.jpg)
Spożywanie od trzech do czterech jabłek tygodniowo obniża ryzyko przedwczesnej śmierci
Badania wykazują, że osoby, które regularnie spożywają jabłka, mają większą szansę na dłuższe życie. Jabłka obniżają ryzyko chorób serca, cukrzycy i otyłości. Dwie trzecie Polaków docenia ich walory zdrowotne. Tym istotniejsze jest dziś budowanie nawyków tej regularności. Bo jak to mówią: „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”.
Czytaj dalej
Polscy sadownicy zbadali także, czy - w oczach konsumentów - jabłka to owoce dostępne przez cały rok. Aż 85% badanych uważa, że tak - sezon na polskie jabłka trwa cały rok.
Fot. Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych
Czy wiesz, że kto codziennie jabłko zjada, tego lekarz rzadko bada?
Kantar Polska zapytał Polaków, czy wiedzą, że regularne spożywanie jabłek to jeden z prostych sposób na poprawę ogólnego stanu zdrowia.
Zwykle gdzie dwóch Polaków, tam trzy zdania. W przypadku jabłka jest inaczej. Jabłko łączy - na każdych trzech badanych, dwóch mówiło dokładnie to samo - regularne jedzenie jabłek jest bardzo zdrowe.
.png)
Czytaj również: 5 przydatnych wskazówek na przedświąteczne porządki
„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka” - tak mówi popularne przysłowie. Okazuje się, że może wystarczyć, aby zachować dobre samopoczucie, a nawet przedłużyć życie.
Potwierdzają to kolejne badania, w tym opisane niedawno w „Frontiers in Nutrition” i szeroko komentowane także w Polsce.
Co mówią badania lekarzy o tych, którzy jedzą jabłka codziennie?
Podczas 10 lat badań lekarze z Yangtze Hospital w Jinzhou, w północno-wschodnich Chinach, przeanalizowali zdrowie ponad 2 tys. osób, w średnim wieku, zmagających się z nadciśnieniem [1]. Badania wykazały, że spożywanie już od trzech do czterech jabłek tygodniowo obniża ryzyko przedwczesnej śmierci. W porównaniu z osobami, które jabłek nie jedzą, ryzyko jest mniejsze aż o 39 proc.
Wyniki tych badań opublikowano w czasopiśmie naukowym „Frontiers in Nutrition”. Od dwóch miesięcy są prezentowane konsumentom przez media w wielu krajach świata. Napisał o nich „New York Post”, „Daily Mail”, a w Polsce Wirtualna Polska abcZdrowie i Onet.pl.
„Jabłka to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych i związków fenolowych. Są bogate w błonnik, przeciwutleniacze i enzymy, które mają udowodnione korzystne działanie na organizm. Hamują wzrost komórek rakowych, pomagają w redukcji stanów zapalnych i chronią przed rozwojem wielu chorób” - to najczęściej cytowany komentarz wspominanych badań.
Działanie ochronne jabłek nie ogranicza się tylko do układu sercowo-naczyniowego i regulacji ciśnienia krwi. Jabłka ułatwiają metabolizm i wspierają mikroflorę jelitową. Promowany przez polskich sadowników w marcu - Ligol - to odmiana o niskim indeksie glikemicznym. Uboga w cukier, bogata w błonnik, jest idealnym wyborem dla osób z zaburzeniami metabolizmu.
Fot. Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych
Jedno jabłko dziennie
„Cieszy, gdy coraz więcej Polaków docenia jabłka - chyba najbardziej polski owoc. Uważa, że ich regularne jedzenie to prosty sposób na poprawę zdrowia - i słusznie. Badania pokazują, że jabłka mogą obniżać ryzyko chorób serca, cukrzycy i otyłości, a ich bogaty skład - pełen błonnika, pektyn, witamin i składników mineralnych - wspiera długowieczność. Cieszy też, że 85% Polaków wie, iż to owoc dostępny przez cały rok. To świetny wynik, ale jako największy producent jabłek w UE powinniśmy celować do 100%” - zachęca Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyczka, specjalistka zdrowia publicznego, wykładowczyni, ZdrowoNajedzeni.pl.
Warto przypomnieć, że jabłka są hitem naszego eksportu. W podobnych badaniach już jedna trzecia (31%) Polaków deklaruje, że wie/słyszało o tym. Są obecne na rynkach aż 74 krajów świata.
Postrzeganie polskich jabłek jako wyjątkowo smacznych i zdrowych pozwala budować klimat wokół gatunku i bezcenny nawyk konsumpcji. Każdy w końcu powinien jeść minimum jedno jabłko dziennie.
„W każdym sklepie zawsze znajdziemy wiele odmian, które zaspokoją różne gusta i potrzeby kulinarne. To bogactwo odmianowe jest cechą charakterystyczną dla polskiego sadownictwa. Powinno nas wszystkich autentycznie cieszyć” - komentują sadownicy.
Czytaj również: Borówka superowoc na problemy ze wzrokiem
Źródło danych: Kantar Polska, badania metodą wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI) na reprezentatywnej próbie Polaków w wieku 15 lat i więcej. Sondaż zrealizowany dla Core Team sektora ogrodniczego w dniach 11-16 październik 2024 r. (odmiany) oraz w dniach 12-22 stycznia 2025 r. (deklaracje konsumpcji).
[1] https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2024.1471737/full
#1jabłko #1JabłkoDziennie #Fundusze Promocji
Opracowanie w ramach realizacji przez TRSK zadania „Jedno jabłko dziennie”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Komentarze
Czytaj też…
Czytaj na forum
- Jak zaaranżować łazienkę w przystepnej cenie? Liczba postów: 3 Grupa: Wnętrza That’s awesome! DIY projects like redoing the bathroom really cut costs. For high-quality, long-lasting upgrades like a bio-bidet or premium tiles, always downl...
- Cases Jabka Cs2 Liczba postów: 1 Grupa: Ciekawe pom... Когда хочется испытать удачу и получить крутые скины, сложно пройти мимо такого проекта, как этот. На сайте доступны только кейсы CS 2 (КС 2), и это сразу задаё...
- Jaka pompa próżniowa ? Liczba postów: 1 Grupa: Ciekawe pom... W nowoczesnych instalacjach przemysłowych często stosuje się specjalistyczne rozwiązania technologiczne. Jednym z nich jest https://www.uni-export.com.pl/pompa-...
- Pomysł na wakacje Liczba postów: 657 Grupa: Ciekawe pom... Jeśli ktoś myśli o egzotycznym kierunku, to wakacje Tajlandia mogą być świetnym wyborem. Ktoś był i może podpowiedzieć, jak wygląda sprawa organizacji na miejsc...
- Jak otworzyć zepsuty zamek w drzwiach? Liczba postów: 8 Grupa: Wnętrza