Nowoczesne systemy elewacyjne firmy Reynaers

Nowoczesne systemy elewacyjne firmy Reynaers

Nowoczesne muzeum to nie tylko pasjonująca wystawa, ale również budynek, który oddziałuje na emocje i prowokuje do zadawania pytań. Takim architektonicznym dziełem sztuki jest Muzeum Historial de la Vendée, którego przeszklona fasada została zbudowana z systemów Reynaers Czytaj dalej

Muzeum Historial de la Vendée znajduje się w zachodniej Francji, w pobliżu miejscowości Lucs-sur-Boulogne. Życzeniem zamawiającego było stworzenie atrakcyjnego obiektu kulturalnego, który nie zwracałby uwagi swą okazałością oraz byłby wtopiony w 19-hektarowy park przyrodniczy, rozciągający się wzdłuż brzegów rzeki Boulogne. Architekci z pracowni PLANO1 zaprojektowali zatem muzeum (6 tys.m2) kryjące się pod dachem skonstruowanym z płaszczyzn obsianych trawą. W ten sposób budynek maksymalnie wtopił się w otoczenie.

Roślinny dach
Faliste ukształtowanie terenu podyktowało parterową konstrukcję muzeum i nieregularną linię dachu, na którym wyrosła prawdziwa łąka. Obiekt utrzymany dodatkowo w odcieniach brązu i zieleni jeszcze efektywniej wtapia się w krajobraz. Skonstruowanie kompleksowego profilu dachu za pomocą makiet i z zastosowaniem technik modelowania 3D było skomplikowanym i czasochłonnym zadaniem. W rezultacie powstał obiekt, w którym geometryczne płaszczyzny dachowe, o powierzchni 8 tys.m2, są w pełni zharmonizowane z krajobrazem. Lewa od wejścia połać stalowej konstrukcji dachowej została podzielona na trójkąty, z których każdy ma inną powierzchnię.

 

 

Płaszczyzna dachu pokryta jest strukturą ze szkła spienionego o grubości dziesięciu centymetrów, na którą naniesiono warstwę bitumiczną. Warstwowe położenie spienionego szkła zapewnia izolację cieplną i wodoszczelność obiektu. Na takim podłożu został umieszczony zbiornik ze stali perforowanej, a na nim lekkie poszycie zielone. W szerokiej warstwie spodniej zamontowano system sztucznego nawadniania. Gdy nadchodzi wiosna, dach muzeum zmienia się w falującą łąkę. Trawa może osiągać wysokość nawet do sześćdziesięciu centymetrów.

Okno na krajobraz
Pomieszczenia ekspozycyjne muzeum rozdzielono na dwa budynki za pomocą części obiektu zaprojektowanej w kształcie zwartej litery H. Pozwoliło to ograniczyć wpływ obiektu na otoczenie i stworzyć optymalne wejście do centralnego holu, do którego przylegają dwie galerie. Mając na uwadze zmiany wielkości pomieszczeń ekspozycyjnych, zaprojektowano obiekt o równomiernej strukturze z 21-metrową konstrukcją wejścia portalowego. W ten sposób zostały wydzielone dwie równoprawne przestrzenie o powierzchni 450 m2 Obie mają po dwie kondygnacje od 6 do 9 metrów wysokości, optymalne nadające się do użytkowania.

 


Od strony fasady południowej muzeum, uniesione krawędzie dachu odsłaniają ogromną połać przeszklonej ściany osłonowej wykonanej w systemie fasadowym Reynaers CW 50. Szklana ściana oferuje widok na rzekę. System Reynaers został wybrany ze względu na walory estetyczne i efekt przejrzystości osiągany dzięki zastosowaniu profili osłonowych o widocznej szerokości zaledwie 50 mm. Dzięki temu rozwiązaniu elewacja, bez poprzecznych elementów ryglowych, sprawia wrażenie klejonego systemu szklenia strukturalnego. Skomplikowanym zadaniem było wymiarowanie poszczególnych paneli konstrukcji przeszklonych ścian osłonowych – od góry fasada jest oddzielona od konstrukcji stalowej, a w poziomie podtrzymywana przez system płyt. Przeszklona ściana tworzy szereg fałd biegnących nierównolegle do krawędzi dachu. Duża powierzchnia elewacji CW-50 nie tylko oferuje piękny widok na krajobraz rzeki, ale zapewnia także naturalne oświetlenie holu i galerii.

 

 



Budynek Muzeum Historial de la Vendée powstał w 2006 roku. Koncepcja osadzenia budynku, zgodna z trendami transparentnej architektury wtopionej w krajobraz, stanowi inspirację i wzór dla architektów z całego świata. Trend ten jest widoczny również w nowo powstających polskich instytucjach kultury – budynek Centrum Nauki Kopernik, który powstanie w 2010 roku w Warszawie, doskonale wpisuje się w otaczający krajobraz, podkreślając charakter nadwiślańskich bulwarów

 

Źródło: PUBLINK / budnet.pl

Tagi

Czytaj też…

Czytaj na forum

Ostatnio na forum

  • Piece wolnostojace, kozy Liczba postów: 65 Grupa: Kominki od... duzy wybor tych piecow typu Koza ma firma Kratki. kupilismy taki dla babci bo poprzedni piec byl bardzo obciazajacy
  • Płoty ogrodowe Liczba postów: 1047 Grupa: Ogrodzenia... A jeśli chcesz kupić wszystko w jednym miejscu, to doskonałym miejscem będzie https://posesjaplus.pl Tutaj poza ogrodzeniem panelowym czy siatkowym kupisz też o...
  • Pokój dla dziecka Liczba postów: 198 Grupa: Nowości ara... W poszukiwaniu produktów dla dzieci jak wózki, krzesełka do karmienia, łóżeczka, kojce i wiele więcej polecam zajrzeć do ofert sklepu https://caretero.pl/katego...
  • Podłogi Liczba postów: 234 Grupa: Robimy stro... Estetyka i autentyczność: https://panele-podlogowe.eu Niektóre panele podłogowe imitują naturalne materiały, takie jak drewno czy kamień, zachowując autentyczny...
  • Samemu czy z firmą Liczba postów: 5 Grupa: Aktualności Każdego w końcu czeka przeprowadzka i do tego polecam fantastyczną firmę przeprowadzkową https://www.przeprowadzkiwroclaw.pl Bardzo dobrze się z nimi współpraco...
  • Podłogi drewniane - parkiet, deski... Liczba postów: 374 Grupa: Robimy stro... Osobiście uważam, że drewno naturalne na podłodze to najlepsza rzecz! To rozwiązanie zdrowe, bezpieczne i generalnie rekomendowane rodzinom z małymi dziećmi ;)....

Kalkulator ilości tapety

Społeczność budnet.pl ma już 19214 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 268

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >