Kieliszki do specjalnego wykorzystania

Kieliszki do specjalnego wykorzystania

Savoir-vivre to wyrażenie pochodzące z języka francuskiego, które tłumaczy się jako dobre maniery i ogłada, a często nawet „sztuka życia”. Odnosi się ono do poprawnego ustawienia sztućców czy eleganckiego zachowania przy stole.

 

Składa się na to wiele elementów, również umiejętność podawania napojów alkoholowych. Kieliszki do ajerkoniaku i pokale do piwa z kolekcji Diamond to kolekcje powstałe zgodnie z obowiązującymi zasadami nakrywania stołu i sposobem serwowania ulubionych trunków.

 

Czytaj również: Wielkomiejskie dodatki do wnętrza

 

Lekcja dobrego smaku…

Advocaat to oryginalny holenderski likier, produkowany z brandy, cukru, żółtek jaj, śmietany oraz aromatu waniliowego. Jego domowym odpowiednikiem jest ajerkoniak, którego receptura na stałe utkwiła w polskiej tradycji. Trunek ten bardzo popularny jest wśród płci pięknej, stanowiąc doskonały dodatek do kawy i deseru podczas popołudniowych spotkań w gronie najlepszych przyjaciółek. Słodki likier wymaga jednak właściwego serwowania, a w szczególności istotna jest kwestia doboru odpowiedniego kieliszka. Zasady savoir-vivre’u zalecają stosowanie małego kieliszka na smukłej nóżce, którego rozszerzana czasza umożliwia udekorowanie trunku bitą śmietaną lub ulubionym owocem.

 

Czytaj również: Poduszki chodzące parami

 

Te z serii Diamond, przeznaczone do ajerkoniaku, to niezwykle elegancka kolekcja, powstała w zgodzie z tradycyjnymi metodami serwowania gęstego kremu. Czasza kielicha, o pojemności 60 ml, rozszerzająca się lekko ku górze, umożliwia ozdobienie napoju, a smukła nóżka chroni napój przed niepotrzebnym ogrzewaniem w dłoni. Takie rozwiązanie zapewnia również jego wygodne trzymanie i komfort użytkowania. Kieliszki Diamond, wykonane są ponadto z idealnie przezroczystego szkła, które ładnie eksponuje kolor alkoholu. Dzięki temu spożywanie kremowego ajerkoniaku stanowić będzie nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale i przyjemność dla oka.

 

 

… I pomysł na popularny napój

Najstarszym i najczęściej spożywanym napojem alkoholowym jest piwo. Specyfikę jego smaku doceniają smakosze na całym świecie, a piwne wariacje spełniają wymagania nawet najbardziej wybrednych gustów. Jednak piwo jest tak popularnym napojem, że często technika jego podawania schodzi na dalszy plan i pozornie staje się nieważna. Tymczasem należy pamiętać, że każdy rodzaj tego trunku powinien być serwowany w odpowiednim naczyniu. Masywne kufle o grubym dnie przeznaczone są do piwa ciemnego, natomiast gatunki pszeniczne najlepiej prezentują się w wysokich pokalach. Stanowią one delikatniejszą wersję popularnego kufla i charakteryzują się smukłym, wyprofilowanym kształtem, dopasowanym do dłoni, również kobiecej.

 

Czytaj również: Figury dekoracyjne do każdego wnętrza

 

W kolekcji Diamond odnajdziemy pokale na nóżce o pojemności 370ml, doskonałe do serwowania jasnych piw. Tak jak w przypadku kieliszków do ajerkoniaku, pokale wykonane są z gładkiego, przezroczystego szkła, co umożliwia podziwianie barwy „chmielowego napoju”. Przyjęto również, że pokal do piwa powinien być na tyle wysoki, aby zmieściła się w nim jeszcze gęsta, biała piana. Te z kolekcji Diamond, dzięki odpowiednim kształtom i wysokości, wydobywają z piwa najlepsze walory smakowe. Należy również pamiętać o prawidłowej temperaturze podawanego w pokalu trunku –  pszeniczne piwo powinno mieć od 3°C - 8°C, przy czym warto też dodać, że naczynie nie może być bardziej ciepłe niż jego zawartość. Gdy odpowiednie przygotowanie napoju wzbogacimy ciekawymi dodatkami, a przede wszystkim uśmiechem goszczącym na naszej twarzy, to przyjemnościom płynącym z picia pszenicznego napoju nie będzie końca.

 

Źródło: Fly PR / budnet.pl

Zobacz galerie zdjęć

Tagi

Czytaj też…

Czytaj na forum

Kalkulator paneli podłogowych

Społeczność budnet.pl ma już 19159 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 174

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >