Warszawa zyskuje KLONN: restauracja i salon sztuki architekta Mirosława Nizio
W Warszawie nie brakuje nowych adresów kulinarnych, ale tylko nieliczne potrafią zacierać granice pomiędzy gastronomią a kulturą. Restauracja KLONN, należąca do architekta, rzeźbiarza i mecenasa sztuki Mirosława Nizio, zdecydowanie plasuje się w tej grupie. Funkcjonuje jak salon artystyczny, zmienia się niczym galeria i rezonuje z majestatem obecnego tu 200-letniego klonu. Nizio, od lat tworzący w ramach Nizio Design International najbardziej poruszające przestrzenie w kraju i na świecie, prowadzi KLONN z przekonaniem, że wartość jego przedsięwzięć rodzi się w punkcie zetknięcia różnych dyscyplin.
Mirosław Nizio, ikoniczna postać polskiej architektury, od ponad dwóch dekad rozwija pracownię Nizio Design International, tworząc projekty daleko wykraczające poza tradycyjne myślenie o przestrzeni. Spod jego ręki wychodzą nagradzane muzea pamięci, wystawy i obiekty, w których architektura staje się opowieścią wrażliwą na każdy niuans. W KLONN-ie tę filozofię widać jak na dłoni. Na warszawską ulicę Jazdów Nizio przeniósł doświadczenie zdobyte przy tworzeniu złożonych, wielowarstwowych projektów i przełożył je na zupełnie inną skalę: restaurację, która nie aspiruje do bycia lokalem gastronomicznym, ale kulturalnym salonem stolicy. Miejscem, w którym różne dziedziny sztuki współistnieją, tworząc przestrzeń, która żyje z ludźmi i dla ludzi.


W swojej drodze zawodowej Mirosław Nizio chyba nigdy nie przestaje poszukiwać nowych form i płynie z nimi z zaskakującą lekkością. Ta twórcza niecierpliwość sprawia, że KLONN wciąż się zmienia: raz pulsuje rytmem jazzowych koncertów, innym razem wypełnia go sztuka współczesna, a latem zamienia się w plenerową scenę spotkań w ogrodzie. Architekt i restaurator stawia na spotkania z artystami, którzy wiedzą jak komentować świat i uruchamiać szczere emocje. W jego restauracji sztuka wciąż „pracuje” – pobudza i skłania do refleksji, otwierając drzwi do głębszych rozmów.


Czytaj również: Polski design na europejskim podium: CitySpace Novo triumfuje w konkursie European Property Awards
Filozofia prowadzenia KLONNu pokazuje, że współczesna restauracja może stać się czymś więcej, niż po prostu miejscem z fantastycznym jedzeniem. Tu gość nie jest „klientem”, ale pełnoprawnym uczestnikiem wielu przenikających się aktów twórczych. Miejsce zaprasza do zatrzymania się oraz zadania pytań o to, jak żyjemy i przede wszystkim czym się karmimy na co dzień...

Czytaj również: Czerń, granat, zieleń: Jak ciemne kolory budują klimat wnętrza
W filozofii architekta Mirosława Nizio dobra restauracja nie składa się wyłącznie z talerza. Powinna obejmować całe spektrum bodźców, które budują atmosferę. Dlatego w KLONN-ie warto bywać. Bo nie jest to tylko kulinarny adres, ale przestrzeń pogłębiająca nasze doświadczenia. Właśnie tak powstają restauracje, które nie tylko się odwiedza, ale do których się wraca.
Mirosław Nizio

Komentarze
Czytaj też…
Czytaj na forum
- Łazienka komfortowa i ponadczasowa Liczba postów: 11 Grupa: Wnętrza Podczas remontu łazienki trzeba też pomyśleć o wyborze umywalki, która jest kluczowym elementem wyposażenia. Ciekawą opcją mogą być umywalki konglomeratowe, któ...
- Mieszkanie Liczba postów: 51 Grupa: Ciekawe pom... Szukając mieszkania pod inwestycję w Turcji z firmą https://mmt-schneider.com/ udało mi się znaleźć idealną nieruchomość. Cały proces przebiegł sprawnie, od ogl...
- Dlaczego warto kupić biurko z elektryczną regulacj... Liczba postów: 5 Grupa: Wnętrza Kupując biurko, dobrze jest od razu rozważyć akcesoria montowane na zaciski od Oakywood. Zajrzyj tu https://oakywood.shop/pl-pl/collections/ desk-attachables — w...
- Pościel Liczba postów: 83 Grupa: Najnowsze t... Bardzo duży asortyment produktów dla dzieci od zabawek po przewijaki, wyroby tekstylne i pielęgnacyjne znajdziecie zaglądając do https://www.sensillo.pl/produkt...
- Polecacie jakąś farbę do malowania ścian ? Liczba postów: 1 Grupa: Ciekawe pom... Szukam farby, która nie zostawia smug i łatwo się nakłada. Ktoś coś używał i może polecić?

