Rozpoczął się sezon na jabłka - czym się powinniśmy sugerować podczas wyboru?
Pierwsze jabłka z tegorocznych zbiorów są już w sprzedaży. Jako pierwsze zbiera się jabłka odmiany early geneva, która cechuje się zielonkawożółtą skórką i pięknym czerwonym wybarwieniem od strony słonecznej. Czasem jednak kolor czerwony może objąć nawet cały owoc tej odmiany. Przy okazji pierwszych zbiorów, warto się zastanowić skąd bierze się kolor jabłek i czy wpływa na ich smak.
W Polsce uprawia się bardzo wiele odmian jabłek. Kolor ich skórki występuje w odcieniach zieleni, żółci lub czerwieni, a barwy bardzo często mieszają się na jednym owocu.
Z naukowego punktu widzenia na kolor jabłek składa się barwa zasadnicza oraz rumieniec. Barwa zasadnicza to ta, którą widzimy od strony zacienionej. Może być zielona, żółta lub zielonożółta. Natomiast rumieniec, to barwa drugorzędna.
W przypadku jabłek jest to czerwień. Barwnikiem wpływającym bezpośrednio na czerwoną barwę skórki jabłka jest flawonoid zwany cyjanidyną. Obecność barwników w jabłkach zależy od ich odmiany i jest uwarunkowana genetycznie. Co ciekawe, są odmiany jabłek takie jak Mutsu i Golden Delicious, które mają tylko zasadniczą barwę skórki, i nie posiadają rumieńca.
Czytaj również: ZGRANA PACZKA – 6 nowych mieszanek bakali na każdą okazję
Bardzo często dla konsumentów, intensywnie wybarwione na czerwono jabłka są postrzegane jako owoce o wyższej jakości, a cecha ta jest stawiana na równo ze smakiem i jędrnością. Jednak uzyskanie odpowiedniego rumieńca na tle zielonej barwy zasadniczej jest zadaniem trudnym i, poza cechami genetycznymi danej odmiany, zależy od wielu czynników, m.in. odpowiedniej ilości światła, dobowych wahań temperatury, a nawet liczby i powierzchni liści jabłoni przypadających na jeden owoc.
Zielone zabarwienie oznacza, że jabłko nie jest przejrzałe, a jego miąższ jest soczysty i chrupiący. Zielone zabarwienie skórki jest wynikiem występowania w komórkach skórki chlorofilu, którego zawartość jest różna w poszczególnych odmianach. W trakcie dojrzewania, dochodzi do rozpadu tego barwnika oraz naturalnego zwiększania zawartości barwników żółtych i pomarańczowych - karotenu i ksantofilu. Jabłko staje się coraz bardziej żółte. Proces ten jest nieodwracalny i owoc już nigdy nie nabierze zielonej barwy.
Czytaj również: Jak dopasować akcesoria do sprzątania do wystroju wnętrza?
Kolor jabłek nie warunkuje bezpośrednio jego innych cech, takich jak smak czy struktura miąższu. Dlatego wybierając owoce dla siebie, warto kierować się cechami danej odmiany, a nie jedynie kolorem skórki. Polskie jabłka są pyszne we wszystkich kolorach.
Artykuł powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy. Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu, prowadzonym również w języku polskim: https://www.fruitvegetableseurope.eu oraz w social mediach.
Komentarze
Czytaj też…
Czytaj na forum
- Łazienka - jak w prosty sposób odmienić jej wygląd... Liczba postów: 53 Grupa: Wnętrza Łapcie link do tego artykułu: https://sieradz.com.pl/wiadomosci/spoza- powiatu/8725,ponadczasowa-aranzacja-male j-lazienki-w-5-krokach.html . Odpowiednie oświetle...
- Jak powstają wygodne krzesła? Liczba postów: 3 Grupa: Wnętrza Meble kupuje na http://sklep.italiadesign.pl/krzesla-c-1 3.html
- Jakie wybrać płytki do łazienki? Liczba postów: 105 Grupa: Wnętrza Nie znam najnowszych trendów w urządzaniu łazienek dlatego postanowiłem udać się do salonu Jorapol, gdzie nie tylko znają najnowsze trendy, ale mają ogromny wyb...
- Jak urządzić i w jakie sprzęty wyposażyć domową si... Liczba postów: 9 Grupa: Wnętrza Też kiedyś byłem mocno zajarany tematem domowej siłowni. Ale jak już miałem kilka rzeczy i mogłem rozpocząć realizowanie planów treningowych, to jakoś straciłem...
- jak ułatwić sobie sprzątanie Liczba postów: 53 Grupa: Ciekawe pom... Ułatwić sobie sprzątanie? Nic prostszego. Wystarczy, że znajdziesz sobie porządną firmę sprzątającą, dogadasz z nimi warunki i gotowe. To chyba najbardziej bezo...