
Jak dobrze zaaranżować strefy w kuchni pamiętając o zasadzie trójkąta roboczego
W twojej poprzedniej kuchni czegoś brakowało? I nie chodziło jedynie o brak miejsca? Przy urządzaniu jej przytrafiły się błędy ograniczające swobodę działania? Nie popełniaj ich ponownie. Zastanów się, czego potrzebujesz i zaplanuj wszystkie strefy kuchenne, pamiętając o zasadzie trójkąta.
Czytaj dalej
W wielu domach spotykamy się z problemem małych i niefunkcjonalnych kuchni. Można sobie z tym poradzić. Z pomocą przychodzą sprytne rozwiązania kuchenne, dzięki którym kuchnia staje się miejscem nie tylko komfortowym, ale i przyjemnym. - Tajemnica idealnej kuchni kryje się w dobrym zaprojektowaniu wszystkich stref roboczych, dlatego stworzyliśmy koncept systemów kuchennych, uwzględniający funkcjonalne wymogi każdej z tych stref. Dzięki rozwiązaniom dedykowanym poszczególnym strefom, kuchnia ma szansę stać się miejscem zdecydowanie bardziej przestrzennym, pojemnym, ergonomicznym i komfortowym – mówi Michał Kichler, ekspert ds. okuć kuchennych Häfele.
Takie podejście sprawdza się zarówno w przypadku niewielkich kuchennych aneksów, jak i dużych kuchni zamkniętych lub otwartych na salon.
Czytaj również: Kuchnia, która łączy się z salonem
Punktem wyjścia w projektowaniu kuchni jest podział na strefy robocze i związana z nim zasada trójkąta roboczego. To w oparciu o nią wyznacza się rozmieszczenie poszczególnych mebli i konkretnych rozwiązań kuchennych. Wierzchołki trójkąta wyznaczają: lodówka, zlewozmywak i kuchenka. Pamiętajmy, że montaż mebli po sam sufit (przy zabudowie ściany) maksymalnie zagospodaruje dostępną przestrzeń i umożliwi schowanie podstawowych sprzętów. Jeżeli jest miejsce, to w kuchni warto postawić wyspę, która będzie miejscem wspólnego gotowania.
Strefa przygotowania
Centralne miejsce każdej kuchni. Tu spędzamy najwięcej czasu i tu dzieją się rzeczy najważniejsze. – W tej strefie zawsze coś się kroi, więc chcemy wszystko mieć pod ręką – radzi Michał Kichler. - W pobliżu blatu powinny znaleźć się deski do krojenia, noże i miski, drobne AGD. Warto więc postawić na pojemne szuflady z pełnym wysuwem, który pozwoli nam łatwo sięgać po kuchenne akcesoria. Można w tym celu wykorzystać szuflady Moovit MX, półkę narożną Ninka i systemy podnośników z rodziny Free – wymienia ekspert. W strefie przygotowania sprawdzą się także gniazda wbudowane w blat i wysuwany stół.
Strefa przechowywania
To tutaj znajdą swoje miejsce codziennie używane akcesoria: od sztućców, przez naczynia, aż po zastawę stołową. Wszystko będzie dostępne i odpowiednio uporządkowane, jeżeli umiejętnie zaaranżujemy szafki i szuflady. - Przydadzą się systemy organizacji szuflad i wkłady do szuflad. Polecam także zamontować oświetlenie Loox Led w szufladzie, a już na pewno pod szafkami – doradza Michał Kichler.
Strefa zmywania
Między strefami przygotowania a przechowywania powinna znaleźć się strefa zmywania, ze zlewozmywakiem, zmywarką, miejscem na środki czystości (niskie carga) i segregację odpadów (wygodne systemy sortowników).
Strefa gotowania i pieczenia
Niech znajdzie się na skraju kuchni. Tu wszystko dzieje się dynamicznie, jak w przepisie na ulubione danie. Dlatego tak bardzo liczy się miejsce na piekarnik i płytę oraz błyskawiczny dostęp do garnków, naczyń, urządzeń oraz produktów. Dobrym rozwiązaniem jest np. półka narożna Nuvola i szafka narożna Mondo.
Strefa zapasów
Dobre zaopatrzenie kuchni to gwarancja tego, że nic i nikt nas nie zaskoczy. Z pełną spiżarnią jesteśmy gotowi nawet na zlot całej rodziny. Strefa zapasów musi udźwignąć wszystkie stawiane jej wymagania – pojemność, łatwy dostęp do produktu i odpowiednie warunki przechowywania. - W wysokiej zabudowie warto umieścić wąską, wysoką i głęboką szafkę, i zamontować w niej system cargo takie jak Sige 295i, który dzięki kilku pojemnym koszom lub półkom służy za spiżarnię – zaleca Michał Kichler z Häfele.
Czytaj również: Kuchnia na poddaszu - jak poradzić sobie z aranżacją trudnych skosów
Przed zaprojektowaniem i rozmieszczeniem wszystkich stref trzeba zastanowić się, czego dokładnie wymagamy od kuchni, ile czasu będziemy w niej spędzać, jak często gotować i z jakich sprzętów i akcesoriów korzystać. Odpowiedź na te pytania ułatwi planowanie i pozwoli najlepiej zagospodarować kuchenną przestrzeń. Tak, aby była praktyczna, komfortowa i przyjemna.
Komentarze
Czytaj też…
Czytaj na forum
- Higiena w parze ze zdrowiem Liczba postów: 14 Grupa: Wnętrza Jeśli mówimy o higienie, to podkłady jednorazowe to totalny must-have – czy to w gabinecie, czy w domu przy opiece nad seniorem. Chronią materac, łatwe do wymia...
- Pomysł na wakacje Liczba postów: 672 Grupa: Ciekawe pom... Może komuś się przyda: wakacje malta to opcja dla tych, co nie chcą jechać daleko, ale chcą poczuć klimat południa. Krótkie loty, angielski język, dużo słońca.....
- Wyposażenie warsztatu Liczba postów: 350 Grupa: Porady i op... W mojej pracy serwisowanie sprzętu to codzienność – używamy różnych narzędzi, a każdy przestój potrafi mocno zaburzyć harmonogram. Niedawno przestała działać sz...
- Meble tapicerowane Liczba postów: 204 Grupa: Najnowsze t... Wpadłam na taki temat przypadkiem i zaskoczyło mnie, ile może zależeć od dobrze zaprojektowanej komody. W artykule opisali, jakie rozwiązania się sprawdzają w m...
- Zakupy przez internet Liczba postów: 527 Grupa: Porady i op... Tak mnie coś tknęło i zaczęłam grzebać w tym temacie… bo kupno tanich rękawic do MMA to sztuka, żeby nie skończyć z czymś, co rozwali się po tygodniu. W tym wpi...