
Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens), odmiana czerwonolistna 'Crispa' to must-have każdego ogródka zielnego
Pachnotka czerwona to piękna, dekoracyjna roślina ozdobna z liści, ale również doskonała przyprawa kulinarna. W naszym klimacie niestety jest rośliną jednoroczną, w krajach ciepłych, gdzie nie ma zimowych przymrozków jest byliną. To wyjątkowe zioło ma fioletowoczarne łodygi o przekroju kwadratowym i dosyć duże, owłosione i pofalowane liście o ok 15 cm średnicy, w kolorze od fioletowoczarnego do czerwonego. Dorasta do 50-70 cm wysokości. Kwitnie drobnymi, białymi lub czerwonymi kwiatkami we wrześniu. Ta bardzo aromatyczna roślina o silnym, miętowym zapachu, przyciąga motyle do ogrodu. W naturalnych warunkach występuje w Azji.
Czytaj dalej
Uprawa
Pachnotka najlepiej będzie rosła w pełnym słońcu, na bogatej, wzbogaconej kompostem, wilgotnej i dobrze przepuszczalnej glebie. W wilgotnych i ciepłych warunkach roślina rośnie bardzo szybko i mocno się rozkrzewia, dlatego aby nadać jej atrakcyjny wygląd należy regularnie przycinać jej wierzchołki.
Rozmnażanie
Pachnotkę najlepiej uprawiać z nasion, które 4-6 tygodni przed rozpoczęciem sezonu należy wysiać w pomieszczeniu lekko przykryć i utrzymywać stale w wilgoci. Gdy na dworze nie ma już zagrożenia porannych przymrozków, w połowie maja sadzonki przenosimy do gruntu. Można tez wysiać nasiona bezpośrednio do gruntu.
Czytaj również: Szałwia lekarska (Salvia officinalis) - dlaczego warto mieć tę bylinę na rabacie?
W kuchni
Cała roślina jest jadalna i bardzo odżywcza. Jako kulinarna przyprawa pachnotka nadaje potrawom słodko-korzennego aromatu. Liście mają przyjemny słodki smak, o którym mówi się, że to połączenie mięty, bazylii i kuminu. Jest bardzo popularna w kuchniach orientalnych, gdzie znajduje szerokie zastosowanie jest m in. dodawana jest do ryb, zup, dań z warzyw, tempury i sałatek. W kuchni japońskiej pachnotkę znajdziemy pod nazwą shiso dodawaną do dipu sojowego do sushi i sashimi. Czarny kolor liści wykorzystywany jest do barwienia i marynowania owoców i warzyw. Z nasion pachnotki produkuje się olej. Pachnotka posiada wiele cennych minerałów i witam. Jest 2000 razy słodsza od cukru.
W medycynie orientalnej stosuje się pachnotkę jako środek przeciwmiażdżycowy, przeciwbakteryjny, przeciwgorączkowy, przeciwskurczowy, antyseptyczny i tonizujący.
Czytaj również: Pieprzyca szerokolistna (Lepidium latifolium) ozdobna roślina zielna odtruwająca organizm
Roślina cżęsto wysiewa się samodzienie nie tylko w gruncie, ale również, tak jak tutaj w balkonowej skrzynce
Komentarze
Czytaj też…
Czytaj na forum
- Jamniczek Liczba postów: 24 Grupa: Nasze zwier... Jeżeli szukacie dobrej jakości przekąsek dla piesków to polecam https://mrbandit.pl Sama bardzo często mam je pod ręką znakomita jakość w super cenie
- Jak powinien być zaprojektowany ogród? Liczba postów: 32 Grupa: Ogród i dzi... Nie powinno w nim niczego brakować - to na pewno. U mnie obowiązkowo musi znaleźć się grill, bo kocham urządzać imprezy na dworze. Pod adresem: https://gardensp...
- Najlepsze narzędzia ogrodowe Liczba postów: 184 Grupa: Ogród i dzi... Wg mnie nie muszą być firmowe ale koniecznie z drewnianą rączką. Jeli chodzi o mnie to praktycznie wszystko kupuję w sieci, jest taniej i znacznie wygodniej: h...
- Inwestycja w ogród Liczba postów: 258 Grupa: Ogród i dzi... Myślę, że inwestowanie w ogród jest bardzo ważne. Poza roślinami warto rozejrzeć się też za meblami i akcesoriami ogrodowymi. Pod adresem: https://gardenspace.p...
- Jak zaaranżować ogród, by sprzyjał relaksowi? Liczba postów: 5 Grupa: Ogród i dzi... W ogrodzie lub na tarasie fajną sprawą może być palenisko gazowe - https://e-kominki24h.pl/paleniska-gazowe . Łatwo się używa bo nie trzeba zbierać drewna ani...