
Jak urządzić domową spiżarnię?
Któż z nas nie marzy o takim miejscu, gdzie mógłby bez szkody dla innych sprzętów gospodarstwa domowego przechowywać delikatesy domowej roboty. Domowe powidła, marynaty i dżemy przywodzą nam na myśl smak lata, słońca, ciepłych dni. Miło jest w okresie zimowym otworzyć spiżarnię i wyjąć przysmak, na który mamy w danej chwili ochotę.
Czytaj dalej
Dlaczego więc tak mało osób może pochwalić się tym, że ma w domu własną domową spiżarnię? Czy od jej zrobienia nie odstrasza nas to, że wtedy już w domu nie będziemy mieli miejsca na nic? Jeśli tak, to nic bardziej mylnego. Praktycznie w każdej kuchni można wygospodarować miejsce chociażby na małą domową spiżarnię.
Dzięki temu, że będziemy mieć wydzielone miejsce na produkty spożywcze znacznie ułatwi utrzymanie porządku w kuchni. Ważne jest jednak, by taka domowa spiżarnia dobrze spełniała swoją funkcję.
Czytaj również: Kuchnia miejsce wszechczasów
Warto więc przed rozpoczęciem prac z nią związanych określić, jakie mamy wobec niej oczekiwania. Czy będzie tam tylko żywność, słoiki i butelki z przetworami, czy po pewnym czasie nieświadomie zmienimy ją w składzik, gdzie będziemy chować plastikowe pojemniki i inne drobne sprzęty, które nie będą nam akurat potrzebne.
W pierwszym przypadku mamy do czynienia ze spiżarnią z prawdziwego zdarzenia, i musimy zatroszczyć się o mikoklimat, jaki będzie tam panował. Nie chcemy przecież wyciągać stamtąd słoików z przetworami, w których coś się zagnieździło.
Co się zaś tyczy plastikowych pojemników, to zamiast domowej spiżarni bardziej potrzebny nam jest mały magazynek, w którym będziemy mogli chomikować niepotrzebne nam rzeczy.
Domowa spiżarnia
Aby posiadanie spiżarni miało sens, musi tam być utrzymana niska temperatura. Klasyczna spiżarnia powinna mieć masywne mury oraz podłogi z materiałów dobrze akumulujących ciepło. Wskazane jest, aby została ulokowana w piwnicy, a jeśli to niemożliwe, niech znajdzie się do niej miejsce w północnej części domu, tuż przy ścianie zewnętrznej.
Czytaj również: Dom uszyty na miarę
Bardzo ważna jest również odpowiednia wentylacja. Z zapasów może skraplać się para wodna, co grozi zawilgoceniem żywności. Aby temu zaradzić, można zrobić kilka małych otworów wentylacyjnych, aby zapewnić żywności lepszą cyrkulację powietrza.W nieogrzewanej spiżarni musi być sucho.
Właściwe paramtery dla spiżarni można osiągnąć, lokując ją w nieogrzewanym miejscu, bez dostępu światła dziennego. Okna nie są mile widziane, gdyż będą sprzyjać one wahaniom temperatury w pomieszczeniu.
Komentarze
Czytaj też…
Czytaj na forum
- Metalowe Meble biurowe Liczba postów: 108 Grupa: Najnowsze t... Urzadzając biuro ważne jest, by wybrać odpowiedniego dostawcę internetu. W końcu stabilne łącze to podstawa efektywnej pracy. Warto sprawdzić narzędzie do porów...
- Czyszczenie mebli tapicerowanych – jak o nie zadba... Liczba postów: 4 Grupa: Wnętrza Uważam, że lepiej takie meble oddać firmie, która się tym zajmuje.
- Jaka powinna być nowoczesna łazienka? Liczba postów: 49 Grupa: Wnętrza Na pewno powinna być funkcjonalna. Marze o łazience, w której znajdzie się i wanna i prysznic.
- Panele podłogowe Liczba postów: 329 Grupa: Wnętrza Jak dobrać kolor paneli do odcienia ścian? Coraz większą popularnością cieszy się trend inspirowany naturą, w którym dominują odcienie drewna, beże i zielenie.....
- Kolorystyczna harmonia w łazience — pomysły na ara... Liczba postów: 1 Grupa: Wnętrza Zobacz proszę https://sklep-swiateczny.pl/bukiety-sztu czne/