Jak urządzić domową spiżarnię?
Któż z nas nie marzy o takim miejscu, gdzie mógłby bez szkody dla innych sprzętów gospodarstwa domowego przechowywać delikatesy domowej roboty. Domowe powidła, marynaty i dżemy przywodzą nam na myśl smak lata, słońca, ciepłych dni. Miło jest w okresie zimowym otworzyć spiżarnię i wyjąć przysmak, na który mamy w danej chwili ochotę.
Czytaj dalej
Dlaczego więc tak mało osób może pochwalić się tym, że ma w domu własną domową spiżarnię? Czy od jej zrobienia nie odstrasza nas to, że wtedy już w domu nie będziemy mieli miejsca na nic? Jeśli tak, to nic bardziej mylnego. Praktycznie w każdej kuchni można wygospodarować miejsce chociażby na małą domową spiżarnię.
Dzięki temu, że będziemy mieć wydzielone miejsce na produkty spożywcze znacznie ułatwi utrzymanie porządku w kuchni. Ważne jest jednak, by taka domowa spiżarnia dobrze spełniała swoją funkcję.
Czytaj również: Kuchnia miejsce wszechczasów
Warto więc przed rozpoczęciem prac z nią związanych określić, jakie mamy wobec niej oczekiwania. Czy będzie tam tylko żywność, słoiki i butelki z przetworami, czy po pewnym czasie nieświadomie zmienimy ją w składzik, gdzie będziemy chować plastikowe pojemniki i inne drobne sprzęty, które nie będą nam akurat potrzebne.
W pierwszym przypadku mamy do czynienia ze spiżarnią z prawdziwego zdarzenia, i musimy zatroszczyć się o mikoklimat, jaki będzie tam panował. Nie chcemy przecież wyciągać stamtąd słoików z przetworami, w których coś się zagnieździło.
Co się zaś tyczy plastikowych pojemników, to zamiast domowej spiżarni bardziej potrzebny nam jest mały magazynek, w którym będziemy mogli chomikować niepotrzebne nam rzeczy.
Domowa spiżarnia
Aby posiadanie spiżarni miało sens, musi tam być utrzymana niska temperatura. Klasyczna spiżarnia powinna mieć masywne mury oraz podłogi z materiałów dobrze akumulujących ciepło. Wskazane jest, aby została ulokowana w piwnicy, a jeśli to niemożliwe, niech znajdzie się do niej miejsce w północnej części domu, tuż przy ścianie zewnętrznej.
Czytaj również: Dom uszyty na miarę
Bardzo ważna jest również odpowiednia wentylacja. Z zapasów może skraplać się para wodna, co grozi zawilgoceniem żywności. Aby temu zaradzić, można zrobić kilka małych otworów wentylacyjnych, aby zapewnić żywności lepszą cyrkulację powietrza.W nieogrzewanej spiżarni musi być sucho.
Właściwe paramtery dla spiżarni można osiągnąć, lokując ją w nieogrzewanym miejscu, bez dostępu światła dziennego. Okna nie są mile widziane, gdyż będą sprzyjać one wahaniom temperatury w pomieszczeniu.
Komentarze
Czytaj też…
Czytaj na forum
- Jaki stół wybrać? Liczba postów: 50 Grupa: Wnętrza Ja zaproponuję stół ceramiczny. Poczytaj sobie - stół ceramiczny wady i zalety i od razu będzie wiadomo dlaczego warto. Stoły ceramiczne są bardzo uniwersalne.....
- Jak urządzić pokój małego kibica Liczba postów: 11 Grupa: Wnętrza U mnie dzieciaki również mają w bardzo podobnym stylu swoje pokoje urządzone i ja jestem zdania, że ogólnie strefy kibiców są czymś bardzo fajnym. Muszę dodać,....
- Farby kolorowe dla alergików Liczba postów: 159 Grupa: Ciekawe pom... Ciekawe rozwiązania
- Jadalnia najważniejsze pomieszczenie w domu - co... Liczba postów: 2 Grupa: Wnętrza
- Meble kuchenne gotowe czy "na wymiar"? Liczba postów: 76 Grupa: Wnętrza W moim odczuciu, gdy planujesz zakup mebli kuchennych, warto znać opinie o sklepach. Artykuł na RMF MAXX może być przydatny, szczególnie jeśli rozważasz Salony....