Czy piekarnik może czyścić się sam?

Czy piekarnik może czyścić się sam?

Nikt nie lubi czyścić piekarnika. Jest to jednak konieczne, gdyż spalające się resztki i osiadłe we wnętrzu tłuszcze mogą skutecznie zepsuć aromat kolejnych przyrządzanych potraw. Czytaj dalej

 

Usuwanie zaschniętych zanieczyszczeń metodą tradycyjną, czyli za pomocą gąbki z użyciem odpowiedniego płynu, to nie jedyne rozwiązanie! Można to zrobić inaczej.

 

Piroliza

Na rynku dostępne są piekarniki z funkcją „samooczyszczenia”, zwaną także czyszczeniem pirolitycznym. Posiadają one specjalny program, który rozgrzewa wnętrze urządzenia do temperatury ok. 500°C. W takich warunkach wszelkie zanieczyszczenia zostają zamienione w łatwy do usunięcia popiół. Ze względu na bardzo wysoką temperaturę panującą wewnątrz, podczas przeprowadzania procesu pirolizy drzwiczki piekarnika zostają automatycznie zablokowane. To zapewnia bezpieczeństwo użytkowników i pozwala uniknąć przypadkowych oparzeń.

 

 

Panele katalityczne

Z wykorzystaniem paneli katalitycznych można natomiast dbać o czystość piekarnika na bieżąco, w trakcie jego użytkowania. Są to specjalne wkłady znajdujące się zazwyczaj na bocznych, wewnętrznych ściankach piekarnika. Posiadają strukturę papieru ściernego, która wyłapuje i spala zabrudzenia. Innym rozwiązaniem ułatwiającym utrzymanie czystości jest supergładka emalia tzw. A class clean, stosowana wewnątrz piekarników.

 

Czytaj również: Piekarnik z funkcją gotowania parowego

 

„Tworzy ona powierzchnię gładką jak szkło i pozbawioną porów, co zabezpiecza przed przywieraniem zanieczyszczeń. Dodatkowo, emalia tego typu nie wchodzi w reakcję z tłuszczami i cukrami pochodzącymi z pieczonych produktów. To pozwala na łatwe i szybkie czyszczenie wnętrza”- wyjaśnia Alina Chemperek-Gumiela, przedstawicielka Candy Polska, producenta urządzeń AGD.

 

 

Czyszczenie parą

Na rynku dostępne są także piekarniki z funkcją czyszczenia parowego. Posiadają one pojemnik, który trzeba napełnić wodą, a następnie włączyć specjalny program. Pod wpływem tworzącej się pary zanieczyszczenia rozmakają. Dzięki temu można je łatwo usunąć przy użyciu zwykłej szmatki. Jeśli jednak nie posiadamy piekarnika z funkcją parową, możemy wykorzystać domowy sposób, który pozwoli uzyskać podobny efekt. Wystarczy napełnić naczynie żaroodporne wodą i wstawić do zwykłego piekarnika na kilka minut, ustawiając temperaturę ok. 140°C .

 

Czytaj również: Jaki wybrać piekarnik do 1000 zł?

 

Po ostygnięciu wnętrza zanieczyszczenia będzie można usunąć. Specjalne rozwiązania stosowane w nowoczesnych piekarnikach znacznie skracają i ułatwiają tradycyjny proces żmudnego i czasochłonnego, ręcznego czyszczenia. I choć nie wyręczą nas całkowicie od osobistego zaangażowania w utrzymanie czystości i higieny urządzenia, to jednak z ich pomocą będzie to o wiele łatwiejsze. 

 

Źródło: Planet PR / budnet.pl

Tagi

Czytaj też…

Czytaj na forum

Kalkulator paneli podłogowych

Społeczność budnet.pl ma już 19164 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 275

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >