Jak dobrze wybrać urządzenie do domowego pieczenia pizzy?

Jak dobrze wybrać urządzenie do domowego pieczenia pizzy?

Z badań przeprowadzonych przez Instytut Badań Pollster wynika, że 96% Polaków lubi najpopularniejsze włoskie danie. Co więcej, ponad dwie trzecie osób sięga po nie w domu*. Wygląda na to, że niemal wszyscy uwielbiamy ten okrągły placek z aromatycznymi składnikami na górze i ciągnącym się serem. Pizzę, bo o niej mowa, możemy przygotować, wykorzystując w tym celu wszystkie dodatki, które lubimy najbardziej. Co więcej, ta w gruncie rzeczy prosta i niewymagająca potrawa, potrafi zadowolić podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Domowa pizza - jesz tak, jak lubisz

Jeśli dotychczas wybierałeś się do włoskiej restauracji, aby zjeść pizzę idealną, to właśnie nadszedł moment, aby przypomnieć sobie jej ulubione warianty i samodzielnie przygotować w domu. Zapomnij też o pizzy na dowóz. Przecież każdy wie, że najlepiej smakuje, kiedy jest wyjęta prosto z pieca, a w jej smaku nie wyczujesz zapachu kartonowego pudełka. Przygotowanie pizzy w domu ma wiele zalet. Począwszy od możliwości wykorzystania tylko tych składników, które lubisz, aż po pewność, że dokładnie wiesz, co trafiło na twój talerz.

 

Jak dobrze wybrać urządzenie do domowego pieczenia pizzy?

 

Czytaj również: Szafa parowa - najlepszy sposób na odświeżenie puchowych kurtek

 

Zimowe wieczory to także świetna okazja do eksperymentów. Domowa pizza nie kończy się na pieczarkach, szynce konserwowej i serze. Możesz zaszaleć i bawić się różnymi smakami, tworząc mniej oczywiste kompozycje, które zachwycą twoich domowników i gości.

 

Minimalizm i basta?

Włoska kuchnia charakteryzuje się minimalizmem i prostotą. Smak nie jest efektem ogromnej ilości składników, a wynikiem ich jakości. To podstawa, by stworzyć smaczną domową pizzę. Dobrej jakości pomidory i oliwa, świeżo mielony pieprz i prawdziwa mozzarella są połową sukcesu. Nie oszczędzaj na składnikach i raczej unikaj tych z marketu. Po pierwsze, mnóstwo w nich chemii, po drugie – smakiem nigdy nie dorównają produktom z wyższej półki.

 

Pizza nie istnieje bez ciasta. Jego przygotowanie jest łatwe i nie wymaga ogromnej wiedzy kulinarnej. Problemem może okazać się idealny poziom wypieczenia. Włosi korzystają z pieców opalanych drewnem, ale w domowych warunkach to rozwiązanie nie wchodzi w grę. Z pomocą przychodzi np. piec do pizzy od Ariete.

 

Piec do pizzy w Twoim domu

Ogromne znaczenie w przypadku pieca do pizzy ma temperatura pieczenia. Pizza w rzymskim stylu serwowana jest na cienkim cieście, które nie wymaga tak długiej obróbki termicznej. Pizza neapolitańska jest grubsza i będzie potrzebowała więcej czasu, aby ciasto w środku nie wyszło surowe. - Niezależnie od tego, jaki wariant preferujemy, piec do pizzy z pięciostopniową regulacją temperatury i kamienną płytą poradzi sobie z tym zadaniem. Ciasto wyjdzie idealne, czyli chrupiące z brzegu i miękkie w środku. – zapewnia Michał Obalewski, Prezes Gero Sp. z o.o., będącej w Polsce wyłącznym dystrybutorem marki Ariete.

 

Wybierając urządzenie do domowego pieczenia pizzy warto zwrócić uwagę nie tylko na temperaturę pieczenia, ale również na dodatkowe jego funkcje. „Timer 30 min., płyta o średnicy 33 cm oraz wysoka temperatura pieczenia - wynosząca aż 400ºC, umożliwia nie tylko pieczenie, ale także odgrzewanie i podgrzewanie innych dań.” – podsumowuje przedstawiciel marki Ariete.

 

Jak dobrze wybrać urządzenie do domowego pieczenia pizzy?

 

Czytaj również: Za dużo na głowie? Oto 5 sposobów na to, aby mieć więcej wolnego czasu

 

Kiedy już znasz podstawy przygotowywania domowej pizzy, możesz oddać się kulinarnemu szaleństwu. Taka klasyczna i bardziej tradycyjna pizza jest smaczna i dobrze sprawdza się na początku przygody, ale z czasem może się znudzić. A warto pamiętać, że ten kawałek ciasta początkowo obkładano wyłącznie składnikami, które akurat były pod ręką!

 

Te nieoczywiste dodatki - jajka w różnej formie, grzyby, gruszki, ryby i owoce morza, groszek - mogą zupełnie odmienić charakter dania. Jeśli chcesz serwować domową pizzę dzieciom, możesz przygotować wariant na słodko. Jeżeli masz piekarnik lub piec do pizzy i potrafisz przygotować ciasto, jedynym ograniczeniem jest twoja wyobraźnia.

 

Brakuje ci pomysłu? Koniecznie sprawdź nasze propozycje na prostą i nietuzinkową pizzę, którą bez problemu przygotujesz w domu!

 

Pizza bianca z borowikami i kurkami 

Ciasto:

  • Drożdże - 10 g, 
  • 330 ml wody, 
  • 560 g mąki pszennej, 
  • Pół łyżeczki soli. 

Biały sos:

  • 300 ml mleka, 
  • 2 łyżki masła, 
  • Mieszanka startych żółtych serów – ok. jedna szklanka, 
  • Dwie łyżki startego parmezanu, 
  • Szczypta czosnku granulowanego i świeżo mielonego czarnego pieprzu, 
  • Sól do smaku.  

Dodatki:

  • 250 g świeżych leśnych grzybów. Świetnie sprawdzają się borowiki i kurki, ale kompozycja może być dowolna.  

 

Przygotowanie:

Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy klasyczną zasmażkę. Dolewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Do sosu dodajemy 2/3 porcji tartego żółtego sera, cały parmezan i przyprawy. Na powierzchni rozwałkowanego ciasto rozsmarowujemy sos, a na nim układamy grzyby. Całość przekładamy do pieca do pizzy. Do dekoracji możemy wykorzystać listki świeżej bazylii albo odrobinę pietruszki.

 

Pizza z serem pleśniowym i gruszkami

Ciasto:

  • Drożdże - 10 g, 
  • 330 ml wody, 
  • 560 g mąki pszennej, 
  • Pół łyżeczki soli. 

Dodatki:

  • 150 g gorgonzoli albo innego miękkiego sera pleśniowego,
  • 200 g mozzarelli,
  • 2 gruszki – najlepiej wybierać spośród tych twardych,
  • Posiekane orzechy włoskie, około 3 łyżek,
  • 2 jajka,
  • Oregano.

Gruszkę kroimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy na cienkie plasterki. Mozzarelle i gorgonzolę rozdrabniamy na mniejsze kawałki, wtedy ser równomiernie się rozpuści. Na rozwałkowane ciasto wykładamy najpierw ser, następnie gruszkę i całość posypujemy orzechami włoskimi. Na środek wybijamy dwa jajka i przekładamy do piec do pizzy. Po wyjęciu pizzy możemy posypać ją świeżą rukolą i skropić odrobiną oliwy z oliwek.

 

Pizza na słodko

Ciasto:

  • Drożdże - 10 g, 
  • 330 ml wody, 
  • 560 g mąki pszennej, 
  • Pół łyżeczki soli. 

Dodatki:

  • 150 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • Miękkie owoce, takie jakie lubimy najbardziej: brzoskwinie, morele, kiwi, śliwki, maliny, jeżyny, truskawki itp.

Owoce kroimy na mniejsze części. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem oraz wanilią i tak przygotowaną masą smarujemy wierzch rozwałkowanego ciasta. Na górę wykładamy owoce i wsadzamy do pieca. Po wyjęciu pizzę możemy polać syropem klonowym albo przygotować domowy sos czekoladowy.

 


*https://www.rp.pl/przemysl-spozywczy/art1494971-dzien-pizzy-siega-po-nia-96-proc-polakow

Źródło: Commplace / budnet.pl

Czytaj też…

Czytaj na forum

  • Szafa pod zabudowę Liczba postów: 165 Grupa: Porady i op... Ja zrobiłam szafę w zabudowie przy sypialni i jestem zadowolona. Nie kosztowała sporo bo robił znajomy i teraz mam fajne miejsce na [url]https://perypetiekobiet...
  • Stolik kawowy Liczba postów: 38 Grupa: Ciekawe pom... Stylowe wnętrze zaczyna się od dobrze dobranych mebli. W kategorii eleganckich stołów i ław przygotowanej przez Sweet Living https://sweetliving.pl/70-elegancki...
  • Materac piankowy czy sprężynowy Liczba postów: 7 Grupa: Porady i op... Wybór między materacem sprężynowym a piankowym to kwestia indywidualnych preferencji i potrzeb. Materace piankowe doskonale dopasowują się do kształtu ciała, za...
  • jaką wannę wybrać? Liczba postów: 69 Grupa: Ciekawe pom... Myślę, że nie ma teraz lepszego wyboru jak wanny wolnostojące. Zapewniają wygodę kąpieli i wyjątkowy efekt wizualny. Co ważne pasują do dokładnie każdego wnętrz...
  • Mieszkanie Liczba postów: 48 Grupa: Ciekawe pom... Mieszkanie to nadal najlepsza inwestycja. Jeśli ma się wolne środki i chce je najlepiej ulokować, to mieszkanie od dewelopera to będzie dobry pomysł. Co się z...

Ostatnio na forum

  • Rozbiórki Liczba postów: 110 Grupa: Stawiamy śc... A propos takich czynności jak skup złomu to warto pamiętać, że dobrze jest zezłomować starą niepotrzebną pralkę czy z gospodarstwa rolnego pług itd.
  • Płoty ogrodowe Liczba postów: 1054 Grupa: Ogrodzenia... Jeśli szukasz wysokiej jakości drewnianych listew do swojego projektu, warto zajrzeć na https://listwywplot.pl/kategorie/drewnia ne-listwy/. Oferują bogaty wybór...
  • Przeprowadzka jeszcze w tym roku Liczba postów: 6 Grupa: Aktualności Przeprowadzka z firmą to zero stresu. Znalezienie dobrej firmy przeprowadzkowej to podstawa przed zmianą miejsca zamieszkania. Słyszałam dobre opinie o firmie z...
  • Samemu czy z firmą Liczba postów: 8 Grupa: Aktualności Każdego w końcu czeka przeprowadzka i do tego polecam fantastyczną firmę przeprowadzkową https://www.przeprowadzkiwroclaw.pl Bardzo dobrze się z nimi współpraco...
  • Odgrzybianie murów i konstrukcji drewnianych budyn... Liczba postów: 39 Grupa: Stawiamy śc... A co jest w stanie wykryć takie badanie termowizyjne - https://termocent.com/ ? Czy ustalą, jeśli działo się tam coś takiego w przyszłości? Zależy mi na ustalen...
  • Ogrodzenia z kamienia, czyli innowacje i historia Liczba postów: 9 Grupa: Ogród i dzi... Witam wszystkie osoby, które są zainteresowane tematem naszej rozmowy. Jeżeli macie w planach zakup nowego nagrobka lub myślicie nad schodami lub blatem z kamie...

Kalkulator paneli podłogowych

Społeczność budnet.pl ma już 19693 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 506

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >