
Patelnie dostępne na rynku jaką wybrać
Patelnia to jedno z podstawowych naczyń w kuchni, które musi mieć każdy. Patelnia powinna spełniać kilka funkcji. Przede wszystkim powinna być praktyczna, funkcjonalna oraz wysokiej jakości. Jakie zatem do wyboru mamy patelnie oraz która jest najlepsza?
Czytaj dalej
Nie od dziś wiadomo, że w kuchni niezbędna jest patelnia. Najbardziej popularne patelnie to: żeliwne, ceramiczne, z powłoki teflonowej oraz coraz bardziej popularne tytanowe.
Zacznijmy od patelni z powłoką teflonową. Są niezwykłe, choćby dlatego, że można na nich smażyć bez użycia tłuszczu. Oczywiście to nie jedyna zaleta. Przede wszystkim dania nie przylegają do powierzchni naczynia. Są różne typy patelni teflonowych. Cena jest adekwatna do ceny. Jakość patelni możemy poznać po ciężarze, im cięższa tym lepsza. Patelnia cięższa ma grubszą powłokę nieprzywieralną, więc jest bardziej odporna. Warto również wspomnieć o tym, że powłoka teflonowa niestety przy niższej cenie jest bardziej podatna na rysowania. Nie powinniśmy zatem używać metalowych przyrządów(widelców czy łyżek), a jedynie drewnianych.
Natomiast patelnia ceramiczna zyskuje coraz większa popularność, dzięki temu, że ma idealnie gładką powierzchnię. Powłoka ceramiczna pozwala smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu bądź bez całkowitego użycia tłuszczu. Powłoka ceramiczna nie wchodzi w reakcję z jedzeniem ani przyprawami, zatem jest nietoksyczna. Patelnia jest niezwykle odporna na temperatury, wytrzyma nawet do 450oC. Patelnie myjemy tylko i wyłącznie ręcznie, nigdy w zmywarce, ponieważ niszczy to powłokę.
Czytaj również: Zalety i wady kuchenek elektrycznych, gazowych oraz indukcyjnych
Wybierając patelnie żeliwną, jednego możemy być pewni: posłuży nam latami. Mimo, iż są coraz mniej popularne nie tracą na wartości. Patelnie żeliwne mają wiele zalet: są niezwykle trwałe, odporne na wysokie temperatury, możemy w nich smażyć wszystko oraz wytrzymują wysokie temperatury. Niestety taka patelnia ma też minusy: jest ciężka oraz bardzo długo się nagrzewa. Trudno jest dostać ją w normalnym sklepie agd. Zazwyczaj musimy ich szukać w specjalistycznych sklepach lub zamawiać. Dodatkowym minusem jest mycie. Takiej patelni nie umyjemy w wodzie, ponieważ powłoka może zardzewieć. Czyścimy suchą szmatką bądź nasączoną w oleju.
Zaś patelnia tytanowa zyskuje coraz większa popularność, dzięki powłoce. Powłoka z tytanu jest niezwykle trwała, odporna na wszelkie zarysowania oraz dobrze przepuszcza ciepło. Dodatkowo możemy smażyć bez użycia tłuszczu i co najważniejsze nie przywiera. Minusem tych patelni jest cena, która jest dosyć wysoka, jednakże adekwatna do jakości. Możemy mieć pewność, że taka patelnia posłuży nam latami.
Czytaj również: Czy wybór patelni ma znaczenie?
Komentarze
Czytaj też…
Czytaj na forum
- Higiena w parze ze zdrowiem Liczba postów: 14 Grupa: Wnętrza Jeśli mówimy o higienie, to podkłady jednorazowe to totalny must-have – czy to w gabinecie, czy w domu przy opiece nad seniorem. Chronią materac, łatwe do wymia...
- Pomysł na wakacje Liczba postów: 672 Grupa: Ciekawe pom... Może komuś się przyda: wakacje malta to opcja dla tych, co nie chcą jechać daleko, ale chcą poczuć klimat południa. Krótkie loty, angielski język, dużo słońca.....
- Wyposażenie warsztatu Liczba postów: 350 Grupa: Porady i op... W mojej pracy serwisowanie sprzętu to codzienność – używamy różnych narzędzi, a każdy przestój potrafi mocno zaburzyć harmonogram. Niedawno przestała działać sz...
- Meble tapicerowane Liczba postów: 204 Grupa: Najnowsze t... Wpadłam na taki temat przypadkiem i zaskoczyło mnie, ile może zależeć od dobrze zaprojektowanej komody. W artykule opisali, jakie rozwiązania się sprawdzają w m...
- Zakupy przez internet Liczba postów: 527 Grupa: Porady i op... Tak mnie coś tknęło i zaczęłam grzebać w tym temacie… bo kupno tanich rękawic do MMA to sztuka, żeby nie skończyć z czymś, co rozwali się po tygodniu. W tym wpi...