Widok spod przykrywki kuchni francuskiej

Widok spod przykrywki kuchni francuskiej

Kuchnia francuska jest znana na całym świecie, a wiele francuskich potraw jest ikoną dla każdego początkującego i profesjonalnego szefa kuchni, piekarza lub cukiernika. Zobaczmy, gdzie miała miejsce reputacja kuchni francuskiej i jak rozwinęły się smaki narodowe. Czytaj dalej

Brak sztućców na dworze królewskim

Kuchnia francuska zaczęła powstawać w średniowieczu i gdzie indziej niż w arystokratycznych warstwach w sercu Francji - w Paryżu. W tym samym czasie królewscy szefowie kuchni byli szanowani za swój wkład w kulturę narodową, a ich potrawy często były noszone i noszą ich imiona. Chociaż Paryż był ośrodkiem kulinarnych atrakcji i eksperymentów, ponieważ powstało francuskie jedzenie, stopniowo rozszerzało się ono na cały kraj i za granicę.

 

image1.jpg


Podobnie jak we Włoszech i innych średniowiecznych centrach kulturalnych i handlowych, odbywały się bogate święta, nie tylko na dworze królewskim. Kto kiedykolwiek czytał słynnego Zabójcę Emila Zoli, z pewnością przypomni sobie sceny z otrzeźwiającymi pieniędzmi ukrywającymi się, aby wyposażyć czysty i bogato wykonany stół wielodaniowy. Jedzenie było podawane na kilku kursach podczas świąt - kolejno lub w tym samym czasie - i rękami. Później, w XVI wieku, święta otrzymały pewien porządek - pierwszy był tzw. . entrée de table a ostatni issue de table.


Przygotowywanie francuskich przysmaków

Typowe dla wczesnej kuchni francuskiej są grube, mocno przyprawione sosy i duże kawałki różnych rodzajów mięsa, których rodzaj zależał od warstwy społecznej konsumenta - na przykład dziczyzna była bardzo rzadkim mięsem powszechnym wśród elit. Żywność jest najczęściej przechowywana w soli lub suszona i wędzona. Najpopularniejszym deserem były początkowo drażetki, czyli ostry sztywny cukier lub miód, któremu towarzyszyło pikantne wino i dojrzewający ser.


Już w tamtych czasach Francuzi starali się nie tylko posmakować jedzenia, ale także wyglądać elegancko i dobrze. Jednak w średniowieczu, głównie po to, by żywność świeciła w różnych kolorach, szefowie kuchni wygrywali naturalnymi barwnikami, które otrzymywali z różnych produktów spożywczych - na przykład szpinaku, słonecznika, szafranu i innych..


Podstawy „wysokiej kuchni”

Nawet gastronomia ma swoją haute couture lub haute cousine, czyli wysoką kuchnię. Został założony przez szefa kuchni La Varenne, kiedy napisał pierwszą francuską książkę kucharską, ponieważ rozumiemy ją w nowoczesny sposób. Ta XVII-wieczna książka kucharska zawiera pierwszą wzmiankę o zasmażce, odwracając się od średniowiecznych zainteresowań ciężkim, gęstym jedzeniem i dekorowanymi ucztami do lżejszych posiłków i ich skromniejszej prezentacji. Oprócz tej książki, która zawierała przepisy na dni masowe i dni postu, w 1667 r. Opublikował także książkę, która uwzględniała standardy pojawiającej się kuchni haute w piekarni i cukiernictwie.


W XX wieku kuchnia we Francji nadal się zmieniała, głównie dzięki portugalskim imigrantom. W przypadku posiłków nacisk położono po raz kolejny na gotowanie lekkich posiłków, a szefowie kuchni również zaczęli starać się uprościć skomplikowane procedury, zwłaszcza podczas gotowania różnych potraw. Częściowo odwrócona od haute cuisine z powrotem do regionalnych potraw, gdzie czerpały inspirację, a przede wszystkim dbali o gotowanie ze świeżych i wysokiej jakości składników.


Czego nie możesz przegapić

Wysoka kuchnia nie jest dla każdego. Możesz także skosztować typowej kuchni francuskiej w prostszej, ale smacznej formie. Wskazówka, jak to zrobić, jest prosta i odpowiada zaleceniom, jak smakować autentyczne lokalne potrawy w dowolnym miejscu na świecie - zawsze udaj się do małych lokalnych piekarni, cukierni, targów i restauracji przy bocznych uliczkach. Prawdopodobnie nie zrozumiesz sprzedawców i nie zrozumieją cię, ale jeśli chodzi o jedzenie, zawsze znajdziesz wspólny język.


image2.jpg

 

Czytaj również: Jakimi akcesoriami dodamy klimatu rustykalnej kuchni?


Na wybrzeżu Normandii i Bretanii nie przegap lokalnych ryb, skorupiaków i dań z owoców morza. Typowe dla tego obszaru jest stosowanie jabłek - zarówno do dań głównych, jak i musu lub jabłkowej brandy Calvados. W regionie alpejskim można cieszyć się wyjątkowymi serami - spróbuj na przykład Beaufort, Abondance czy Reblochon.


image3.jpg

Można również skosztować typowego deseru crème brûlée w wariantach z czekoladą, różnymi waniliowymi lub owocowymi likierami...

 

I jako słodkiej kropki nad i nie przegap ciepłego croissanta piekarniczego lub delikatnego crème brûlée, składającego się z pysznego połączenia żółtek, śmietany i cukru oraz karmelowej skorupy, którą kelner tworzy przed twoimi oczami, delikatnie przesuwając deser.

 

Czytaj również: Wielkanocne aranżacje stołu

 

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

 



Źródło: Artykuł sponsorowany / budnet.pl

Czytaj też…

Czytaj na forum

Kalkulator paneli podłogowych

Społeczność budnet.pl ma już 19158 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 245

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >