Panele podłogowe w kuchni? Zobacz, czym kierować się przy wyborze

Panele podłogowe w kuchni? Zobacz, czym kierować się przy wyborze

Nie bez powodu mówi się, że kuchnia jest sercem domu. To tu przyrządza się i spożywa posiłki, a często również przyjmuje gości. To pomieszczenie szczególnie narażone na wilgoć, rozlane ciecze, plamy oraz ślady intensywnego użytkowania, dlatego wybór odpowiedniej podłogi stanowi ważny punkt projektu. Co wziąć pod uwagę przy wyborze paneli podłogowych? Czytaj dalej

 

Podłoga w kuchni to podstawa

Podłoga to znacznie więcej niż powierzchnia, po której się chodzi. To solidna baza, która powinna współgrać ze wszystkimi innymi elementami wystroju. Ponieważ podłogi nie wymienia się tak często, jak koloru ścian, sufitu czy nawet kuchennej zabudowy, to ważne, aby wybrać panele podłogowe, które przetrwają próbę czasu.

 

Panele podłogowe w kuchni? Zobacz, czym kierować się przy wyborze


Wygląd podłogi, kolor, struktura i twardość mogą się znacznie różnić w zależności od materiału. Dlatego warto zgłębić wiedzę o poszczególnych rodzajach paneli i o tym, z czym wiąże się ich użytkowanie. Nie bez znaczenia jest też aspekt wizualny – podłoga tworzy nastrój w domu i wpływa na odbiór wnętrza.

 

Panele podłogowe w kuchni? Zobacz, czym kierować się przy wyborze

 

Rodzaje paneli podłogowych

Różne pomieszczenia użytkuje się w rozmaity sposób. Warto pomyśleć, jak często korzysta się z kuchni i na działanie jakich czynników będzie narażona kuchenna podłoga – to, jak to zniesie, zależy w dużej mierze od materiału, z którego została wykonana. Poniżej krótka charakterystyka poszczególnych typów paneli, z uwzględnieniem ich zalet i wad.


Panele laminowane

Panele podłogowe laminowane składają się z kilku warstw materiałów syntetycznych, sklejonych ze sobą pod wysokim ciśnieniem. Tego typu deski to najczęstszy wybór – nic dziwnego, ponieważ wyróżnia je duża odporność na uszkodzenia mechaniczne i chemiczne, nacisk oraz działanie promieni UV.


Do ich głównych zalet, oprócz doskonałych właściwości technicznych, można zaliczyć również:

  • niską cenę w porównaniu z innymi rodzajami podłóg;
  • dużą różnorodność wzorów – wierzchnia warstwa paneli laminowanych imituje drewno, kamień lub inną strukturę;
  • łatwy montaż ogrzewania podłogowego;
  • prostą instalację – panele montuje się na klik.


Ekonomiczne rozwiązanie wymaga zazwyczaj pewnych kompromisów. Wśród wad paneli laminowanych trzeba wymienić dość niską odporność na wilgoć oraz narażenie na pęcznienie przy kontakcie z wodą. Należy mieć więc na uwadze, że płyny rozlane na kuchenną podłogę lepiej jak najszybciej wytrzeć. Minusem jest też słaba izolacja akustyczna, co może być szczególnie odczuwalne dla rodzin z małymi dziećmi.


Panele podłogowe winylowe

Panele winylowe to dobry wybór do kuchni dla osób, które cenią sobie funkcjonalność, a jednocześnie chcą mieć ciepłą, przyjemną w dotyku podłogę. Panele tego typu są o wiele cieplejsze niż płytki ceramiczne, a ich czyszczenie jest równie łatwe.


Inne zalety paneli winylowych to:

  • odporność na wilgoć i plamy – cecha szczególnie ważna dla powierzchni w kuchni;
  • wysoka trwałość;
  • miękkość i elastyczność;
  • dobra izolacja akustyczna i dźwiękochłonność (podczas chodzenia po nich nie występuje efekt stukania);
  • możliwość stosowania na ogrzewaniu podłogowym.


Minusem jest natomiast wyższa cena niż ich laminowanych odpowiedników. Zalety paneli winylowych są jednak niewspółmiernie większe niż wady i zdecydowanie warto wziąć je pod uwagę przy projektowaniu kuchni.

 

Czytaj również: Malowanie podłogi krok po kroku - wybór farby i koloru

 

Panele podłogowe w kuchni? Zobacz, czym kierować się przy wyborze

 

Panele podłogowe drewniane

Podłoga wykończona drewnem dodaje wizualnego ciepła i sprawdzi się we wnętrzach w stylu rustykalnym, tradycyjnym czy skandynawskim. Ale czy deski wykonane z naturalnego drewna nadają się do kuchni? W końcu drewno nie lubi nadmiernego kontaktu z wodą, może pęcznieć i chłonąć plamy. Jednak współczesne techniki impregnacji pozwalają utrzymać drewnianą podłogę w świetnej kondycji przez całe dekady.

W pomieszczeniach narażonych na wzmożoną eksploatację, takich jak kuchnia, opłaci się zainwestować w drewno dobrej jakości. Idealnie sprawdzi się polski dąb, który cechuje się dużą twardością i jest tym samym bardziej odporny na zarysowania.


Oto kilka zalet drewnianych paneli podłogowych, które mogą zaważyć na wyborze:

 

  • możliwość wielokrotnego cyklinowania i odnawiania powierzchni w razie zużycia;
  • ponadczasowy charakter;
  • piękny, naturalny wygląd, który pozwoli stworzyć przytulną kuchnię;
  • ciepło pod stopami;
  • doskonałe właściwości akustyczne – drewno tłumi i pochłania dźwięki.


Warto wspomnieć, że drewniane panele nadadzą się szczególnie dobrze do kuchni otwartych na salon – jednolita podłoga pozwala wizualnie połączyć strefy i sprawia, że wnętrze wydaje się większe.

Panele podłogowe to świetna alternatywa dla płytek ceramicznych w kuchni. Przy wyborze, oprócz wzoru i koloru, należy zwrócić szczególną uwagę na materiał. Można wybrać niedrogi laminat, który nie będzie w 100% wodoszczelny i szybko usuwać z niego plamy. Ale można też zdecydować się na panele winylowe, które są co prawda droższe, ale wykazują wysoką odporność na wilgoć i zabrudzenia. Ciekawą opcją jest również naturalne drewno, które przy odpowiedniej pielęgnacji zachowa nienaganny wygląd przez długie lata. Wykończenie pomieszczeń dostosowuje się przede wszystkim do stylu życia domowników oraz ich upodobań.

 

Czytaj również: 5 podstawowych cech posadzek żywicznych w przemyśle spożywczym

 

 

Źródło: Artykuł zewnętrzny / budnet.pl

Czytaj też…

Czytaj na forum

Kalkulator paneli podłogowych

Społeczność budnet.pl ma już 19254 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 143

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >