
Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens), odmiana czerwonolistna 'Crispa' to must-have każdego ogródka zielnego
Pachnotka czerwona to piękna, dekoracyjna roślina ozdobna z liści, ale również doskonała przyprawa kulinarna. W naszym klimacie niestety jest rośliną jednoroczną, w krajach ciepłych, gdzie nie ma zimowych przymrozków jest byliną. To wyjątkowe zioło ma fioletowoczarne łodygi o przekroju kwadratowym i dosyć duże, owłosione i pofalowane liście o ok 15 cm średnicy, w kolorze od fioletowoczarnego do czerwonego. Dorasta do 50-70 cm wysokości. Kwitnie drobnymi, białymi lub czerwonymi kwiatkami we wrześniu. Ta bardzo aromatyczna roślina o silnym, miętowym zapachu, przyciąga motyle do ogrodu. W naturalnych warunkach występuje w Azji.
Czytaj dalej
Uprawa
Pachnotka najlepiej będzie rosła w pełnym słońcu, na bogatej, wzbogaconej kompostem, wilgotnej i dobrze przepuszczalnej glebie. W wilgotnych i ciepłych warunkach roślina rośnie bardzo szybko i mocno się rozkrzewia, dlatego aby nadać jej atrakcyjny wygląd należy regularnie przycinać jej wierzchołki.
Rozmnażanie
Pachnotkę najlepiej uprawiać z nasion, które 4-6 tygodni przed rozpoczęciem sezonu należy wysiać w pomieszczeniu lekko przykryć i utrzymywać stale w wilgoci. Gdy na dworze nie ma już zagrożenia porannych przymrozków, w połowie maja sadzonki przenosimy do gruntu. Można tez wysiać nasiona bezpośrednio do gruntu.
Czytaj również: Szałwia lekarska (Salvia officinalis) - dlaczego warto mieć tę bylinę na rabacie?
W kuchni
Cała roślina jest jadalna i bardzo odżywcza. Jako kulinarna przyprawa pachnotka nadaje potrawom słodko-korzennego aromatu. Liście mają przyjemny słodki smak, o którym mówi się, że to połączenie mięty, bazylii i kuminu. Jest bardzo popularna w kuchniach orientalnych, gdzie znajduje szerokie zastosowanie jest m in. dodawana jest do ryb, zup, dań z warzyw, tempury i sałatek. W kuchni japońskiej pachnotkę znajdziemy pod nazwą shiso dodawaną do dipu sojowego do sushi i sashimi. Czarny kolor liści wykorzystywany jest do barwienia i marynowania owoców i warzyw. Z nasion pachnotki produkuje się olej. Pachnotka posiada wiele cennych minerałów i witam. Jest 2000 razy słodsza od cukru.
W medycynie orientalnej stosuje się pachnotkę jako środek przeciwmiażdżycowy, przeciwbakteryjny, przeciwgorączkowy, przeciwskurczowy, antyseptyczny i tonizujący.
Czytaj również: Pieprzyca szerokolistna (Lepidium latifolium) ozdobna roślina zielna odtruwająca organizm
Roślina cżęsto wysiewa się samodzienie nie tylko w gruncie, ale również, tak jak tutaj w balkonowej skrzynce
Komentarze
Czytaj też…
Czytaj na forum
- Taras jako azyl w upalne dni – przestrzeń dla natu... Liczba postów: 15 Grupa: Ogród i dzi... Świetne pomysły, na pewno się nimi zainspirujemy. Córka niedługo jedzie na obóz letni - https://www.gofunlo.com/pl/summer-camps/ adventure - myślę, że w tym czas...
- Garaż a może lepiej wiata? Liczba postów: 131 Grupa: Zagospodaro... Firma Amigo od lat zajmuje się produkcją konstrukcji stalowych, a ich oferta obejmuje także solidne garaże z drewna impregnowanego osadzone na stalowej ramie. C...
- Wycinka drzew Białystok Liczba postów: 2 Grupa: Zagospodaro... Jeśli potrzebujesz wycinki drzew w Białymstoku i okolicach, dobrze trafiłeś. Oferujemy kompleksowe usługi usuwania drzew w każdych warunkach – zarówno na prywat...
- pies ze schroniska Liczba postów: 201 Grupa: Nasze zwier... Adoptujecie psiaka ze schroniska i zastanawiacie się, co będzie potrzebne? Fajnie mieć miejsce, które oferuje wszystko w jednym: od legowisk po smaczki. Na http...
- Luksusowe meble wypoczynkowe do ogrodu i na taras... Liczba postów: 3 Grupa: Ogród i dzi... Luksusowe meble wypoczynkowe do ogrodu i na taras to nie tylko kwestia estetyki, ale także komfortu i trwałości. Warto zwrócić uwagę na ofertę promocyjną dostęp...