Zioła w kuchni

Zioła w kuchni

Żurek bez majeranku, pomidor bez bazylii, jabłko bez cynamonu? Smakują dobrze, ale przecież czegoś im brakuje. Zioła od wieków dodają potrawom smaku, zapewniają spory zasób mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a nawet leczą. Suszone zawsze mamy po ręką. Czytaj dalej

 

Teraz czas na świeże i aromatyczne, które najłatwiej wyhodować w domowym zielniku. Te z powodzeniem mogą służyć nam i naszemu zdrowiu cały rok.


Zacznijmy od jakości nasion i sadzonek. Ich staranna selekcja i wybór tylko tych wysokojakościowych sprawi, że zioła będę mocniejsze niż te kupione w hipermarkecie, a także dłużej utrzymają się w domowych warunkach. Zakupione nasiona siejemy, a uzyskane w ten sposób sadzonki przesadzamy do glinianych doniczek.



Ogromną rolę w uprawie ziół ma odpowiednie miejsce. Zioła lubią słońce, dlatego ustawiajmy je w nasłonecznionych miejscach – czy to na kuchennym parapecie czy w ogrodzie. Nie mniej ważne jest systematyczne podlewanie. Nie ma tutaj jednego przepisu na sukces – im bardziej roślina jest eksponowana na słońcu, tym więcej wody będzie potrzebować. Ziemia, w której rosną sadzonki bądź wata, na której wysiewamy nasiona, powinny być wilgotne, ale nie mokre. Nigdy nie powinno w nich być nadmiaru wody.


Czytaj również: Nowoczesna technologia w kuchni


Dostępność ziół w sklepach stale się powiększa. Do wyboru mamy gatunki jednoroczne, wśród których warto wymienić choćby bazylię, cząber, kolendrę, kminek, oraz wieloletnie, rozrośnięte okazy – na przykład: mięty, szałwii czy melisy.


Co prawda na wysiew ziół jednorocznych i dwuletnich z przeznaczeniem do ogródka jest już za późno, bo swój okres wzrostu powinny rozpocząć na kuchennych parapetach w lutym, ale ciągle możemy stworzyć naprawdę bujne domowe zielniki.


Czytaj również: Pieczenie bez niezdrowego tłuszczu!


Sadząc zioła zasadniczo nie mamy wiele ograniczeń, ale są czynniki, które sprzyjają ich lepszej uprawie. Zioła o rozbudowanym systemie korzennym powinno się sadzić w pojemnikach o głębokości do 40 cm. Płytkokorzenne natomiast, a wśród nich są popularne majeranek, cząber i tymianek, mogą rosnąć w płaskich donicach bądź niewysokich misach.



Dla tych, którzy lubią smaki i aromaty świeżych ziół Empik przygotował kolekcję „Kuchnia pachnąca ziołami”. Znajdziemy w niej: ceramiczne ogródki, doniczki na sadzonki i nasiona oraz praktyczne pojemniki przedłużające życie roślin. Obieraki, nożyczki, wyciskarki, młynki i tarki, a także moździerze oraz tasaki do siekania ziół w komplecie z drewnianą deską będą przydatne w przygotowaniu zdrowych dań pachnących świeżymi ziołami. 


Źródło: Mediaforum / budnet.pl

Zobacz galerie zdjęć

Tagi

Czytaj też…

Czytaj na forum

  • Budownictwo a Architektura Proszę o Pomoc. Liczba postów: 11 Grupa: Porady i op... i jeszcze pytanie czy ktoś kto skończy Budownictwo zeby zaprojektowac budynek będzie w jakis sposób podlegał architektowi ? czy ma wolną rękę w tworzeniu projek...
  • pomnik z rzeźbą? Liczba postów: 129 Grupa: Porady i op... Witam wszystkie osoby, które są zainteresowane tematem naszej rozmowy. Jeżeli szukacie sprawdzonego zakładu kamieniarskiego w Bielsko Białej, to zdecydowanie po...
  • Monitoring w domu Liczba postów: 11 Grupa: Porady i op... Orllo ma niezłe kamery wewnętrzne i zewnętrzne też w wersji bezprzewodowej IP Wifi z apką do obsługi. Możesz sobie na przykład sprawdzić taki https://orllo.pl/z...
  • Jak zamontować lustro? Liczba postów: 92 Grupa: Ciekawe pom... Co sądzicie o lustrze w sypialni?
  • Meble drewniane - konkurs Liczba postów: 5 Grupa: Najnowsze t... Dla miłośników drewnianych wyrobów, sucha tarcica bukowa z https://mgj.pl/sucha_tarcica_bukowa/ to doskonały wybór. Idealna do mebli i innych detali w domu czy...

Kalkulator paneli podłogowych

Społeczność budnet.pl ma już 19167 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 233

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >