Zioła w kuchni
Żurek bez majeranku, pomidor bez bazylii, jabłko bez cynamonu? Smakują dobrze, ale przecież czegoś im brakuje. Zioła od wieków dodają potrawom smaku, zapewniają spory zasób mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a nawet leczą. Suszone zawsze mamy po ręką.
Czytaj dalej
Teraz czas na świeże i aromatyczne, które najłatwiej wyhodować w domowym zielniku. Te z powodzeniem mogą służyć nam i naszemu zdrowiu cały rok.
Zacznijmy od jakości nasion i sadzonek. Ich staranna selekcja i wybór tylko tych wysokojakościowych sprawi, że zioła będę mocniejsze niż te kupione w hipermarkecie, a także dłużej utrzymają się w domowych warunkach. Zakupione nasiona siejemy, a uzyskane w ten sposób sadzonki przesadzamy do glinianych doniczek.

Ogromną rolę w uprawie ziół ma odpowiednie miejsce. Zioła lubią słońce, dlatego ustawiajmy je w nasłonecznionych miejscach – czy to na kuchennym parapecie czy w ogrodzie. Nie mniej ważne jest systematyczne podlewanie. Nie ma tutaj jednego przepisu na sukces – im bardziej roślina jest eksponowana na słońcu, tym więcej wody będzie potrzebować. Ziemia, w której rosną sadzonki bądź wata, na której wysiewamy nasiona, powinny być wilgotne, ale nie mokre. Nigdy nie powinno w nich być nadmiaru wody.
Czytaj również: Nowoczesna technologia w kuchni
Dostępność ziół w sklepach stale się powiększa. Do wyboru mamy gatunki jednoroczne, wśród których warto wymienić choćby bazylię, cząber, kolendrę, kminek, oraz wieloletnie, rozrośnięte okazy – na przykład: mięty, szałwii czy melisy.
Co prawda na wysiew ziół jednorocznych i dwuletnich z przeznaczeniem do ogródka jest już za późno, bo swój okres wzrostu powinny rozpocząć na kuchennych parapetach w lutym, ale ciągle możemy stworzyć naprawdę bujne domowe zielniki.
Czytaj również: Pieczenie bez niezdrowego tłuszczu!
Sadząc zioła zasadniczo nie mamy wiele ograniczeń, ale są czynniki, które sprzyjają ich lepszej uprawie. Zioła o rozbudowanym systemie korzennym powinno się sadzić w pojemnikach o głębokości do 40 cm. Płytkokorzenne natomiast, a wśród nich są popularne majeranek, cząber i tymianek, mogą rosnąć w płaskich donicach bądź niewysokich misach.

Dla tych, którzy lubią smaki i aromaty świeżych ziół Empik przygotował kolekcję „Kuchnia pachnąca ziołami”. Znajdziemy w niej: ceramiczne ogródki, doniczki na sadzonki i nasiona oraz praktyczne pojemniki przedłużające życie roślin. Obieraki, nożyczki, wyciskarki, młynki i tarki, a także moździerze oraz tasaki do siekania ziół w komplecie z drewnianą deską będą przydatne w przygotowaniu zdrowych dań pachnących świeżymi ziołami.
Zobacz galerie zdjęć
Komentarze
Tagi
Czytaj też…
Czytaj na forum
- jaką firmę w Poznaniu wynająć do przeprowadzki Liczba postów: 206 Grupa: Porady i op... Czy ktoś z Was ma doświadczenie w przeprowadzce za granice?
- Przydomowa oczyszczalnia ścieków - są jakieś minus... Liczba postów: 4 Grupa: Porady i op... Nie wiem, czy ktoś z Was używał już Biofos, ale wygląda to naprawdę sensownie. To biologiczne preparaty do szamb, które rozkładają nieczystości i zapobiegają za...
- Pomysł na wakacje Liczba postów: 700 Grupa: Ciekawe pom... Polecam tu
- Ciekawy pomysł na salon i sypialnie Liczba postów: 147 Grupa: Ciekawe pom... Szanowni Państwo, Klinkier z https://kingklinker.com/ zapewnia trwałość dekoracji, estetykę, jak również jest dostępny w różnych wersjach. Na uwagę zasługuje ró...
- Czy warto? Liczba postów: 4 Grupa: Porady i op... Fajne w Aiwi jest to, że nie robi z klimy jakiegoś kosmicznego urządzenia – kilka sensownych trybów, pilot, apka i tyle. Dokładnie tyle, ile potrzeba, żeby mieć...

