Zioła w kuchni

Zioła w kuchni

Żurek bez majeranku, pomidor bez bazylii, jabłko bez cynamonu? Smakują dobrze, ale przecież czegoś im brakuje. Zioła od wieków dodają potrawom smaku, zapewniają spory zasób mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a nawet leczą. Suszone zawsze mamy po ręką. Czytaj dalej

 

Teraz czas na świeże i aromatyczne, które najłatwiej wyhodować w domowym zielniku. Te z powodzeniem mogą służyć nam i naszemu zdrowiu cały rok.


Zacznijmy od jakości nasion i sadzonek. Ich staranna selekcja i wybór tylko tych wysokojakościowych sprawi, że zioła będę mocniejsze niż te kupione w hipermarkecie, a także dłużej utrzymają się w domowych warunkach. Zakupione nasiona siejemy, a uzyskane w ten sposób sadzonki przesadzamy do glinianych doniczek.



Ogromną rolę w uprawie ziół ma odpowiednie miejsce. Zioła lubią słońce, dlatego ustawiajmy je w nasłonecznionych miejscach – czy to na kuchennym parapecie czy w ogrodzie. Nie mniej ważne jest systematyczne podlewanie. Nie ma tutaj jednego przepisu na sukces – im bardziej roślina jest eksponowana na słońcu, tym więcej wody będzie potrzebować. Ziemia, w której rosną sadzonki bądź wata, na której wysiewamy nasiona, powinny być wilgotne, ale nie mokre. Nigdy nie powinno w nich być nadmiaru wody.


Czytaj również: Nowoczesna technologia w kuchni


Dostępność ziół w sklepach stale się powiększa. Do wyboru mamy gatunki jednoroczne, wśród których warto wymienić choćby bazylię, cząber, kolendrę, kminek, oraz wieloletnie, rozrośnięte okazy – na przykład: mięty, szałwii czy melisy.


Co prawda na wysiew ziół jednorocznych i dwuletnich z przeznaczeniem do ogródka jest już za późno, bo swój okres wzrostu powinny rozpocząć na kuchennych parapetach w lutym, ale ciągle możemy stworzyć naprawdę bujne domowe zielniki.


Czytaj również: Pieczenie bez niezdrowego tłuszczu!


Sadząc zioła zasadniczo nie mamy wiele ograniczeń, ale są czynniki, które sprzyjają ich lepszej uprawie. Zioła o rozbudowanym systemie korzennym powinno się sadzić w pojemnikach o głębokości do 40 cm. Płytkokorzenne natomiast, a wśród nich są popularne majeranek, cząber i tymianek, mogą rosnąć w płaskich donicach bądź niewysokich misach.



Dla tych, którzy lubią smaki i aromaty świeżych ziół Empik przygotował kolekcję „Kuchnia pachnąca ziołami”. Znajdziemy w niej: ceramiczne ogródki, doniczki na sadzonki i nasiona oraz praktyczne pojemniki przedłużające życie roślin. Obieraki, nożyczki, wyciskarki, młynki i tarki, a także moździerze oraz tasaki do siekania ziół w komplecie z drewnianą deską będą przydatne w przygotowaniu zdrowych dań pachnących świeżymi ziołami. 


Źródło: Mediaforum / budnet.pl

Zobacz galerie zdjęć

Tagi

Czytaj też…

Czytaj na forum

  • Moc cekawych pomysłów na prezent Liczba postów: 129 Grupa: Porady i op... Sprawdźcie sobie stronę, na której znajdziecie ofertę sklepu internetowego Eperfumy z najróżniejszymi, światowymi perfumami i kosmetykami, w tym np. perfumy yve...
  • ciekawe dekoracje Liczba postów: 499 Grupa: Ciekawe pom... Zastanawiam się nad dekoracjami do sypialni.
  • Jak dobrać akcesoria do łazienki? Liczba postów: 261 Grupa: Wnętrza Pytanie co chce się osiągną, jak dla mnie taki dodatek może zmienić charakter całego wnętrza. Hitem są dla mnie akcesoria, które oferuje sklep lazienkaplus.pl i...
  • remont salonu Liczba postów: 24 Grupa: Nowości ara... Korzystałam z usług https://architetto.pl/ i jestem bardzo zadowolona, fajnie wykonali projekt i wszystko było w punkt. Architekt stworzył ciekawy obraz naszych...
  • Kamień naturalny Liczba postów: 157 Grupa: Nowości ara... Wysokiej jakości blaty łazienkowe wykonywane z konglomeratu kwarcowego oraz kamienia oferuje firma https://inspiracjekamienne.pl/konglomera ty-kwarcowe-wroclaw/....

Kalkulator paneli podłogowych

Społeczność budnet.pl ma już 19883 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 189

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >