Ekologiczne gospodarowanie bioodpadami w naszych domach

Ekologiczne gospodarowanie bioodpadami w naszych domach

Co zrobić z pozostałościami po przygotowywanych w kuchni posiłkach? To pytanie, które zadajemy sobie tuż przed świętami i najczęściej zaraz po nich. Podczas wielkanocnego gotowania powstają tzw. bioodpady, które nie tylko zajmują miejsce w koszu, ale po dłuższym przechowywaniu - wydzielają nieprzyjemny zapach. Jest kilka sposobów, by nie tylko pozbyć się odpadów organicznych, ale także, by… wykorzystać je ponownie! Czytaj dalej

 

Przed każdymi świętami nasze lodówki i kuchenne szafki pękają w szwach. Podczas przygotowywania świątecznych dań w śmietniku lądują przede wszystkim skorupki jaj, pozostałości warzyw i owoców, skrawki wędlin, ale też resztki gotowych posiłków. Poniżej przedstawiamy kilka sposobów, dzięki którym unikniemy wyrzucania jedzenia.


tradycyjny kosz na bioodpady

Smak świąt zachowany na dłużej

Na święta najczęściej przygotowujemy trochę więcej jedzenia, z którym później nie wiadomo, co zrobić. Pamiętajmy, że zdecydowana większość dań nadaje się do mrożenia, które jest najlepszą formą przechowywania żywności. Ugotowane bądź upieczone potrawy warto dokładnie posegregować, podpisać i włożyć do zamrażarki nawet na kilka miesięcy. Dobry sprzęt AGD umożliwia bezpieczne i wygodne przechowywanie każdego rodzaju posiłków. - W nowoczesnych lodówkach, dzięki elektronicznemu sterowaniu możemy precyzyjnie wyznaczać temperaturę wnętrza. W tych, które posiadają dodatkowo system „no frost” nie ma konieczności cyklicznego rozmrażania, a żywność dłużej utrzymuje świeżość i naturalny wygląd. Eliminuje to też powstawanie nieprzyjemnego zapachu i ułatwia jej czyszczenie. Dobrej klasy zamrażarki są też wyposażone w specjalną funkcję, która w szybkim czasie pozwala zamrozić większą partię potraw i napojów przy zachowaniu ich wysokiej jakości – mówi Ewelina Twardowska, ekspert marki KERNAU, oferującej wysokiej jakości sprzęt AGD.

 

Czytaj również: Skuteczne środki do czyszczenia zlewozmywaków stalowych i granitowych


bioodpady powstające podczas gotowania posiłków

Odpady ekologicznie wykorzystane

Po wielkanocnym gotowaniu, oprócz pysznych dań powstaje również ogromna ilości śmieci, niewykorzystanych części wędlin i mięs - kości, obierek z warzyw i owoców, pestek, skorupek jaj czy fusów po kawie i herbacie, których ilość wzrasta szczególnie po wizycie gości. Nie trzeba ich wyrzucać bezpośrednio do kosza. Coraz popularniejsze stają się ekologiczne metody usuwania takich odpadów. – To tzw. domowe utylizatory bioodpadów, które w szybki i wygodny sposób pozwalają pozbyć się resztek jedzenia. Dzięki innowacyjnym urządzeniom takim jak Smart Cara możemy w kilka godzin przetworzyć wszelkie pozostałości po gotowaniu w ekologiczny proszek, który wykorzystamy do nawożenia roślin. Pozwala to zmniejszyć masę odpadów o ponad 90%, a przy okazji pozbyć się nieprzyjemnego zapachu. Dzięki niewielkim rozmiarom i wadze taki domowy utylizator można umieścić w szafce pod zlewem i traktować jak ekologiczny kosz na śmieci. Jego wewnętrzny pojemnik można myć w zmywarce, a więc jest to nie tylko energooszczędne, ale i higieniczne rozwiązanie problemu odpadów. - dodaje ekspert marki KERNAU.


domowy utylizator bioodpadów

Szybka zmiana menu

Pamiętajmy, że z pozostałości po wielkanocnych potrawach możemy stworzyć także całkiem nieświąteczne dania. Podczas zakupów spożywczych – warto zastanowić się, które produkty i w jakich ilościach będą wykorzystywane do przygotowania dań wielkanocnych, a które – na codzienne posiłki. Z konserwowych warzyw w puszce, ugotowanych w zbyt dużej ilości ziemniaków lub ryżu oraz mięsa możemy szybko przyrządzić smaczną sałatkę lub ciepłą zapiekankę, która idealnie sprawdzi się na przedświąteczny lub poświąteczny obiad. Z pozostałości ryby – możemy przygotować pyszną pastę do smarowania pieczywa. Także resztki bakalii warto przetworzyć – np. zblendowane daktyle z miodem sprawdzą się jako spody do mini deserów w słoiczkach. Po upieczeniu zmieszanych z miodem i wodą orzechów, rodzynek sezamu i płatków owsianych – uzyskamy domowe batoniki energetyczne.

 

Czytaj również: Kilka sposobów na oszczędzanie wody.

 

zamrażarka do zabudowy

Źródło: Sfera PR / budnet.pl

Czytaj też…

Czytaj na forum

  • Higiena w parze ze zdrowiem Liczba postów: 14 Grupa: Wnętrza Jeśli mówimy o higienie, to podkłady jednorazowe to totalny must-have – czy to w gabinecie, czy w domu przy opiece nad seniorem. Chronią materac, łatwe do wymia...
  • Pomysł na wakacje Liczba postów: 672 Grupa: Ciekawe pom... Może komuś się przyda: wakacje malta to opcja dla tych, co nie chcą jechać daleko, ale chcą poczuć klimat południa. Krótkie loty, angielski język, dużo słońca.....
  • Wyposażenie warsztatu Liczba postów: 350 Grupa: Porady i op... W mojej pracy serwisowanie sprzętu to codzienność – używamy różnych narzędzi, a każdy przestój potrafi mocno zaburzyć harmonogram. Niedawno przestała działać sz...
  • Meble tapicerowane Liczba postów: 204 Grupa: Najnowsze t... Wpadłam na taki temat przypadkiem i zaskoczyło mnie, ile może zależeć od dobrze zaprojektowanej komody. W artykule opisali, jakie rozwiązania się sprawdzają w m...
  • Zakupy przez internet Liczba postów: 527 Grupa: Porady i op... Tak mnie coś tknęło i zaczęłam grzebać w tym temacie… bo kupno tanich rękawic do MMA to sztuka, żeby nie skończyć z czymś, co rozwali się po tygodniu. W tym wpi...

Kalkulator paneli podłogowych

Społeczność budnet.pl ma już 19827 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 165

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >