji stołu. Trzeci etap to dobór stylu i kolorystyki kuchni. Podczas panelu dyskusyjnego specjaliści oraz zaproszeni projektanci i architekci omawiali kolorystykę mebli kuchennych na przykładzie Kuchni Cristallo, która utrzymana jest w barwach bieli i beżu, nadając całości eleganckiego i ponadczasowego charakteru. Równie istotną kwestią jest ergonomia rozmieszczenia szafek i sprzętów w szafkach. Sytuacja idealna to taka, kiedy można projektować dom zaczynając od wnętrza - czyli najkorzystniej byłoby, gdyby udało się najpierw zaprojektować kuchnię, a następnie ją obudować, w myśl zasady od wnętrza do zewnątrz. Za ostatni - piąty - etap projektanci uznali estetyczne poukładanie tego, co zostało już ustalone i zadbanie o wygląd kuchni. Na tym etapie nawet pozornie najdrobniejszy szczegół może zdecydować o efekcie końcowym. Doskonałym przykładem są fronty oraz obrzeża szafek, które są wybierane przez klienta z szerokiej oferty wzorów.
Dominują fronty w odcieniach bieli oraz beżu. Świetnym akcentem są drewnopodobne blaty, które zdecydowanie ocieplają kompozycję. Powierzchnia frontów – połysk czy mat - zależy tylko i wyłącznie od preferencji klienta. Szkło przestaje być funkcjonalne w kuchni i coraz częściej stosowany jest tzw. akryl w optyce szkła. Jest to tworzywo do złudzenia przypominające szkło, jednak o wiele bardziej odporne. Jego trwałość nie tylko na uszkodzenia mechaniczne, ale promienie UV sprawdza się w kuchni. Na szczególną uwagę zasługują fronty Cristallo z dużo większą głębią połysku. Polimerowe rozwiązanie, które nie ma odpowiedników na rynku, posiada wiele zalet w stosunku do frontów szklanych.
Elementem, który w największym stopniu odróżnia amatorskie produkcje kuchenne od profesjonalnych jest jakość wykończenia obrzeża. Obrzeże powinno być w harmonii z blatem czy frontem. Dodatkowym aspektem jest ekologia – warto zainteresować się, z jakiego tworzywa wykonane jest obrzeże. W tym aspekcie producenci, tacy jak REHAU proponują niekonwencjonalne rozwiązanie – bezklejowe nakładanie obrzeża, czyli tzw. obrabiane laserowo, których spoina powierzchni frontu z obrzeżem jest praktycznie niewidoczna. Efekt estetyczny jest nieoceniony, podobnie jak wygoda użytkowania.
Czytaj również: Konkurs Fasada Roku
Połączenie designu i funkcjonalności
Wspomniany już projekt Kuchni Cristallo umożliwił zobrazowanie wszystkich etapów projektowania kuchni omawianych podczas panelu. Tematem podsumowującym dyskusję był design i funkcjonalność w kuchni oraz pytanie, czy możliwe jest połączenie tych dwóch aspektów. Specjaliści biorący udział w panelu udowodnili, że jest to możliwe przy zachowaniu pewnego kompromisu i dbałości o długookresowe zadowolenie z kuchni. Nie można pogodzić estetyki z funkcjonalnością w 100% - kuchnia musi być funkcjonalna, ale tez ładna. Kierowanie się wyłącznie wyglądem może mieć swoje konsekwencje w przyszłości, kiedy kuchnia nie będzie nam służyć tak, jak oczekiwaliśmy. Kuchnia musi być estetyczna i ergonomiczna. Musi zachwycać i zapraszać do spędzenia w niej czasu.
W dyskusji panelowej uczestniczyli:
Lidia i Radek Ostrowscy (Ostrowscy Design Poznań), Renata Szkudlarek (Inwestor), Maciej Szkudlarek (Architekt Poznań), Rafał Majewski, Bartosz Burnat, Krzysztof Wichłacz (projektanci z salonów WFM KUCHNIE), Marcin Konicki (UA Poznań), Michał Reck i Andrzej Dubil (Rehau), Ireneusz Szczypski i Piotr Matuk (WFM KUCHNIE).
Prowadzący prof. Henryk Mruk (UE Poznań).
Komentarze
Czytaj też…
Czytaj na forum
- Nowoczesna edukacja Liczba postów: 75 Grupa: Trudne tema... Jeśli o mnie chodzi, to nauka angielskiego w dorosłym wieku to zupełnie inna bajka. Trafiłam na coś, co może się sprawdzić – https://ence.pl/kursy-dla-doroslych...
- Wakacje 2022 Liczba postów: 43 Grupa: Trudne tema... Oprócz plażowania i zwiedzania lubimy w wakacje odkrywać nowe smaki. Na naszej trasie znalazło się Niechorze, a wśród restauracji uwagę przykuła Tawerna pod Wod...
- Pieniądze - inwestowanie Liczba postów: 312 Grupa: Trudne tema... Przeglądając ranking najlepszych brokerów forex , warto zwrócić uwagę na licencje oraz regulacje, jakimi kierują się poszczególni brokerzy. Tylko legalni i dobr...
- Co studiować? Liczba postów: 51 Grupa: Trudne tema... Pisanie tekstów często wiąże się z powtarzaniem tych samych słów. To naturalne, ale może sprawić, że tekst stanie się monotonny i mniej przyjemny w odbiorze. Na...
- Transport za granicę... Liczba postów: 54 Grupa: Trudne tema... Wysyłka na paletach przemysłowych czy euro? Geodis ma precyzyjnie określone wymiary i limity wagowe. Dostosuj swoją przesyłkę do ich standardów, aby uniknąć pro...
Ostatnio na forum
- Rozbiórki Liczba postów: 110 Grupa: Stawiamy śc... A propos takich czynności jak skup złomu to warto pamiętać, że dobrze jest zezłomować starą niepotrzebną pralkę czy z gospodarstwa rolnego pług itd.
- Płoty ogrodowe Liczba postów: 1054 Grupa: Ogrodzenia... Jeśli szukasz wysokiej jakości drewnianych listew do swojego projektu, warto zajrzeć na https://listwywplot.pl/kategorie/drewnia ne-listwy/. Oferują bogaty wybór...
- Przeprowadzka jeszcze w tym roku Liczba postów: 6 Grupa: Aktualności Przeprowadzka z firmą to zero stresu. Znalezienie dobrej firmy przeprowadzkowej to podstawa przed zmianą miejsca zamieszkania. Słyszałam dobre opinie o firmie z...
- Samemu czy z firmą Liczba postów: 8 Grupa: Aktualności Każdego w końcu czeka przeprowadzka i do tego polecam fantastyczną firmę przeprowadzkową https://www.przeprowadzkiwroclaw.pl Bardzo dobrze się z nimi współpraco...
- Odgrzybianie murów i konstrukcji drewnianych budyn... Liczba postów: 39 Grupa: Stawiamy śc... A co jest w stanie wykryć takie badanie termowizyjne - https://termocent.com/ ? Czy ustalą, jeśli działo się tam coś takiego w przyszłości? Zależy mi na ustalen...
- Ogrodzenia z kamienia, czyli innowacje i historia Liczba postów: 9 Grupa: Ogród i dzi... Witam wszystkie osoby, które są zainteresowane tematem naszej rozmowy. Jeżeli macie w planach zakup nowego nagrobka lub myślicie nad schodami lub blatem z kamie...
dla mnie idealna kuchnia powinna mieć przede wszystkim jonizator wody. Ja swój akurat zamawiałam na https://jonizatorywody.pl/. Bez tego ani rusz :)
Meble są bardzo ważne, ale wykończenie wnętrz jeszcze ważniejsze. My zdecydowaliśmy sie na użycie grnaitu http://granimex.pl/ w łazience. Mam nadzieję, żę to będzie rozwiązanie na lata.
Moim zdaniem podstawa to ładne meble, dopasowanie wszystkiego kolorystycznie. Dlatego warto skonsultować się ze specjaliastami http://pskprojekt.pl/ Oni poradzą jak zaprojektować kuchnię idealna.
filtry filtrami. Warto zainstalować jonizator wody - ja mam taki z http://sklep.osmoza.pl/ i jakość wody wzrosła nieporównywalnie
Warto na samym początku pomyśleć o instalacji filtra do wody (http://www.watertech.pl/). Herbata pachnie i smakuje herbatą, i nie ma tego okropnego kożucha.