
Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens), odmiana czerwonolistna 'Crispa' to must-have każdego ogródka zielnego
Pachnotka czerwona to piękna, dekoracyjna roślina ozdobna z liści, ale również doskonała przyprawa kulinarna. W naszym klimacie niestety jest rośliną jednoroczną, w krajach ciepłych, gdzie nie ma zimowych przymrozków jest byliną. To wyjątkowe zioło ma fioletowoczarne łodygi o przekroju kwadratowym i dosyć duże, owłosione i pofalowane liście o ok 15 cm średnicy, w kolorze od fioletowoczarnego do czerwonego. Dorasta do 50-70 cm wysokości. Kwitnie drobnymi, białymi lub czerwonymi kwiatkami we wrześniu. Ta bardzo aromatyczna roślina o silnym, miętowym zapachu, przyciąga motyle do ogrodu. W naturalnych warunkach występuje w Azji.
Czytaj dalej
Uprawa
Pachnotka najlepiej będzie rosła w pełnym słońcu, na bogatej, wzbogaconej kompostem, wilgotnej i dobrze przepuszczalnej glebie. W wilgotnych i ciepłych warunkach roślina rośnie bardzo szybko i mocno się rozkrzewia, dlatego aby nadać jej atrakcyjny wygląd należy regularnie przycinać jej wierzchołki.
Rozmnażanie
Pachnotkę najlepiej uprawiać z nasion, które 4-6 tygodni przed rozpoczęciem sezonu należy wysiać w pomieszczeniu lekko przykryć i utrzymywać stale w wilgoci. Gdy na dworze nie ma już zagrożenia porannych przymrozków, w połowie maja sadzonki przenosimy do gruntu. Można tez wysiać nasiona bezpośrednio do gruntu.
Czytaj również: Szałwia lekarska (Salvia officinalis) - dlaczego warto mieć tę bylinę na rabacie?
W kuchni
Cała roślina jest jadalna i bardzo odżywcza. Jako kulinarna przyprawa pachnotka nadaje potrawom słodko-korzennego aromatu. Liście mają przyjemny słodki smak, o którym mówi się, że to połączenie mięty, bazylii i kuminu. Jest bardzo popularna w kuchniach orientalnych, gdzie znajduje szerokie zastosowanie jest m in. dodawana jest do ryb, zup, dań z warzyw, tempury i sałatek. W kuchni japońskiej pachnotkę znajdziemy pod nazwą shiso dodawaną do dipu sojowego do sushi i sashimi. Czarny kolor liści wykorzystywany jest do barwienia i marynowania owoców i warzyw. Z nasion pachnotki produkuje się olej. Pachnotka posiada wiele cennych minerałów i witam. Jest 2000 razy słodsza od cukru.
W medycynie orientalnej stosuje się pachnotkę jako środek przeciwmiażdżycowy, przeciwbakteryjny, przeciwgorączkowy, przeciwskurczowy, antyseptyczny i tonizujący.
Czytaj również: Pieprzyca szerokolistna (Lepidium latifolium) ozdobna roślina zielna odtruwająca organizm
Komentarze
Czytaj też…
Czytaj na forum
- Jaki powinien być podjazd? Liczba postów: 44 Grupa: Ogród i dzi... Polecam pakiet informacji w RADACH I PORADACH na stronie Buszremu
- Płyty tarasowe Favilla Prato. Czas na taras marzeń... Liczba postów: 1 Grupa: Ogród i dzi... Przypominają płyty curlingowane Bazalt Buszremu
- Jak dbać o nawierzchnie z kostki i płyt betonowych... Liczba postów: 1 Grupa: Ogród i dzi... Polecam pakiet informacji w RADACH I PORADACH na stronie Buszremu
- Dlaczego spoinowanie nawierzchni ogrodowych jest w... Liczba postów: 1 Grupa: Ogród i dzi... Polecam pakiet informacji w RADACH I PORADACH na stronie Buszremu
- Najlepsze narzędzia ogrodowe Liczba postów: 153 Grupa: Ogród i dzi... Spory jest wybór na rynku. Bez wielu narzędzi pielęgnacja ogrodu jest co prawda możliwa, ale uciążliwa. A chyba nikt nie lubi się przemęczać :) Dla mnie takim m...