
Światowy Dzień Wody
22 marca 2013 roku po raz 21 obchodzimy Światowy Dzień Wody. Ustanowione przez Zgromadzenie Ogólne ONZ święto ma na celu uświadomienie, jak istotna jest prawidłowa gospodarka wodna w życiu nie tylko społeczności ludzkich, ale całych ekosystemów.
Warto przy tej okazji przypomnieć sobie, że jakość wody, która płynie z kranu, ma duże znaczenie w naszym codziennym życiu. Dorosły człowiek powinien wypijać dziennie mniej więcej 1,5 litra wody. Używamy jej także do prania, zmywania naczyń czy kąpieli. Ta, która płynie z naszych kranów, nie zawsze jest najwyższej jakości.
Czytaj również: Nagrodzeni na targach Lubdom 2013
– Jeśli czerpiemy wodę z własnych ujęć, zawartość żelaza często przekracza polską normę (0,2 mg/litr) nawet kilkadziesiąt razy. Warto zastosować wtedy stację uzdatniającą, tzw. odżelaziacz. Z kolei woda wodociągowa zawiera dużą ilość chloru. Ponadto bywa zbyt twarda i – z powodu złego stanu technicznego instalacji sanitarnych – zanieczyszczona osadami mechanicznymi. Z tymi problemami uporamy się dzięki filtrom domowego użytku – podzlewozmywakowym, pralkowym czy prysznicowym. Dzięki odpowiedniej konfiguracji wkładów filtrujących pozbędziemy się z wody piasku, mułu, a także nadmiernej ilości chloru czy związków wapnia. Z zanieczyszczeniami mechanicznymi możemy uporać się także przy pomocy korpusu narurowego z odpowiednio dobranym wkładem. Problem twardości wody kompleksowo rozwiąże zastosowanie stacji zmiękczającej, tzw. zmiękczacza – wyjaśnia Zofia Czechowicz, Specjalista ds. Jakości firmy UST-M produkującej filtry do wody.
Jakość naszej wody możemy sprawdzić w laboratoriach terenowych stacji sanitarno-epidemiologicznych bądź skorzystać z usług firmy produkującej filtry. Istnieje także możliwość określenia jej składu przy pomocy specjalnego testera, który określi np. stopień jej twardości. Jednak nawet bez tych badań jesteśmy w stanie określić, co dolega naszej wodzie.
Czytaj również: Drzwi otwarte osiedla Dębowe Tarasy
– Nadmierna zawartość żelaza objawia się poprzez metaliczny posmak i rdzawe zacieki na ceramice łazienkowej i kuchennej. Jeśli woda jest zbyt twarda, na armaturze będzie się tworzył osad, tzw. kamień, a na naczyniach biały nalot. Twarda woda skróci okres eksploatacji sprzętu AGD, a prane w niej tkaniny będą szorstkie w dotyku. Woda ze zbyt dużą zawartością chloru wysusza skórę, ma też nieprzyjemny smak i zapach. Zanieczyszczenia mechaniczne sprawiają, że woda jest mętna i może zawierać drobinki piasku czy mułu – tłumaczy specjalista UST-M.
2013-03-22
Źródło: Sfera PR / budnet.pl
Komentarze
Tagi
Czytaj też…
Czytaj na forum
- elektronarzędzia akumulatorowe Liczba postów: 10 Grupa: Trudne tema... Doodle Jump may be easy to play, but there is no denying the fact that it is highly addictive. When you reach a new score, you feel a surge of satisfaction rus...
- Państwo i biznes: sojusz na rzecz bezpieczeństwa w... Liczba postów: 14 Grupa: Aktualności
- profilaktyka stomatologiczna Liczba postów: 71 Grupa: Trudne tema... Mój dotychczasowy gabinet niestety zakończył działalność, więc rozglądam się za nowym miejscem, gdzie mogłabym kontynuować leczenie zachowawcze. Na liście pojaw...
- materace sklep Liczba postów: 14 Grupa: Trudne tema... Co sądzicie o takich poradach przed zakupem materaca - https://bia24.pl/kategorie/dom-i-zdrowie /jakie-materace-do-lozka-sa-dobrym-wybor em-poznaj-6-wskazowek-dla...
- Jak prowadzić biznes w XXI wieku - czym jest elast... Liczba postów: 136 Grupa: Aktualności Temat błędów w reklamie to coś, o czym powinien przeczytać każdy, kto planuje kampanię – nawet małą. Artykuł, na który ostatnio trafiłem, fajnie wszystko podsum...