Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens), odmiana czerwonolistna 'Crispa' to must-have każdego ogródka zielnego

Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens), odmiana czerwonolistna 'Crispa' to must-have każdego ogródka zielnego

Pachnotka czerwona to piękna, dekoracyjna roślina ozdobna z liści, ale również doskonała przyprawa kulinarna. W naszym klimacie niestety jest rośliną jednoroczną, w krajach ciepłych, gdzie nie ma zimowych przymrozków jest byliną. To wyjątkowe zioło ma fioletowoczarne łodygi o przekroju kwadratowym i dosyć duże, owłosione i pofalowane liście o ok 15 cm średnicy, w kolorze od fioletowoczarnego do czerwonego. Dorasta do 50-70 cm wysokości. Kwitnie drobnymi, białymi lub czerwonymi kwiatkami we wrześniu. Ta bardzo aromatyczna roślina o silnym, miętowym zapachu, przyciąga motyle do ogrodu. W naturalnych warunkach występuje w Azji. Czytaj dalej

 

Uprawa

Pachnotka najlepiej będzie rosła w pełnym słońcu, na bogatej, wzbogaconej kompostem, wilgotnej i dobrze przepuszczalnej glebie. W wilgotnych i ciepłych warunkach roślina rośnie bardzo szybko i mocno się rozkrzewia, dlatego aby nadać jej atrakcyjny wygląd należy regularnie przycinać jej wierzchołki. 

 

PACHNOTKA ZWYCZAJNA (Perilla frutescens)

 

Rozmnażanie

Pachnotkę najlepiej uprawiać z nasion, które 4-6 tygodni przed rozpoczęciem sezonu należy wysiać w pomieszczeniu lekko przykryć i utrzymywać stale w wilgoci. Gdy na dworze nie ma już zagrożenia porannych przymrozków, w połowie maja sadzonki przenosimy do gruntu.  Można tez wysiać nasiona bezpośrednio do gruntu. 

 

Czytaj również: Szałwia lekarska (Salvia officinalis) - dlaczego warto mieć tę bylinę na rabacie?

 

PACHNOTKA ZWYCZAJNA (Perilla frutescens)

 

W kuchni

Cała roślina jest jadalna i bardzo odżywcza.  Jako kulinarna przyprawa pachnotka nadaje potrawom słodko-korzennego aromatu. Liście mają przyjemny słodki smak, o którym mówi się, że to połączenie mięty, bazylii i kuminu. Jest bardzo popularna w kuchniach orientalnych, gdzie znajduje szerokie zastosowanie jest m in.  dodawana jest do ryb, zup, dań z warzyw, tempury i sałatek. W kuchni japońskiej pachnotkę znajdziemy pod nazwą shiso dodawaną do dipu sojowego do sushi i sashimi. Czarny kolor liści wykorzystywany jest do barwienia i marynowania owoców i warzyw. Z nasion pachnotki produkuje się olej. Pachnotka posiada wiele cennych minerałów i witam.  Jest 2000 razy słodsza od cukru.  

 

PACHNOTKA ZWYCZAJNA (Perilla frutescens)

 

W medycynie orientalnej stosuje się pachnotkę jako środek przeciwmiażdżycowy, przeciwbakteryjny, przeciwgorączkowy, przeciwskurczowy, antyseptyczny i tonizujący. 

 

Czytaj również: Pieprzyca szerokolistna (Lepidium latifolium) ozdobna roślina zielna odtruwająca organizm

 

PACHNOTKA ZWYCZAJNA (Perilla frutescens)

PACHNOTKA ZWYCZAJNA (Perilla frutescens)

PACHNOTKA ZWYCZAJNA (Perilla frutescens)

PACHNOTKA ZWYCZAJNA (Perilla frutescens)

Źródło: budnet.pl
Autor: K.K

Czytaj też…

Czytaj na forum

Kalkulator zebranej deszczówki

Społeczność budnet.pl ma już 16444 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 226

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >