Zioła w kuchni
Żurek bez majeranku, pomidor bez bazylii, jabłko bez cynamonu? Smakują dobrze, ale przecież czegoś im brakuje. Zioła od wieków dodają potrawom smaku, zapewniają spory zasób mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a nawet leczą. Suszone zawsze mamy po ręką.
Czytaj dalej
Teraz czas na świeże i aromatyczne, które najłatwiej wyhodować w domowym zielniku. Te z powodzeniem mogą służyć nam i naszemu zdrowiu cały rok.
Zacznijmy od jakości nasion i sadzonek. Ich staranna selekcja i wybór tylko tych wysokojakościowych sprawi, że zioła będę mocniejsze niż te kupione w hipermarkecie, a także dłużej utrzymają się w domowych warunkach. Zakupione nasiona siejemy, a uzyskane w ten sposób sadzonki przesadzamy do glinianych doniczek.

Ogromną rolę w uprawie ziół ma odpowiednie miejsce. Zioła lubią słońce, dlatego ustawiajmy je w nasłonecznionych miejscach – czy to na kuchennym parapecie czy w ogrodzie. Nie mniej ważne jest systematyczne podlewanie. Nie ma tutaj jednego przepisu na sukces – im bardziej roślina jest eksponowana na słońcu, tym więcej wody będzie potrzebować. Ziemia, w której rosną sadzonki bądź wata, na której wysiewamy nasiona, powinny być wilgotne, ale nie mokre. Nigdy nie powinno w nich być nadmiaru wody.
Czytaj również: Nowoczesna technologia w kuchni
Dostępność ziół w sklepach stale się powiększa. Do wyboru mamy gatunki jednoroczne, wśród których warto wymienić choćby bazylię, cząber, kolendrę, kminek, oraz wieloletnie, rozrośnięte okazy – na przykład: mięty, szałwii czy melisy.
Co prawda na wysiew ziół jednorocznych i dwuletnich z przeznaczeniem do ogródka jest już za późno, bo swój okres wzrostu powinny rozpocząć na kuchennych parapetach w lutym, ale ciągle możemy stworzyć naprawdę bujne domowe zielniki.
Czytaj również: Pieczenie bez niezdrowego tłuszczu!
Sadząc zioła zasadniczo nie mamy wiele ograniczeń, ale są czynniki, które sprzyjają ich lepszej uprawie. Zioła o rozbudowanym systemie korzennym powinno się sadzić w pojemnikach o głębokości do 40 cm. Płytkokorzenne natomiast, a wśród nich są popularne majeranek, cząber i tymianek, mogą rosnąć w płaskich donicach bądź niewysokich misach.

Dla tych, którzy lubią smaki i aromaty świeżych ziół Empik przygotował kolekcję „Kuchnia pachnąca ziołami”. Znajdziemy w niej: ceramiczne ogródki, doniczki na sadzonki i nasiona oraz praktyczne pojemniki przedłużające życie roślin. Obieraki, nożyczki, wyciskarki, młynki i tarki, a także moździerze oraz tasaki do siekania ziół w komplecie z drewnianą deską będą przydatne w przygotowaniu zdrowych dań pachnących świeżymi ziołami.
Zobacz galerie zdjęć
Komentarze
Tagi
Czytaj też…
Czytaj na forum
- Mieszkanie Liczba postów: 53 Grupa: Ciekawe pom... Komfort mieszkania to nie tylko metraż, ale też otoczenie i dostęp do komunikacji. Enklawa Ursynów przy Kłobuckiej 23A mają funkcjonalne rozkłady mieszkań i jes...
- Mieszkanie projektantki wnętrz, urządzone w duchu... Liczba postów: 6 Grupa: Wnętrza Od jakiegoś czasu szukałam sprawdzonego miejsca z meblami, które będą nie tylko ładne, ale też porządnie wykonane – i trafiłam na rynekmebli24.pl. Mają naprawdę...
- Kamienna dekoracja ścian Liczba postów: 55 Grupa: Wnętrza Szanowni Państwo, Alternatywą dla ciężkiego i trudnego w obróbce kamienia dekoracyjnego są płytki klinkierowe z King Klinker https://kingklinker.pl/. Warto pami...
- Trendy w łazienkach 2025: naturalność, innowacje i... Liczba postów: 4 Grupa: Wnętrza Głównym kolorem mojej łazienki jest szary. Ten kolor jest bardzo czysty, łatwy do czyszczenia, bardzo nowoczesny i niezwykle satysfakcjonujący. SoFlo Wheelie....
- Zakupy przez internet Liczba postów: 533 Grupa: Porady i op... Muszę kupić listwę zasilającą z ochroną przeciwprzepięciową do mojego zestawu komputerowego i TV. Interesuje mnie ta kategoria: https://selgros24.pl/pl/wszystki...

