Profesjonalna kuchnia w Twoim domu

Profesjonalna kuchnia w Twoim domu

Dobrze rozplanowana kuchnia ułatwia pracę a przecież korzystasz z niej codziennie. Nie zależnie czy planujesz kuchnię w zupełnie nowym domu czy masz zamiar wyremontować istniejącą weź pod uwagę kilka wskazówek, którymi posługują się profesjonaliści.

 

Wyznacz odpowiednie miejsce na kuchnie


Projektowanie wnętrza kuchni zaczyna się kiedy samo pomieszczenie jeszcze nie istnieje. Jeśli planujesz kuchnię w nie istniejącym jeszcze domu, weź pod uwagę kierunek, w jakim skierowane będą okna. Kuchnia jest miejscem, w którym światło jest ekstremalnie potrzebne. Dlatego dobrze jest zapewnić sobie maksymalne nasłonecznienie przestrzeni kuchennej. Okna kuchenne wychodzące na wschód lub południowy - wschód rozświetlą Twoje wnętrze rankiem kiedy wszyscy drepczą na śniadanie oraz wczesnym popołudniem gdy rodzina spieszy na obiad. Każdy kocha ciepłe promienie słońca, które pozytywnie wpływają na nastrój u ludzi tak więc z atmosferą przy wspólnym posiłku nie powinno być problemów.


Mimo nowych udogodnień technologicznych, które coraz częściej pojawiają się w naszych domach. Żaden z nich nie stał się jeszcze w zupełności samowystarczalny. Wciąż musisz dostarczać nowych zasobów, które w mgnieniu oka zostają wykorzystane i przetworzone. Najwięcej z nich zużywasz właśnie w kuchni a duża ich część jest tu magazynowana. Tak, żywność i produkty pierwszej potrzeby to paliwo, którym napędzana jest praca w kuchni. Właśnie dlatego warto zadbać o to aby dostarczanie tego paliwa było możliwie łatwe. Jeżeli planujesz dom z garażem, zastanów się nad bezpośrednim przejściem, którym łatwo przeniesiesz zakupy z samochodu do kuchni. Jeśli to niemożliwe, może łatwiej będzie wstawić drzwi, które wychodzą na podjazd do garażu.


Tak jak zostało napisane wcześniej, te produkty są też przetwarzane na śmieci. W związku z tym aby ułatwić ich wynoszenie przemyśl czy zewnętrzne pojemniki na śmieci mogą być zlokalizowane w pobliżu kuchni.

 

Czytaj również: Projektowanie wnętrz - wymarzona kuchnia

 

Czytaj również: Jak zaaranżować jadalnię?

 


Kuchenny trójkąt roboczy


Może brzmieć dość tajemniczo jest to jednak prosta reguła może ułatwić pracę w każdej kuchni, która oferuje wystarczającą przestrzeń. Twoja praca w kuchni zwykle jest tańcem pomiędzy trzema strefami. W pierwszej przechowujesz żywność, znajduje się w niej lodówka lub spiżarnia. Stąd tanecznym krokiem, przenosisz potrzebne produkty do strefy gotowania. W tej strefie niezbędny jest dostęp do miejsca gdzie kroisz artykuły spożywcze, kuchenki oraz garnków i narzędzi takich jak noże. Kolejny taneczny krok skierowany jest do zlewu, gdzie znajduje się również miejsce do suszenia naczyń.


Ten kuchenny trójkąt pozwoli Ci na wygodną pracę w większości układów kuchennych, takich jak kuchnia w układzie L lub U czy kuchnia z wyspą. Jeśli sprzęt kuchenny i szafki są rozłożone na dwóch, przeciwległych ścianach Twojej kuchni, upewnij się że lokalizacja trzech stref zapewnia Ci swobodne przemieszczenie się między nimi. Jeśli często się zdarza, że masz w kuchni pomocników, zapewnij wam więcej przestrzeni. 120 cm szerokości w przejściu przez kuchnię wystarczy byście nie wpadali na siebie.


Jak poradzić sobie w małej kuchni?


Niektóre kuchnie, nie są wystarczająco szerokie by pomieścić dwa rzędy mebli i sprzętów. W takich kuchniach wykorzystuje się układ liniowy, gdzie wszystkie strefy ułożone są w jednej linii. Każda ze stref powinna mieć przewidzianą dostateczną ilość miejsca. W pierwszej strefie gdzie lokalizujesz lodówkę warto przewidzieć niewielki blat pomocniczy, na którym możesz ustawić zakupy przed przepakowaniem ich do chłodziarki. Za lodówką zaczyna się strefa krojenia i gotowania, w której powinien znaleźć się blat o długości od 60 do 120 cm. oraz kuchenka i ewentualnie mikrofalówka. W tej części kuchni potrzeba też dobrego oświetlenia, możesz więc wziąźć pod uwagę rozmieszczenie okien i lamp zanim wyznaczysz miejsce do krojenia i gotowania posiłków. Miejsce na zmywanie oraz suszenia naczyń warto połączyć z kuchennym śmietnikiem. Zazwyczaj umieszcza się go pod zlewem co ułatwia wyrzucanie resztek.

 

Autor artykułu

Artykuł został przygotowany przez firmę Kołodziej & Szmyt - Architekt wnętrz z Warszawy, której projekty powstają pod czujnym okiem Oli Kołodziej oraz sprawną ręką Uli Szmyt

Źródło: Kołodziej & Szmyt / budnet.pl

Tagi

Czytaj też…

Czytaj na forum

Ostatnio na forum

  • Pokój dla dziecka Liczba postów: 197 Grupa: Nowości ara... Bardzo ciekawą ofertę edukacyjnych zabawek dla dzieci posiada sklep https://www.toyz.pl/ Z pewnością znajdziecie tam idealną propozycje dla każdego dziecka.
  • Ogrody Zimowe Liczba postów: 96 Grupa: Ogrody Ogrody zimowe to najlepsza propozycja i bardzo mi się podobają, aby można było pięknie korzystać z niego przez cały rok. Chcecie sprawdzić, które opcje są najko...
  • Podłogi drewniane - parkiet, deski... Liczba postów: 356 Grupa: Robimy stro... Podłogi drewniane moim zdaniem są najlepsze, bo sprawiają wrażenie ciepłych i są stosunkowo łatwe w utrzymaniu. Świetnie się prezentują i bez problemu można je....
  • Rozbiórki Liczba postów: 107 Grupa: Stawiamy śc... A propos takich czynności jak skup złomu to warto pamiętać, że dobrze jest zezłomować starą niepotrzebną pralkę czy z gospodarstwa rolnego pług itd.
  • Samemu czy z firmą Liczba postów: 4 Grupa: Aktualności Każdego w końcu czeka przeprowadzka i do tego polecam fantastyczną firmę przeprowadzkową https://www.przeprowadzkiwroclaw.pl Bardzo dobrze się z nimi współpraco...
  • blacha trapezowa Liczba postów: 142 Grupa: Robimy dach Gdy wiata ma być solidna to tylko blachotrapez. Klienci czasem szukają innych rozwiązań ale to są opcje mniej korzystne w relacji jakość do ceny.

Kalkulator paneli podłogowych

Społeczność budnet.pl ma już 19163 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 249

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >